Inloggen Nog geen account?
Vul s.v.p beide velden in.

Informatieanalist

Informatieanalist is een ICT beroep waarbij het analyseren van informatie- of gegevensstromen van bedrijfsprocessen centraal staat. Hierbij vormt het datamodel meestal het hart van het werk van de informatieanalist. Het datamodel is de beschrijving van de verschillende informatieobjecten en hun onderlinge relaties. Als je bijvoorbeeld voor een internetbedrijf een systeem voor gebruikersregistratie wilt maken, dan probeer je tot een heldere definitie van een ‘gebruiker’ te komen. Met registratie van voor- en achternaam ben je er niet, want er zijn meerdere personen die Peter de Vries kunnen heten. Het e-mailadres van een gebruiker wordt vaak gekozen als ‘uniek’ element voor gebruikersregistratie, maar een persoon kan ook verschillende e-mailadressen hebben. Voor de informatieanalist is het de kunst om tot een goed datamodel te komen, waarbij dus ook rekening gehouden wordt met verschillende eisen en wensen en het liefst ook nog met realistische ontwikkelingen van een bedrijf. Een te bouwen informatiesysteem moet ten minste vijf à tien jaar meekunnen en mag niet te ingewikkeld worden, anders zal niemand er mee willen werken en zullen de ontwikkelingskosten nodeloos hoog worden. In veel gevallen zal de functie van informatieanalist gecombineerd worden met die van systeemontwikkelaar. Een ervaren systeemontwikkelaar doet vooraf de informatieanalyse en zal zelf ook delen van het systeem programmeren. Als je alleen informatieanalyse verricht, dan heet je functie vaak ook Business Analist.

Als je informatieanalist wilt worden dan is de meest voor de handliggende studie Informatica, Technische informatica of een van de vele informatica varianten die er zijn. Op de middelbare school is een keuze voor het profiel Natuur en techniek het meest voor de hand liggend.

Terug naar de beroepenlijst
Informatieanalist

Aanpak en arbeidsmarkt

 

Hoe word je Informatieanalist

Als je informatieanalist wilt worden is de meest voor de handliggende studie Informatica, Technische informatica of een van de vele informatica varianten die er zijn. Andere technische of exacte studies zoals Wiskunde, Elektrotechniek en Natuurkunde bieden ook voldoende basis om succesvol binnen de ICT aan de slag te kunnen. Op de middelbare school is een profiel Natuur en techniek het meest voor de hand liggend, maar bij sommige onderwijsinstellingen zijn de profielen Natuur en gezondheid en Economie en maatschappij ook voldoende. Informatieanalist is meestal geen startfunctie. Meestal groei je door naar deze functie na een aantal jaren zelf systemen ontwikkeld te hebben en steeds meer betrokken te raken bij de analysefase.

Arbeidsplek

Informatieanalisten werken doorgaans bij ICT bedrijven of bij organisaties met een eigen systeemontwikkelingsafdeling. Dat zijn vaak grote bedrijven of bedrijven waarvoor informatietechnologie cruciaal is. Informatieanalisten voeren veel overleg in het voorstadium van de systeemontwikkeling en dat is vaak op locatie bij de opdrachtgever. Dat kan in Nederland zijn, maar net zo goed in het buitenland.

Als je Informatieanalist wilt worden kun je het beste één van de volgende studies kiezenBekijk ook de volgende relevante studies
Interesses en competenties

Een informatieanalist heeft een goed ontwikkeld analytisch denkvermogen en is in staat om problemen op een gestructureerde manier aan te pakken. Een informatieanalist moet sociaal en communicatief behoorlijk vaardig zijn, omdat vaak op hoger managementniveau wordt overlegd en lang niet alle managers een technische achtergrond hebben. Je moet stevig in je schoenen staan omdat er soms weinig tijd is om een goed gegevensmodel te ontwikkelen en er druk wordt uitgeoefend om zo snel mogelijk met de ontwikkeling te beginnen.

Interesses en competenties

Arbeidsmarkt

De arbeidsmarktkansen voor informatieanalisten zijn doorgaans goed, al is de ICT als branche wel wat gevoeliger voor de economische schommelingen dan andere technische branches. De functie van informatieanalist is meestal geen startfunctie. Je groeit door naar deze functie na bijvoorbeeld een aantal jaar als programmeur of systeemontwikkelaar gewerkt te hebben. Vaak zie je dat ICT specialisten heel goed in hun vak zijn, maar moeite hebben met presentatie en communicatie of ze zijn juist zeer bedreven in de presentatie, maar hebben moeite met de technische en analytische aspecten. Als je zowel een sterk analytisch denkvermogen hebt, sociaal en communicatief vaardig bent en een degelijke technische of exacte studie hebt afgerond, dan staan de bedrijven voor je in de rij. Een informatieanalist kan doorgroeien naar ICT consultant of naar andere meer technische managementrollen. Het salaris van een informatieanalist is geheel afhankelijk van het bedrijf waarvoor hij werkt.


Aanverwante beroepenArbeidsplek

Informatieanalisten werken doorgaans bij ICT bedrijven of bij organisaties met een eigen systeemontwikkelingsafdeling. Dat zijn vaak grote bedrijven of bedrijven waarvoor informatietechnologie cruciaal is. Informatieanalisten voeren veel overleg in het voorstadium van de systeemontwikkeling en dat is vaak op locatie bij de opdrachtgever. Dat kan in Nederland zijn, maar net zo goed in het buitenland.