Categorieën: Studeren Zelfanalyse
2 feb 2022

De laatste fase van je studie betekent voor de meeste studenten: een scriptie schrijven. Ook jij kent de horrorverhalen. Misschien zie jij er al jarenlang tegenop. Goed! Dan weet je dus dat je je scriptie vanaf het begin serieus moet nemen. Zeven tips om goed van start te gaan en het vol te houden.

1. Bekijk andere scripties

Via Hbo Kennisbank kun je honderden scripties inzien. Kijk op Scribber voor wo-scripties. Je ziet hoe anderen het hebben aangepakt. Gebruik de scripties als inspiratiebron en niet als voorbeeld. De kans is heel klein dat de scriptie die jij inkijkt een tien heeft gehaald. Je wilt niet de fouten van anderen overnemen.

2. Houd contact met je begeleider

Het verschilt per onderwijsinstelling of je zelf de gesprekken met je begeleider moet inplannen of dat het voor je wordt gedaan. In het eerste geval: stuur je begeleider aan het begin van je scriptieperiode een aantal afspraakmomenten voor de komende anderhalve maand. Dit werkt als een stok achter de deur om actief aan de slag te gaan met je scriptie.

3. Houd contact met andere studenten

Misschien schrijf je je scriptie voornamelijk thuis, vergeet dan je medestudenten niet. Houd contact met hen! Zij zitten, net als jij, midden in dit proces en jullie kunnen elkaar helpen als je vragen hebt. Ook kun je met elkaar ervaringen uitwisselen.

4. Plannen, plannen, plannen

Je hoort het vast heel vaak. Plannen is echt belangrijk. Maak een planning en houdt je eraan. Schrijf per week op wat je af wilt hebben en wees ook realistisch. Je kunt niet je hele theoretisch kader in één dag schrijven, dus deel je tijd ruim in. Mocht er iets tussenkomen, dan is niet meteen je hele planning in de war.

5. Plan je deadline een of twee weken eerder

Deze tip staat in het verlengde van de eerste tip. Zorg dat je je scriptie ruim voor de deadline af hebt. Je hebt dan tijd om andere mensen jouw scriptie te laten meelezen. Daar wordt je scriptie doorgaans beter van. Iedereen ontwikkelt blinde vlekken voor zijn eigen teksten. Ook fouten zie je op zeker moment niet meer. In de tussentijd kun je je bijlagen en literatuurlijst op orde brengen.

6. Gebruik Scribbr

Scribbr is eigenlijk de holy grail voor studenten. Het is een website die veel uitleg geeft over scriptiegerelateerde zaken. Denk bijvoorbeeld aan welke toetsen je moet uitvoeren bij kwantitatief onderzoek. Of hoe je een probleemstelling formuleert. Welk model kun je toepassen bij jouw probleem? Ook kun je via Scribbr heel easy een APA-bronvermelding maken. En alles is gratis!

7. Luister muziek van de Sims of Mario Kart

Geconcentreerd aan je scriptie werken lukt nooit 100 procent van je tijd. Accepteer het als er sommige dagen niks uit je vingers komt. Ga dan vooral wat leuks doen. Heb je daar geen tijd voor, overweeg muziek van de Sims of Mario Kart te luisteren via Spotify of YouTube! Fun fact: deze muziekjes zijn speciaal gemaakt om te focussen, zodat je langer het spel wilt blijven spelen. Deze muziek werkt wellicht ook tijdens het schrijven van je scriptie!

 

Heel veel succes met het schrijven van je scriptie!