Categorieën: Studeren Zelfanalyse
29 mrt 2023

Stuur je meteen na je etentje een tikkie of wacht je even? Sinds de opkomst van Tikkie is geld terugbetalen en de rekening splitten niet meer wat het ooit was. Toch hebben velen een haat-liefdeverhouding met de betaalapp. Het is extreem handig om de rekeningen van wie wat betaald te splitten maar in hoe verre ga je dat doen? Ga je echt een tikkie sturen van 85 cent? En wanneer is het überhaupt gepast? En wat doe je met de wanbetalers? Timing, duidelijkheid en communicatie zijn de sleutel tot succes om ongemakkelijke tikkie-situaties te voorkomen.

De afgelopen jaren is een wildgroei ontstaan aan betaalapps, elke bank heeft er wel één en daarnaast zijn er eindeloos andere apps met als doel kostverdeler zijn. Het doel van al deze apps is om er voor te zorgen dat mensen hun uitgaven makkelijker kunnen bijhouden en splitten.  Toch brengt dit ook regelmatig irritaties met zich mee

Tikkie irritant?

Soms kan tikkie grote frustratie bij je opleveren. Dat kan ontstaan door verschillende redenen. Een aantal van deze redenen herkennen we allemaal: een tikkie ontvangen van onder de €1,-. Of een tikkie ontvangen nadat je een kom soep bij iemand hebt gegeten. En natuurlijk ook niet te vergeten het moment dat iemand uit je eigen huishouden altijd een paar biertjes pakt uit jouw vers gehaalde krat. Een tikkie frustratie kan ook ontstaan als iemand juist nooit een tikkie stuurt. Dat is erg leuk maar kan er ook voor zorgen dat je je na verloop van tijd  een beetje bezwaard gaan voelen.

Wat zijn de consequenties van die frustraties? Iets wat je veel hoort is dat tikkies maken erg zakelijk is geworden. Dat het romantische idee van attent zijn, iets delen met je huisgenoten of vrienden langzaam gaat verdwijnen. Iets anders wat je veel hoort is het Tikkie-terreur, namelijk de eerlijkheid van wie hoeveel moet betalen. Om deze onderhuidse irritaties te voorkomen is het daarom erg van belang om goede afspraken te maken met onderwerpen die over geld gaan.

Voor elk probleem is een oplossing

Langzamerhand ontstaan er steeds meer oplossingen voor de frustraties die tikkie met zich mee kan brengen. Een van die oplossingen is om meerdere uitgaven voor  langere periode bij te houden in een  schema of een app. Ben je student, denk dan bijvoorbeeld aan Turff, het digitale turfsysteem voor elk studentenhuis! Ben je geen student, dan kan je denken aan apps zoals Wiebetaaldwat, Tricount, Splid of Tikkie Groepie.

Hoor jij bij de groep die eigenlijk niet echt goed is in tikkies sturen en wil je de irritatie en frustratie voorkomen? Lees dan nu verder voor de belangrijkste tikkie etiquette!

Zet je beste  beentje voor met de Tikkie etiquette.

Hoe hoort het dan eigenlijk? Hieronder  lees je de tikkie etiquette om  ongemakkelijke situaties te voorkomen.

  •     Let op je timing

Stuur niet een paar minuten nadat jullie van tafel zijn gegaan een betaalverzoek. Wacht tot de volgende dag, zo kom je niet te opdringerig over.

  •     Vanaf hoeveel euro?

Vraag aan jezelf wat het waard is. Was je met een goede vriendin koffie aan het drinken? Bied dan aan dat jij nu betaalt. Wie weet stelt zij de volgende keer dan wel voor om te betalen! Echte vrienden trakteren elkaar. Deel je veel etenswaren met een groep vrienden of huisgenoten? Dan is het verstandig dat je overschakelt naar een app die de rekening bijhoudt. Zo hoef je niet om de haverklap een tikkie te sturen, maar houd je de rekening in evenwicht.

  •     Stuur geen onverwachte betaalverzoeken

Communicatie is erg belangrijk als het draait om geld. Pols daarom altijd van tevoren op een nette manier of het oké is om de rekening te splitten. Je stuurt dan  alleen een verzoek als dat van tevoren is afgesproken.

  •      Wees altijd eerlijk

Het kan erg irritant zijn als je betaalverzoek maar niet wordt voldaan, maar je kunt niet in de portemonnee van andere kijken. Misschien zit de ander wel krap bij de kas? Ben jij degene die moet betalen? Geef dan eerlijk aan als je te weinig geld hebt en even wacht totdat je salaris of stufi binnen is.

 

 

Gerelateerde blogs