Inloggen Nog geen account?
Vul s.v.p beide velden in.

Film- en Televisiemaker

Er komt veel kijken bij de productie van een film of televisieprogramma. Hiervoor zijn allerlei mensen nodig, bijvoorbeeld een producent, productieleider, scriptschrijver, opnameleider, regisseur en audiovisueel vormgever. Allemaal mogen ze zich film- en televisiemaker noemen. Een film of televisieprogramma wordt vaak gemaakt in opdracht van een tv-omroep of een filmproducent. Aan de hand van de wensen van de opdrachtgever zal onder leiding van de regisseur in een groot team samengewerkt worden aan het maken van een film of uitzending. Alle film/televisiemakers hebben een eigen rol tijdens dit proces. Er vindt veel overleg plaats met de regisseur, zodat iedereen weet wat er wanneer moet gebeuren en hoe het moet gebeuren. Zo moet een cameraman weten vanuit welke hoek hij een shot moet nemen en de geluidsman wie er gaat praten en op welk moment. In één scene moeten er mensen zijn die zorgen voor het decor, de kostuums, de belichting en nog veel meer. De opnames kunnen soms binnen een dag klaar zijn (denk aan een nieuwsuitzending) maar kunnen ook enkele jaren in beslag nemen (voor een grote film). De filmmakers kunnen in eigen land werken, maar zullen soms ook voor langere periodes in het buitenland zijn.

Als je film/televisiemaker wilt worden dan is de meest logische keuze om een studie Film en Televisie, Media en Entertainmentmanagement of Media, Informatie en Communicatie te volgen aan een hogeschool. Alle havo en VWO profielen bieden toegang tot de opleidingen, maar om toegelaten te worden moet meestal auditie gedaan worden.

Terug naar de beroepenlijst
Film- en Televisiemaker

Aanpak en arbeidsmarkt

 

Hoe word je Film- en Televisiemaker

Als je film/televisiemaker wilt worden dan is de meest logische keuze om een studie Film en Televisie, Media en Entertainmentmanagement of Media, Informatie en Communicatie te volgen aan een hogeschool. Er zijn ook veel televisiemakers zonder enige kunstopleiding. Het voordeel van een kunstopleiding is dat de weg naar de televisie, theater en filmwereld toegankelijker wordt omdat je tijdens je opleiding stages loopt, waarbij je al veel relevante contacten kunt leggen. Alle havo en VWO profielen bieden toegang tot de opleidingen, maar om toegelaten te worden moet meestal auditie gedaan worden. Hierbij wordt je getoetst op je aanleg, interesse, attitude en het vermogen om je op het artistieke vlak te ontwikkelen. Uiteraard speelt ook je motivatie een grote rol.

Arbeidsplek

“The set” waar de producties gedraaid worden kan op hele verschillende locaties zijn, zowel binnen als buiten. Voor film en documentaires kunnen de opnamen ook geheel of gedeeltelijk in het buitenland plaatsvinden. Het werk is intensief, je maakt vaak lange dagen tijdens repetities en opnames en zult soms over moeten werken. Afhankelijk van het type productie ben je soms dagen van huis.

Als je Film- en Televisiemaker wilt worden kun je het beste één van de volgende studies kiezen



Bekijk ook de volgende relevante studies




Interesses en competenties

Als film/televisiemaker ben je flexibel, origineel en beschik je over een flinke dosis creativiteit. Op je eigen vakgebied, bijvoorbeeld geluid of belichting, ben je natuurlijk een expert. Je bent niet bang om je eigen mening te geven en om in overleg met de regisseur dingen te veranderen. Je vindt het leuk om in teamverband te werken en bezit veel geduld, wat nodig is als een scene vele malen opnieuw moet worden opgenomen. Je bent inventief wanneer er onverwachte omstandigheden zijn (bijvoorbeeld regen tijdens een opname). In de film- en televisie-industrie is er tijdens de opname vaak hoge werkdruk. Alles moet perfect verlopen op de draaidagen. Stressbestendigheid is dan ook een voorwaarde voor een goede film/televisiemaker.

Interesses en competenties

Arbeidsmarkt

Bij de productie van film en televisie zijn heel veel mensen betrokken. Geheel afhankelijk van jouw specialiteit zul je wel of niet makkelijk een baan kunnen vinden. De meeste mensen rollen de filmwereld binnen via stages en contacten met mensen in deze branche. Als beginneling zul je langzaam moeten opklimmen en je netwerk flink moeten uitbreiden om voor verschillende producties gevraagd of aangenomen te worden. Je salaris is geheel afhankelijk van je taak en het aantal jaren ervaring. Het is erg belangrijk dat je opvalt en dat je over veel kwaliteiten beschikt. De echte toppers zullen een goed salaris verdienen.


Aanverwante beroepen



Arbeidsplek

“The set” waar de producties gedraaid worden kan op hele verschillende locaties zijn, zowel binnen als buiten. Voor film en documentaires kunnen de opnamen ook geheel of gedeeltelijk in het buitenland plaatsvinden. Het werk is intensief, je maakt vaak lange dagen tijdens repetities en opnames en zult soms over moeten werken. Afhankelijk van het type productie ben je soms dagen van huis.