Ben jij na je opleiding nog niet uitgeleerd? Wil jij je verbreden of juist verdiepen? Merk je dat je bepaalde skills mist in je werk of wil je doorgroeien op weg naar jouw ultieme werkgeluk? Dan kun je vanaf 1 maart 2022 bij de overheid een zogeheten ‘STAP-budget’ aanvragen. Daarmee kun je een bijdrage in de kosten krijgen voor een opleiding, training of cursus.

Meer leren met STAP

Door je te laten bijscholen, vergroot je je kansen op de arbeidsmarkt. Dat is precies waar het STAP-budget voor bedoeld is. STAP staat namelijk voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie. Met het STAP-budget ontvang je duizend euro voor een opleiding, training of cursus. Deze subsidieregeling vervangt het oude systeem waarbij je scholingskosten achteraf van de belasting kon aftrekken. Je hoeft je scholingskosten nu dus niet meer eerst voor te schieten. Je kunt overigens ook een opleiding doen die niets met je werk te maken heeft.

Voor wie is STAP?

Iedere Nederlander van 18 jaar of ouder kan het budget van duizend euro één keer per kalenderjaar aanvragen. Er zijn diverse onderwijsinstellingen die opleidingen van rond de duizend euro aanbieden. Je kunt ook uit een lijst van verschillende opleidingen kiezen. Staat jouw cursus, training of opleiding er niet bij? Neem dan contact op met een van de onderwijsinstellingen en vraag of je voor jouw keuze ook STAP kunt aanvragen.

Hoe werkt STAP?

  • Meld je aan bij de opleiding van je keuze.
  • De contactpersoon daar geeft jou een STAP-aanmeldbewijs.
  • Hiermee vraag jij het STAP-budget digitaal aan via het STAP-portaal van het UWV.
  • Je betaalt het geld aan de opleiding van jouw keuze.
  • Is jouw opleiding duurder dan die duizend euro, dan betaal je de rest zelf.
  • Heb jij al een baan? Dan kun je je werkgever vragen het restbedrag te betalen.
  • Je moet je opleiding helemaal afronden om de subsidie definitief te krijgen.

Wanneer begin je?

Vanaf 1 maart kun je om de twee maanden, als er een nieuw ‘aanvraagtijdvak’ begint, je budget aanvragen. Je opleiding begint altijd minimaal vier weken na je aanvraag of binnen drie maanden na sluiting van het aanvraagtijdvak.

Beperkt budget

Wil jij je kennis en vaardigheden vergroten met korting? Dan weet je nu wat je kunt doen. Het totale budget voor STAP is trouwens beperkt. In totaal kunnen 300.000 mensen STAP aanvragen. Daarna is het geld op.

 

Ben je nieuwsgierig naar hoe jij met een training, cursus of opleiding je carrièrekansen kunt vergroten? Lees hier nog meer over het STAP-budget.