Inloggen Nog geen account?
Vul s.v.p beide velden in.

Griffier

Griffiers verrichten administratieve taken bij een rechtbank, gemeente of provincie. De hoofdtaak van een griffier bij de rechtbank is om alle communicatie en administratie rondom ‘een zaak’ te verzorgen. Als de rechter vanwege een geschil ingeschakeld wordt om een uitspraak te doen, dan moet eerst een verzoek bij de griffier van de rechtbank worden ingediend. De griffier bereidt de zitting voor door de zaak zorgvuldig te analyseren. Eventuele bijzonderheden bespreek je vervolgens met de rechter. De griffier is er ook verantwoordelijk voor dat alle stukken die voor de rechtszitting van belang zijn, bij beide partijen bekend zijn. Tijdens de zitting maak je aantekeningen van wat er wordt besproken en na afloop neem je deel aan het overleg in de raadkamer, waarbij je de rechter assisteert bij het maken van de uitspraak. Ook toets je de stukken op alle formele en juridische vereisten. Je schrijft het conceptvonnis en bespreekt dat met de rechter.

Als je griffier wilt worden is een hbo Rechten of een andere juridische opleiding het meest voor de hand liggend. Verplicht is dat overigens niet. Je solliciteert meestal niet naar de functie ‘griffier’ maar naar de functie van juridisch medewerker. Via interne cursussen wordt je verder opgeleid waardoor je tijdens zittingen de rol van griffier kunt vervullen.

Terug naar de beroepenlijst
Griffier

Aanpak en arbeidsmarkt

 

Hoe word je Griffier

Als je griffier wilt worden is een juridische opleiding het meest voor de hand liggend, maar verplicht is het niet. Je kunt ook via interne cursussen van de rechtbank tot griffier worden opgeleid, maar als starter zonder juridische opleiding zullen je kansen niet erg groot zijn. Na afronding van je opleiding, bijvoorbeeld hbo Rechten, solliciteer je op vacatures als junior juridisch medewerker bij een rechtbank. Je zult via interne cursussen worden opgeleid waarna je tijdens zittingen de rol van griffier vervult.

Arbeidsplek

Als griffier bij de rechtbank werk je bij ‘de administratie’ van een rechtbank. Rechters en officieren van justitie worden ondersteund door juridisch adviseurs en juridisch medewerkers die op de administratie werken. Als griffier heb je een kantoorbaan, maar tijdens zittingen heb je een vaste plek in de rechtszaal. Een giffier heeft vaste werktijden, maar moet er wel rekening mee houden dat zaken kunnen uitlopen.

Als je Griffier wilt worden kun je het beste één van de volgende studies kiezenBekijk ook de volgende relevante studies
Interesses en competenties

Als griffier zijn betrouwbaarheid, degelijkheid en zorgvuldigheid belangrijke eigenschappen. Je moet de vele regels kennen en deze weten toe te passen. Je hebt te maken met veel verschillende en soms bijzonder uitgebreide administraties. Je moet in staat zijn om snel informatie te verzamelen en de dossierstukken op een planmatige en zorgvuldige manier te behandelen. Het beroep van griffier is niet geschikt voor mensen die snel verveeld raken en over weinig rust en discipline beschikken. Als griffier heb je een ondersteunende rol dus moet je ook een dienstverlenende instelling hebben. Omdat je veel overleg hebt met collega’s en met de rechters moet je over goede sociale en communicatieve vaardigheden beschikken.

Interesses en competenties

Arbeidsmarkt

Rechtbanken komen om in het werk, maar zijn wat hun mogelijkheden betreft afhankelijk van het budget dat de overheid beschikbaar stelt. Als je niet te zeer aan een regio gebonden bent, zullen zich over het algemeen frequent kansen voordoen om als juridisch medewerker bij een rechtbank aan de slag te komen. Nadeel is wel dat de gestelde functie-eisen niet zo specifiek zijn, waardoor er relatief veel concurrentie kan zijn. Immers ook mensen zonder juridische vooropleiding kunnen in aanmerking komen voor de functie van griffier. Er zijn veel functies die qua werkzaamheden dicht in de buurt liggen van griffier. Je kunt ook als juridisch medewerker proberen aan de slag te komen bij een advocaten- of notariskantoor en daar juridische ervaring opdoen. Met relevante werkervaring zullen je kansen toenemen om als griffier bij een rechtbank aan de slag te komen.


Aanverwante beroepenArbeidsplek

Als griffier bij de rechtbank werk je bij ‘de administratie’ van een rechtbank. Rechters en officieren van justitie worden ondersteund door juridisch adviseurs en juridisch medewerkers die op de administratie werken. Als griffier heb je een kantoorbaan, maar tijdens zittingen heb je een vaste plek in de rechtszaal. Een giffier heeft vaste werktijden, maar moet er wel rekening mee houden dat zaken kunnen uitlopen.