Hard skills heb je door het behalen van je diploma. Jij hebt in jouw vakgebied aantoonbare vaardigheden en kennis opgedaan. Werkgevers kijken tegenwoordig echter steeds vaker naar soft skills.

Wat zijn soft skills

Soft skills zijn meer gevoelsmatige eigenschappen die jij als persoon bezit en die je niet per se met je diploma kunt aantonen. Soft skills zijn universeel bruikbaar in de omgang met mensen in verschillende situaties. Met mensen heb je natuurlijk altijd en overal te maken hebben. Ze worden daarom ook wel interpersoonlijke vaardigheden genoemd.

Soorten soft skills

Er zijn ontzettend veel soft skills te bedenken, maar om het overzichtelijk te houden kun je ze grofweg opdelen in zes categorieën.

1. Communicatievaardigheden

Luisteren, conflict oplossen, empathie, overtuiging

2. Probleemoplossend vermogen

Kritisch denken, onderzoek, vasthoudend, aandacht voor details

3. Arbeidsethos

Gedreven, goede werk/privébalans, betrouwbaar, teamplayer

4. Aanpassingsvermogen

Flexibel, consequent, weerstand versus bereidheid tot verandering 

5. Leiderschapsvaardigheden

Motiveren, delegeren, positief, verantwoordelijk, betrouwbaar, feedback

6. Creativiteit

Vindingrijkheid, verbeelding, nieuwsgierigheid

Waarom zijn soft skills zo belangrijk voor werkgevers?

Met soft skills kun je onderscheid maken tussen verschillende personen. Je ontdekt unieke eigenschappen van mensen op basis van vaardigheden die zij de hele dag door gebruiken tijdens hun werk. Denk aan het functioneren in een team, de mate waarin iemand kan schakelen en zich kan aanpassen aan een nieuwe situatie. Wanneer schiet iemand in de stress? Hoeveel innerlijke motivatie voel jij om je goed en effectief in te zetten voor je werkgever?

Soft skills gebruik je de hele dag

Al deze eigenschappen spelen een belangrijke rol op de werkvloer. Hard skills eigenlijk veel minder. Je hoeft niet dagelijks je diploma te laten zien. Dit zegt namelijk niets over hoe goed jij functioneert op de werkvloer. Al moet je natuurlijk wel in je werk laten zien waarvoor je bent opgeleid.

Hoe ontdek ik mijn soft skills?

Soft skills zijn vaak gerelateerd aan je karakter. Ben je rustig en introvert? Dan ben je wellicht geen geboren leider. Raak je niet in de stress wanneer je nog vijf minuten hebt op je tentamen en je nog drie vragen moet beantwoorden? Dan ben jij waarschijnlijk zeer stressbestendig en heb je een goed aanpassingsvermogen.

Leer jezelf beter kennen

Online zijn er veel tools te vinden om deze eigenschappen uit te diepen. Daarnaast is het zeker aan te raden jezelf beter te leren kennen. Daag jezelf uit! Probeer nieuwe dingen! Neem bijvoorbeeld eens het voortouw tijdens een groepsproject op school, ondanks dat je dit erg spannend vindt. Dit zorgt ervoor dat je jezelf in een nieuwe situatie en rol plaatst, waardoor je je ontwikkelt op andere vlakken.

Waar wil je werken?

Mijn grote les was dat ik stageliep bij de overheid en ontdekte dat werken in zo’n grote organisatie aan individuele projecten helemaal niets voor mij was. Ik wilde liever in kleine teams werken en goed en nauw contact hebben met mijn collega’s. Zo voel ik me begrepen, kan ik makkelijker om feedback vragen op mijn werk en kan ik functioneren in een team in plaats van zelfstandig.

Steeds meer nadruk op soft skills bij sollicitaties

Er ligt tijdens sollicitaties steeds meer nadruk op soft skills. Soms zelfs ook als harde eis. Succesvol zijn de kandidaten die concrete voorbeelden kunnen noemen van wanneer en waar ze hun soft skills hebben gebruikt, die de organisatie vraagt.