Inloggen Nog geen account?
Vul s.v.p beide velden in.

Horeca-ondernemer

Als horeca ondernemer ben je eigenaar van een of soms zelfs meerdere horecagelegenheden. Cafés, restaurants en hotels zijn de meest voorkomende horecagelegenheden, maar je kunt ook eigenaar zijn van een congrescentrum, een cateringbedrijf of een andersoortig evenementencentrum.

Terug naar de beroepenlijst
Horeca-ondernemer

Aanpak en arbeidsmarkt

 

Hoe word je Horeca-ondernemer

Als je carrière in de horeca wilt maken dan ligt een (hbo) studie hotel- of hospitality management het meest voor de hand. Voor hogere hotelopleidingen worden geen speciale eisen gesteld aan het eindexamenprofiel, maar moderne vreemde talen, management en organisatie en economie zijn vakken die nog van pas kunnen komen. Na het afronden van je studie zul je eerst ervaring op moeten doen in de horeca, voordat er een kans komt om je als zelfstandig ondernemer te vestigen. Als de bank jouw ondernemersplan ziet zitten en vertrouwen in jou heeft als ondernemer dan ligt de weg naar het horeca ondernemerschap voor je open. Je kunt ook kiezen voor opleidingen waarbij het ondernemerschap of bedrijfsvoering wat sterker aan bod komt zoals Small Business and Retail Management of Bedrijfskunde.

Arbeidsplek

Als horeca ondernemer werk je meestal ook zelf in je eigen horecagelegenheid. Cafés, restaurants en hotels zijn de meest voorkomende horecagelegenheden, maar je hebt ook congrescentra, cateringbedrijven of andere evenementencentra al dan niet met een eet- en drinkgelegenheid. Het type restaurant maakt ook een wereld van verschil. Het werk in een sterrenrestaurant vraagt een hele andere aanpak dan werken in een eetcafé. De werktijden in de horeca wijken nogal af van die van een kantoorbaan. Het werk in een uitgaansgelegenheid gaat tot laat door en in een hotel gaan de werkzaamheden 24 uur per dag door. Veel horecagelegenheden kennen openingstijden die seizoensafhankelijk zijn. De meeste horeca ondernemers zijn ook een flink deel van hun tijd bezig achter een bureau met de boekhouding en de planning. Ook personeelsbeleid en de inkoop zal grotendeels van achter het bureau gedaan worden. Het werk van de horeca ondernemer is zeer afwisselend en soms stressvol.

Als je Horeca-ondernemer wilt worden kun je het beste één van de volgende studies kiezen



Bekijk ook de volgende relevante studies




Interesses en competenties

Men moet beschikken over veel competenties en vaardigheden om een succesvolle horeca gelegenheid te runnen. Van de buitenkant mag het best romantisch lijken, maar wil je succesvol zijn als horeca ondernemer dan is een zakelijke instelling noodzakelijk. Je moet gastvrijheid op een zakelijke manier weten te verkopen. Horeca ondernemers zijn commercieel ingesteld en kunnen goed plannen en organiseren. Hard werken is een vast onderdeel van jouw beroepspraktijk, gecombineerd met een gezonde dosis stress. Verder moet je gevoel hebben voor maatschappelijke trends en zicht hebben op goede locaties en formules. Als horecaondernemer moet je uitstekende sociale en communicatieve vaardigheden hebben en een klantgericht en gastvrije houding hebben.

Interesses en competenties

Arbeidsmarkt

Elk jaar komen er weer nieuwe horecagelegenheden bij maar het arbeidsmarktperspectief is van veel zaken afhankelijk. Niet onbelangrijk is jouw individuele competenties als ondernemer. Je moet een ondernemersplan schrijven en een bank moeten kunnen overtuigen van de financiering. Daarnaast is de locatie van jouw onderneming een bepalende factor. Wel of geen aansluiting zoeken bij een grotere keten kan ook invloed hebben op jouw klantenbestand. Om een succesvolle horecagelegenheid te runnen heb je geld, uithoudingsvermogen en een beetje geluk nodig.

Jouw startsalaris zal erg afhankelijk zijn van de grootte van het bedrijf, het zakelijke succes en de aard van het werk. Doorgroeimogelijkheden moet je vooral zoeken in de samenstelling van jouw takenpakket, aangezien horeca ondernemer al op zichzelf een vrij hoge functie is. Mocht het niet lukken om als zelfstandige aan de slag te gaan, kun je met een hbo of wo papiertje op zak altijd ergens een leidinggevende functie in de horeca gaan uitoefenen.


Aanverwante beroepen



Arbeidsplek

Als horeca ondernemer werk je meestal ook zelf in je eigen horecagelegenheid. Cafés, restaurants en hotels zijn de meest voorkomende horecagelegenheden, maar je hebt ook congrescentra, cateringbedrijven of andere evenementencentra al dan niet met een eet- en drinkgelegenheid. Het type restaurant maakt ook een wereld van verschil. Het werk in een sterrenrestaurant vraagt een hele andere aanpak dan werken in een eetcafé. De werktijden in de horeca wijken nogal af van die van een kantoorbaan. Het werk in een uitgaansgelegenheid gaat tot laat door en in een hotel gaan de werkzaamheden 24 uur per dag door. Veel horecagelegenheden kennen openingstijden die seizoensafhankelijk zijn. De meeste horeca ondernemers zijn ook een flink deel van hun tijd bezig achter een bureau met de boekhouding en de planning. Ook personeelsbeleid en de inkoop zal grotendeels van achter het bureau gedaan worden. Het werk van de horeca ondernemer is zeer afwisselend en soms stressvol.