Categorieën: Studeren Zelfanalyse
19 jan 2022

Na je diploma ben je misschien even helemaal klaar met studeren en wil je maar een ding: aan het werk en geld verdienen. Maar ergens vind je het wellicht ook jammer dat je niet doorstudeert. Er zijn gelukkig allerlei manieren om door te leren zonder master. Onze redacteur Maarten vertelt in deze blog over zijn eigen ervaring.

Waarom geen master?

Een master kan pittig zijn, doordat je heel diep ingaat op een bepaald aspect van de opleiding. Mede daardoor en vanwege de kosten heb ik zelf afgezien van een master. Een hbo-master kost al snel duizenden euro’s per jaar. Uiteraard investeer je ermee in je toekomst, alleen persoonlijk had ik simpelweg meer zin om aan het werk te gaan.

 

Ben je toch benieuwd naar het masteraanbod, check dan alle masters op ons masterkeuzeplatform

Specialiseren binnen je vakgebied

Je opleiding mag dan wel in the pocket zijn, elke studie moet je bijhouden. Wat ik zelf na mijn opleiding Media, Informatie en Communicatie heb gedaan, is kijken waar mijn interesses precies lagen. Ik kwam uit op het bouwen van websites. Nu doe ik naast mijn huidige baan een cursus webdesign. Ik studeer vier uur per week met in totaal veertig lessen. Zo’n cursus ligt doorgaans rond de 300-400 euro.

Werkervaring vergroten

Investeren in je toekomst is altijd waardevol. Ik doe deze cursus omdat ik in mijn opleiding en werk vooral mediaproducten maak, alleen weet ik nog (te) weinig over de platformen waarop die verschijnen. Door deze cursus leer ik video’s, foto’s en teksten plaatsen op een zelfgemaakte website – indirect vergroot dat mijn werkervaring dus ook.

Vraag of je werkgever de kosten betaalt

Sluit de cursus of training perfect aan op jouw werk? Ga dan met je baas in gesprek en vraag of je werkgever een deel (of het geheel) van jouw opleiding wil bekostigen. Een werkgever investeert graag in zijn personeel en meer kennis is veel waard. Ga in elk geval het gesprek aan en peil waar de mogelijkheden liggen.

Iets totaal anders gaan doen

Alhoewel veel opleidingsinstituten de focus leggen op beroepsmatige opleidingen, kun je natuurlijk ook heel iets anders gaan doen. In mijn geval heeft mijn cursus niet direct iets met mijn huidige baan als socialmedia- en contentcreator te maken. Misschien wil jij wel een nieuwe taal leren, een cursus gitaarspelen doen of je specialiseren in EHBO voor dieren.

Online thuisstudie is makkelijker dan je denkt

Veel studies kun je gewoon thuis online doen. Soms krijg je spullen opgestuurd en log je in op een online omgeving. Je bepaalt zelf hoe snel je erdoorheen gaat. Meestal is het mogelijk een docent in te schakelen die jouw huiswerk nakijkt en van feedback voorziet. Ideaal als je een stok achter de deur nodig hebt. Kortom: een master na mijn hbo bekende twee jaar extra studeren en op vaste tijden les hebben, nu specialiseer ik mijzelf ook, maar onder mijn eigen voorwaarden.