Hoe word je Hoofdredacteur
Als hoofdredacteur is je opleidingsachtergrond meestal afhankelijk van het medium waarbij je werkt. Vaak hebben ze een journalistieke opleiding achter de rug met een specialisatie in de richting van het medium waar ze werken. Zo hebben hoofdredacteuren van tv-programma’s meestal een film of tv gerelateerde opleiding gedaan. Er zijn een aantal Hbo en WO opleidingen die uiteindelijk kunnen leiden tot een functie als hoofdredacteur. Voorbeelden hiervan zijn de studies Communicatie en Journalistiek. Binnen de studie Journalistiek kun je je specialiseren in een bepaald medium. Omdat je niet gelijk na je studie hoofdredacteur zal worden, is werkervaring ook erg belangrijk. De meeste hoofdredacteuren hebben zelf jaren op de redactie van een rubriek gewerkt voordat ze de positie van hoofdredacteur innamen. Ze hebben meestal een uitgebreid netwerk en hebben er op de een of andere manier voor gezorgd dat ze opvielen ten opzichte van andere gegadigden. Persoonlijke eigenschappen zijn dus ook erg belangrijk als je hoofdredacteur wilt worden. Je moet ambitieus zijn, bereid zijn er hard voor te werken en beschikken over goede leidinggevende capaciteiten. Een bijscholing in managementvaardigheden is dus zeker een pre. Je moet rekening houden met veel concurrentie en de kans dat je het uiteindelijk schopt tot hoofdredacteur is eigenlijk vrij klein.
Arbeidsplek
Een hoofdredacteur is werkzaam op een redactie. Dit kan de redactie zijn van een krant, vakblad of tijdschrift maar ook van een radio- of tv-programma. Het aantal mensen dat onder leiding van de hoofdredacteur valt is zeer afhankelijk van de grootte van het medium. De werkzaamheden van een hoofdredacteur lopen sterk uiteen. Enerzijds ben je verantwoordelijk voor de begeleiding van redacteuren en auteurs en aan de andere kant schrijf je over het algemeen zelf ook en heb je te maken met de directie van het medium in kwestie. Je bent dus in principe wel altijd aan het werk op kantoor maar hebt wel veel contact met verschillende mensen en je hebt zelf ook veel verschillende taken. Het is dus zeer afwisselend werk.
Als je Hoofdredacteur wilt worden kun je het beste één van de volgende studies kiezen
Bekijk ook de volgende relevante studies
Interesses en competenties
Als hoofdredacteur neem je de centrale positie binnen de redactie in. Het is dus belangrijk dat je de redactie goed kunt aansturen. Goede leiderschapskwaliteiten zijn daarbij onontbeerlijk. Verder ben je kritisch naar je redactieleden toe maar geef je ze wel constructieve feedback. Je weet hen te motiveren en te inspireren. Je probeert zowel het product als de werkwijze continu te verbeteren. Ook heb je uiteraard een goed gevoel voor taal (zowel mondeling als schriftelijk), aangezien je anderen feedback geeft, hun artikelen redigeert en zelf meestal ook artikelen schrijft. Tenslotte ben je creatief en stressbestendig. Dat eerste omdat jij verantwoordelijk bent voor de onderwerp in de rubriek. Je bedenkt hierbij wat goed aansluit op de doelgroep en probeert jezelf hierin te onderscheiden van de concurrent. Stressbestendig ben je omdat jij de verantwoordelijkheid voor het eindproduct draagt en jouw reputatie op het spel staat als je geen goed product levert. Jij moet ervoor zorgen dat je jezelf aan de deadline houdt maar ook dat de andere redacteuren en redactiemedewerkers dat doen.