Elk jaar komen er weer nieuwe horecagelegenheden bij maar het arbeidsmarktperspectief is van veel zaken afhankelijk. Niet onbelangrijk is jouw individuele competenties als ondernemer. Je moet een ondernemersplan schrijven en een bank moeten kunnen overtuigen van de financiering. Daarnaast is de locatie van jouw onderneming een bepalende factor. Wel of geen aansluiting zoeken bij een grotere keten kan ook invloed hebben op jouw klantenbestand. Om een succesvolle horecagelegenheid te runnen heb je geld, uithoudingsvermogen en een beetje geluk nodig.
Jouw startsalaris zal erg afhankelijk zijn van de grootte van het bedrijf, het zakelijke succes en de aard van het werk. Doorgroeimogelijkheden moet je vooral zoeken in de samenstelling van jouw takenpakket, aangezien horeca ondernemer al op zichzelf een vrij hoge functie is. Mocht het niet lukken om als zelfstandige aan de slag te gaan, kun je met een hbo of wo papiertje op zak altijd ergens een leidinggevende functie in de horeca gaan uitoefenen.
Als horeca ondernemer werk je meestal ook zelf in je eigen horecagelegenheid. Cafés, restaurants en hotels zijn de meest voorkomende horecagelegenheden, maar je hebt ook congrescentra, cateringbedrijven of andere evenementencentra al dan niet met een eet- en drinkgelegenheid. Het type restaurant maakt ook een wereld van verschil. Het werk in een sterrenrestaurant vraagt een hele andere aanpak dan werken in een eetcafé. De werktijden in de horeca wijken nogal af van die van een kantoorbaan. Het werk in een uitgaansgelegenheid gaat tot laat door en in een hotel gaan de werkzaamheden 24 uur per dag door. Veel horecagelegenheden kennen openingstijden die seizoensafhankelijk zijn. De meeste horeca ondernemers zijn ook een flink deel van hun tijd bezig achter een bureau met de boekhouding en de planning. Ook personeelsbeleid en de inkoop zal grotendeels van achter het bureau gedaan worden. Het werk van de horeca ondernemer is zeer afwisselend en soms stressvol.