Inloggen Nog geen account?
Vul s.v.p beide velden in.

Afdelingsmanager horeca

Als afdelingsmanager horeca heb je de verantwoordelijkheid over een deel van een groot horecabedrijf (bijvoorbeeld de keuken, het personeel of de catering) of je hebt de leiding over de horeca afdeling in een grote instelling (zoals een ziekenhuis, een schouwburg of een attractiepark). De afdelingsmanager heeft een grote mate van vrijheid op de werkvloer, hoewel hij of zij geen zelfstandige is, maar binnen een grotere organisatie werkt. De afdelingsmanager heeft vaak overleg met de leidinggevende van het horecabedrijf of de directeur van de instelling. Als afdelingsmanager zorg je dat alles op jouw afdeling goed verloopt, je stuurt het personeel aan en zorgt voor alle administratieve werkzaamheden. De afdelingsmanager onderhoudt contacten met leveranciers en is als het ware het gezicht van de afdeling. De beste vooropleiding om dit beroep te gaan uitoefenen is de hogere hotelschool, maar er zijn nog vele andere verwante horeca studies mogelijk.

Terug naar de beroepenlijst
Afdelingsmanager horeca

Aanpak en arbeidsmarkt

 

Hoe word je Afdelingsmanager horeca

Er zijn verschillende studies die je kunt volgen om in een leidinggevende positie in de horeca terecht te komen. In verschillende Nederlandse steden kun je de Hogere Hotelschool doen. Maar er zijn ook andere (hbo) opleidingen op het gebied van Toerisme, Eventmanagement en Vrijetijdsmanagement. Om je arbeidsmarktperspectief te vergroten, is het belangrijk om je tijdens je studie te profileren door middel van stages en andere projecten.

Arbeidsplek

Afdelingsmanagers zijn te vinden bij grote horecabedrijven waar ze de verantwoordelijkheid hebben over bijvoorbeeld de keuken of de receptie. Afdelingsmanagers hebben grotere vrijheid wanneer ze zelfstandig leiding geven over de horeca-afdeling van een grote instelling. Denk maar aan de catering bij congressen, de restaurants in de Efteling, de keuken van een ziekenhuis of de bereiding van maaltijden in een bejaardentehuis. Een afgestudeerde kan op veel verschillende plekken aan de slag. Je hebt administratieve taken maar het grootste deel van de tijd ben je toch bezig op de werkvloer. Onregelmatige werktijden zijn eerder regel dan uitzondering. Als ervaren afdelingsmanager is het ook mogelijk om in het buitenland aan de slag te gaan, bijvoorbeeld bij een grote hotelketen.

Als je Afdelingsmanager horeca wilt worden kun je het beste één van de volgende studies kiezen



Bekijk ook de volgende relevante studies




Interesses en competenties

Een afdelingsmanager in de horeca moet vaak in een chaotische omgeving werken. Er moeten veel dingen tegelijkertijd gedaan worden en het personeel komt met alle problemen bij jou. Een afdelingsmanager moet de boel kunnen organiseren en overzicht kunnen houden. Het is belangrijk dat je flexibel en stressbestendig bent als je in de horeca wil werken. Omdat je vaak in een commerciële omgeving zult werken, moet je een zakelijk instelling hebben. Tegelijkertijd ben je ook sterk gericht op dienstverlening en kun je goed met mensen omgaan. Niet alleen kom je voortdurend in aanraking met collega’s maar ook met allerlei soorten gasten; een afdelingsmanager kan immers in een vijfsterrenhotel werken, maar krijgt ook te maken met patiënten in een ziekenhuis of dementerende ouderen in een zorginstelling.

Interesses en competenties

Arbeidsmarkt

Over het algemeen is er genoeg werk te vinden in de horeca, veel afgestudeerden vinden dan ook snel een baan. Toch zijn er relatief veel afgestudeerden op horeca gebied en dus veel concurrentie op de arbeidsmarkt. De doorgroeimogelijkheden zijn in dit beroepsveld goed en je kunt snel doorgroeien naar een leidinggevende positie. Het startsalaris is in eerste instantie laag. Het arbeidsmarktperspectief is ook gelinkt aan de (internationale) economische situatie; gaat het economisch goed dan zullen meer mensen hun geld besteden in de horeca.


Aanverwante beroepen



Arbeidsplek

Afdelingsmanagers zijn te vinden bij grote horecabedrijven waar ze de verantwoordelijkheid hebben over bijvoorbeeld de keuken of de receptie. Afdelingsmanagers hebben grotere vrijheid wanneer ze zelfstandig leiding geven over de horeca-afdeling van een grote instelling. Denk maar aan de catering bij congressen, de restaurants in de Efteling, de keuken van een ziekenhuis of de bereiding van maaltijden in een bejaardentehuis. Een afgestudeerde kan op veel verschillende plekken aan de slag. Je hebt administratieve taken maar het grootste deel van de tijd ben je toch bezig op de werkvloer. Onregelmatige werktijden zijn eerder regel dan uitzondering. Als ervaren afdelingsmanager is het ook mogelijk om in het buitenland aan de slag te gaan, bijvoorbeeld bij een grote hotelketen.