Inloggen Nog geen account?
Vul s.v.p beide velden in.

Horeca-medewerker

Een horeca medewerker verricht je allerlei werkzaamheden in verschillende horecagelegenheden. Je bent als horeca medewerker als het waren het visitekaartje van een restaurant, hotel of café. Het ontvangen van gasten is een belangrijk onderdeel van de beroepspraktijk maar je verricht ook veel werkzaamheden achter de schermen. Denk maar aan het verwerken van reserveringen of het bestellen van de drankvoorraad. Als horecamedewerker kun je aan de slag in allerlei soorten gelegenheden: van vijfsterrenrestaurant tot bruin kroegje, van hotelketen tot congrescentrum.

Terug naar de beroepenlijst
Horeca-medewerker

Aanpak en arbeidsmarkt

 

Hoe word je Horeca-medewerker

Als je gedreven bent, over sociale en communicatieve vaardigheden beschikt en liefst ook een representatieve verschijning bent, dan is binnen lopen bij een horecagelegenheid en een praatje maken met de bedrijfsleider of eigenaar, vaak een hele snelle weg naar een tijdelijke job.

Als je carrière in de horeca wilt maken dan ligt een studie hotel- of hospitality management het meest voor de hand. Als je niet de ambitie hebt om een leidinggevende functie te gaan vervullen binnen de horeca dan is de genoten vooropleiding minder relevant. Voor hogere hotelopleidingen worden geen speciale eisen gesteld aan het eindexamenprofiel, maar moderne vreemde talen, economie en management en organisatie zijn vakken die voor de hand liggen voor een carrière in de horeca-industrie.

Arbeidsplek

Als horeca medewerker werk je in een horeca gelegenheid. Cafés, restaurants en hotels zijn de meest voorkomende horecagelegenheden, maar je hebt ook congrescentra, cateringbedrijven of andere evenementencentra al dan niet met een eet- en drinkgelegenheid. Het type restaurant maakt ook een wereld van verschil. Het werk in een sterrenrestaurant vraagt een hele andere aanpak dan werken in een studenten eetcafé. De werktijden in de horeca wijken nogal af van die van een kantoorbaan. Restaurants en café’s zijn tot laat geopend en in hotels gaat het werk zelfs 24 uur per dag door. Veel horecagelegenheden kennen ook openingstijden die seizoensafhankelijk zijn.

Als je Horeca-medewerker wilt worden kun je het beste één van de volgende studies kiezen



Bekijk ook de volgende relevante studies




Interesses en competenties

Als horeca medewerker moet je over de juiste instelling beschikken. Je moet een dienstverlenend karakter hebben en het leuk vinden om het gasten naar hun zin te maken. Je hebt een representatieve en professionele houding. Belangrijk is dat je hard moet kunnen werken omdat in de horeca zich vaak hectische en drukke situaties aandienen. Als horecamedewerker moet je goede sociale vaardigheden hebben en mondeling goed kunnen communiceren. Horeca medewerker is een functie op mbo-niveau en als hbo of wo afgestudeerde zul je vaak overgekwalificeerd zijn. Echter wanneer je beschikt over de nodige commerciële en leidinggevende kwaliteiten zal de overstap naar een meer management functie snel gemaakt zijn.

Interesses en competenties

Arbeidsmarkt

Het arbeidsmarktperspectief voor horecapersoneel is niet alleen afhankelijk van de economische situatie maar ook van omstandigheden als het weer. Hierdoor kan ook de personeelsbehoefte per individuele horecagelegenheid flink fluctueren. Toch is het over het algemeen niet zeer moeilijk om een baan in de horeca te krijgen. Moeilijker is om een (vaste) baan op niveau te krijgen. De verdiensten voor een gewone horeca medewerker zullen in vergelijking met andere banen op hbo of wo niveau niet zo hoog zijn. Om in een leidinggevende functie of een eigen onderneming terecht te komen, is het opdoen van relevante werkervaring echter essentieel.


Aanverwante beroepen



Arbeidsplek

Als horeca medewerker werk je in een horeca gelegenheid. Cafés, restaurants en hotels zijn de meest voorkomende horecagelegenheden, maar je hebt ook congrescentra, cateringbedrijven of andere evenementencentra al dan niet met een eet- en drinkgelegenheid. Het type restaurant maakt ook een wereld van verschil. Het werk in een sterrenrestaurant vraagt een hele andere aanpak dan werken in een studenten eetcafé. De werktijden in de horeca wijken nogal af van die van een kantoorbaan. Restaurants en café’s zijn tot laat geopend en in hotels gaat het werk zelfs 24 uur per dag door. Veel horecagelegenheden kennen ook openingstijden die seizoensafhankelijk zijn.