Categorieën: Carrière Solliciteren
5 jan 2022

Tijdens je studie kan het soms voelen alsof je meer dan veertig uur per week aan het buffelen bent. In het werkende leven is het soms niet anders. Als je kunt kiezen in je (nieuwe) baan, neem jij dan een veertigurige werkweek of juist een 36-urige? Wat zijn de voor- en nadelen als je pas begint? Onze redacteur Maarten zette het voor jou op een rijtje.

Wat is ‘fulltime’ eigenlijk?

Bij fulltime denk jij misschien aan veertig uur per week werken. Bijvoorbeeld aan acht uur per dag op een kantoor, maar 24-uurs diensten draaien als brandweer of hulpverlener kan ook fulltime werken zijn. Het komt echter steeds vaker voor dat werkgevers tijdens een sollicitatie beginnen over een 36-urige werkweek. Dit betekent negen uur per dag in vier dagen per week werken of om de week een dag vrij. Afhankelijk van je baan zijn de mogelijkheden steeds flexibeler. Wat is wijsheid?

Weeg de voor- en nadelen af

Met veertig uur werken bouw jij een volledig pensioen op en krijg je alle verlofdagen binnen je cao. Werk je minder, krijg je ook minder vrije dagen. Ga jij voor de 36-urige variant, bedenk dan dat 36 uur werken niet altijd betekent dat je ook echt minder werkt. Soms moet je evenveel werk verrichten in minder uur. Vraag aan collega’s hoe zij dit ervaren. Kijk ook naar de rest van je leven, je kosten en toeslagen. Soms loop je vanwege je fulltime salaris je vergoeding voor de kinderopvang mis.

Minder werk, meer ruimte voor je sociale leven

Een groot voordeel van minder uren maken is natuurlijk dat je ruimte overhoudt voor leuke dingen, afspreken met vrienden of om te sporten. Doordat je jezelf ook vaker weer oplaadt, ben je uiteindelijk productiever op de werkvloer. Het kan soms helemaal geen kwaad om even afstand te nemen van een fulltimebaan. Al moet je dan natuurlijk geen collega’s hebben die jou op je vrije dag opbellen met de vraag of je toch wilt komen werken. Dan is het hele principe van meer vrije tijd overhouden meteen van tafel.

Neem de tijd om te ondernemen

Ik, Maarten, spreek uit ervaring als ik zeg dat het bij een veertigurige werkweek bijzonder moeilijk is om er freelanceklussen naast te doen. Je hebt uiteraard je avonduren en weekenden, maar dat zijn steeds enkele ‘losse’ uurtjes. Bij een 36-urige werkweek heb je bijvoorbeeld om de week een dag vrij. Zo’n dag kun je volledig inrichten voor je freelance werk. En soms betaalt dat beter! Een enkele klus per maand aannemen naast je huidige baan zorgt er mogelijk voor dat je maandelijkse inkomen uiteindelijk hoger ligt dan dat je veertig uur zou maken bij je baas.

Blijf je wensen uitspreken

Ben jij aan het solliciteren of heb jij net die eerste startersbaan in jouw vakgebied? Wees dan niet te terughoudend bij de onderhandelingen. Niet alleen op het gebied van salaris kun je onderhandelen, je hebt ook inspraak in jouw werkuren. Als het jouw voorkeur heeft, kun je een 36-urige werkweek voorstellen in plaats van 40 uur te gaan werken. Wellicht is daar alle ruimte voor, maar alleen als het voor jou goed voelt.