Inloggen Nog geen account?
Vul s.v.p beide velden in.

Congresmedewerker

Jaarlijks worden in Nederland en daarbuiten vele honderden congressen georganiseerd. Er zijn heel wat bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in het organiseren van congressen of andere events. Congresmedewerkers helpen mee in de voorbereiding van een congres, de uitvoering en de afwikkeling. Een congres is geslaagd als zowel de opdrachtgevers van een congres als de bezoekers het congres als geslaagd ervaren. Op de dag(en) van het congres moet alles kloppen. Er gaat altijd wel wat fout, maar bij een goede voorbereiding hoort ook rekening houden met alle mogelijke zaken die fout kunnen gaan en daar oplossingsscenario's voor hebben. Omdat er ook altijd zaken mis kunnen gaan die je niet hebt voorzien, zijn creativiteit, inventiviteit en stressbestendigheid belangrijkste competenties. Als congresmedewerker moet je een dienstverlenende instelling hebben. Zeker bij grotere internationale congressen is de organisatie een complexe uitdaging op logistiek, commercieel, marketing en operationeel gebied. Bij grotere congressen hebben de congresmedewerkers meestal een specialisatie.

Terug naar de beroepenlijst
Congresmedewerker

Aanpak en arbeidsmarkt

 

Hoe word je Congresmedewerker

Om Congresmedewerker te worden ligt het voor de hand om een hbo opleiding Hotelonderwijs, Hospitality en Evenementen Management, of Facility Management te doen. Deze opleidingen worden onder de economische opleidingen geplaatst. Alle profielen bieden toegang tot deze opleidingen maar vaak worden wel bepaalde vakken vereist waarvan meestal economie, en/of management en organisatie, en/of een tweede moderne vreemde taal. Ervaring zal vaak belangrijker zijn dan de juiste opleiding. Bij de opleiding Hotelonderwijs, Hospitality en Evenementen Management, of Facility Management zul je meestal relevante stageopdrachten doen. Dat is het voordeel ten opzichte van andere studies. Als student heb je vaak ook veel mogelijkheden om je bezig te houden met organisatie van beursen, introductiedagen en andere events. Je vooropleiding zal zelden doorslaggevend zijn. De juiste affiniteit en competenties als creativiteit, organisatietalent en dienstverlenende instelling veel meer. Je kunt solliciteren bij een van de grote organisaties die zich gespecialiseerd hebben in organisatie van congressen en events.

Arbeidsplek

Als congresmedewerker van de grotere congressen werk je bij een van de grote congresorganisatoren van Nederland, maar er zijn ook veel kleinere bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in de organisatie van congressen en andere events. Een trend is dat ook steeds meer freelancers zich bezighouden met eventorganisatie. Zij werken meestal vanuit huis of een klein kantoor.

Als je Congresmedewerker wilt worden kun je het beste één van de volgende studies kiezenBekijk ook de volgende relevante studies
Interesses en competenties

Als congresmedewerker is het doel om succesvolle congressen of andere events te organiseren. Dat betekent dat je op de congresdagen moet zorgen dat alles vlekkeloos verloopt en dat de ‘opdrachtgevers’, de sprekers, de bezoekers er een positieve ervaring aan overhouden. Je moet een dienstverlenende instelling hebben, creativiteit en organisatietalent ofwel een positieve “horeca” mentaliteit. Dat wil zeggen “de klant is koning”, hard willen werken, praktisch zijn, creatief en oplossingsgericht. Je moet weten hoe je mensen aangenaam kunt verrassen , maar daarbij ook altijd de kosten in de gaten houden. Teamwork is vanzelfsprekend. Je bent communicatief en sociaal vaardig, en je beheerst liefst meerdere moderne vreemde talen. Het beschikken over commerciële kwaliteiten betekent over het algemeen een duidelijke plus.

Interesses en competenties

Arbeidsmarkt

Er worden jaarlijks in Nederland vele honderden congressen en andere events gehouden. Die moeten allemaal georganiseerd worden. Je zou verwachten dat er dus een behoorlijke vraag is naar congresmedewerkers. Zelfs grote congressen kunnen vaak door relatief weinig mensen worden voorbereid. Een ander punt is dat heel veel mensen het leuk vinden om congressen en events te organiseren. Creativiteit en organisatietalent zijn bovendien de belangrijkste competenties waarover je moet beschikken. Zonder ervaring kun je moeilijker hard maken dat je je kunt onderscheiden op die competenties. Dat betekent dat het niet makkelijk zal zijn om een startfunctie te vinden en dat de startsalarissen over het algemeen niet zo hoog liggen.


Aanverwante beroepenArbeidsplek

Als congresmedewerker van de grotere congressen werk je bij een van de grote congresorganisatoren van Nederland, maar er zijn ook veel kleinere bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in de organisatie van congressen en andere events. Een trend is dat ook steeds meer freelancers zich bezighouden met eventorganisatie. Zij werken meestal vanuit huis of een klein kantoor.