19 jan 2022

Een derde van ons leven brengen we werkend door. Hoe zorg je ervoor dat je dagelijks vrolijk naar je werk gaat in plaats van ertegenop te zien? Lees deze blog over hoe jij werkelijk gelukkig kunt zijn in je werk.

Wat is geluk?

We kunnen geluk simpel omschrijven als: ‘aanwezigheid van positieve gevoelens en afwezigheid van negatieve gevoelens. Tevredenheid ervaren.’ Dit herkent iedereen, los van werk. De basis is dat je het naar je zin hebt en je leven plezierig vindt.

Gezonde mensen leven langer

Je leven fijn vinden heeft te maken met dat we lekker in ons vel zitten, voldoende verbinding voelen met anderen, uitgerust zijn, ons gezond voelen en niet te veel stress hebben. Onderzoek wijst uit dat gezonde mensen langer én gelukkiger leven. We vinden ons leven ook leuker als datgene wat we doen ons ook uitdaagt, zodat we niet verveeld raken door onze activiteiten en onszelf.

Leer jezelf kennen

Hoe zit dit voor jou? Wellicht voel jij je los van je werk al behoorlijk gelukkig. En inderdaad… dit geluk neem je mee naar je werk. Een beter beginpunt kun je niet hebben. Maar is dit genoeg? Helaas niet. Bij anderen lijkt geluk soms vanzelf te ontstaan. Maar schijn bedriegt. (Werk)geluk ontstaat niet vanzelf. Als je weet waar jij stress van krijgt of welke situaties jij lastig vindt, én je weet hoe je daarmee moet omgaan, helpt dat mee in het creëren van jouw werkgeluk.

 

De volgende vier punten zijn van belang voor het creëren van werkgeluk:

  • Plezier. Natuurlijk moet je plezier uit je werk halen om het acht uur per dag vol te houden. Vraag jezelf af welke aspecten je leuk vindt en welke helemaal niet. Heb je deze baan of studie gekozen om andere redenen dan dat je het boeiend vond? Was het goede salaris of de status belangrijk, maar vind je er diep in je hart niks aan? Wees eerlijk voor jezelf. Bedenk eerst waar je werkelijk gelukkig van wordt.
  • Uitdaging. Je werk moet je uitdagen. Het moet niet te moeilijk en niet te makkelijk zijn. Daar bestaat een term voor: ‘flow’. Is de uitdaging te groot voor je vaardigheden? Dan voel je te veel stress om goed te presteren. Is de uitdaging te klein? Dan raak je verveeld. Is het precies goed, dan kom je in een flow terecht en voel je je gelukkig.
  • Verbinding. Op je werk is het fijn als je verbinding voelt met je collega’s. Dan verheug je je automatisch op het weerzien en ga je met plezier naar je werk. Hiervoor moet je hen wel enigszins fijne mensen vinden. Deze verbinding geldt voor zowel het zakelijke vlak, als voor het persoonlijke vlak. Als je bijvoorbeeld wel op zakelijk niveau, maar niet op het persoonlijk niveau klikt met de mensen op de werkvloer, kun je de hele dag waarschijnlijk alleen maar over zaken praten. Dat is uiteindelijk niet vol te houden.
  • Perspectief. Tot slot is het ontzettend belangrijk om perspectief te hebben, want dit geeft hoop. Perspectief is voor iedereen anders. Het kan er in veel verschillende vormen zijn: uitzicht op promotie, loonsverhoging, trainingen volgen of het vergroten van je verantwoordelijkheid. Waar heb JIJ behoefte aan? Wat zorgt ervoor dat je goed en hard wilt werken voor je werkgever? Maak dit bespreekbaar.

Staar je niet blind op hoeveel je gaat verdienen

Tijdens je sollicitatie kun je al aftasten of dit werk je gelukkig zal maken. Is het uitdagend? Heb je een klik met een aantal mensen? Bieden ze je perspectief op professioneel vlak? Verdien je genoeg? Over dat laatste gesproken: natuurlijk wil je loon naar werken, maar uit onderzoek blijkt dat een goed salaris een gebrek aan plezier, verbinding, uitdaging en perspectief niet kan compenseren. Dus staar je niet blind op hoeveel je gaat verdienen, maar kijk juist naar al die andere factoren. Dat maakt je pas écht gelukkig.