Categorieën: Studeren
27 okt 2022

Heb jij al gehospiteerd voor een kamer of wil jij dat nog doen? Op komen draven als hospi in een studentenhuis om bekeken en gekeurd te worden. Natuurlijk, je doet het omdat je ergens wilt wonen en de woningnood hoog is. Lees hier hoe jij wél wordt uitgekozen voor die felbegeerde kamer.

Allereerst: hoe werkt hospiteren?

Als je hospiteert stel jij jezelf voor aan een studentenhuis. Val jij het meest in de smaak, word je uitgekozen voor een kamer. Vaak gaat het proces als volgt:

  1. Je reageert op een kamer door een hospiteermail te sturen, waarin je jezelf op een leuke en unieke wijze presenteert. Jij moet opvallen tussen al die honderden mailtjes en berichtjes. Hieronder vind je tips over hoe jij een originele mail schrijft.
  2. Is dat gelukt, krijg je een uitnodiging om een avondje langs te komen voor een drankje. Meestal is dit met meerdere mensen tegelijk.
  3. Vinden de huisgenoten dat jij in hun huis past, krijg je een berichtje dat jij het bent geworden. Jij hebt nu een kamer!

Hoe schrijf je een originele verrassende overtuigende hospiteermail?

Een goede hospiteermail schrijven is superbelangrijk. Vraag om hulp als schrijven je niet zo ligt. Studenten kijken overigens ook graag naar je bijgevoegde foto’s. Het mailtje hoeft niet lang te zijn, maar het is handig als deze zaken erin zitten:

  • De basics: je naam, woonplaats, studie, hobby’s en interesses.
  • Of je bij een vereniging wilt of zit.
  • Wat jou mogelijk onderscheidt van de rest.
  • Beschrijf waarom jij een leuke huisgenoot bent.
  • Ken je al iemand in het huis, refereer daaraan.
  • Foto’s van jezelf en met je vrienden. Minimaal één foto waardoor zij zich jou blijven herinneren.
  • Een unieke hobby of (enge) gebeurtenis is altijd leuk om in je e-mail te verwerken! Voorbeeld: trompet spelen, een gerecht extreem goed kunnen klaarmaken. Een keer in de trein in slaap gevallen zijn en wakker geworden in Brussel.

De hospiteeravond

Gefeliciteerd, je bent door naar de tweede ronde. Je mag kennis komen maken. Dit is een spannend onderdeel, omdat je met een groep vreemde mensen ongedwongen leuk moet doen met als inzet die mooie kamer. Bereid je dus goed voor.

  1. Wees op tijd. Soms loopt het openbaar vervoer niet zoals je had verwacht, waardoor je te laat komt. Dit stellen je potentiële huisgenoten meestal niet op prijs.
  2. Stel vragen. Bereid enkele vragen voor over het huis en de huisgenoten. Dit laat zien dat je geïnteresseerd bent. Denk aan wat anderen studeren, hoe hun week eruitziet of ze samen koken, uitgaan of andere leuke dingen doen.
  3. Probeer jezelf te zijn. Ook al heb je geen idee wie je werkelijk bent, heb er vertrouwen in dat jij een leuke huisgenoot bent. Maak oogcontact en denk aan je lichaamstaal. Met een open houding lijk je veel toegankelijker. Oefen dit desnoods voor de spiegel.
  4. Praat de studenten niet naar de mond: Als iemand heel passievol praat over hockey en jij vindt hockey vreselijk, probeer dan niet net te doen alsof jij het ook leuk vindt. Daar prikken je nieuwe huisgenoten zo doorheen. Je hoeft niet in een perfect plaatje te passen, want dat komt geforceerd over.

Uitgekozen of niet?

Als je het bent geworden: gefeliciteerd! Geweldig dat het gelukt is. Ben je het niet geworden? Geef de moed niet op. Het ligt niet aan jou. Er kan er maar één uitgekozen worden. Misschien pas je gewoon niet zo goed bij dit huis. Vraag wel om feedback, daar kun je van leren. Bedenk wat je volgende keer beter of anders kunt doen. Er komen nieuwe kansen om het opnieuw uit te proberen.

Helemaal klaar met hospiteren? Probeer dit:

Natuurlijk is hospiteren niet de enige manier om aan een kamer te komen. Schrijf jezelf in bij de volgende sites:

 

Bij Kamernet zijn er in bijna alle studentensteden dagelijks nieuwe kamers te verkrijgen. Dit kan kamer, studio of appartement zijn. Je komt in direct met de verhuurder in contact voor een bezichtiging.

 

In verschillende steden heeft de SSH studentenkamers en zelfstandige woningen. Bijvoorbeeld in Utrecht, Tilburg, Zeist, Rotterdam en Groningen. Ze werken door bezichtigingen en soms door hospiteren, dat verschilt per complex. Let op: je moet vaak wel al twee jaar staan ingeschreven om kans te maken.

 

Duwo heeft op verschillende plekken kamers, maar voornamelijk in de Randstad. Ook hiervoor moet je je inschrijven, waardoor het een tijdje kan duren voordat je een kamer hebt.

 

  • Facebookgroepen van je stad

Hier vind je allerlei soorten kamers, vaak in echte studentenhuizen in plaats van studentencomplexen. Je reageert door een privébericht op een kamer.

 

  • Via via, dus door je eigen studentennetwerk

Laat aan werkelijk iedereen weten dat je een kamer zoekt. Vraag het ook aan medestudenten die al een kamer hebben.

 

Door: Tessa Kruit