Inloggen Nog geen account?
Vul s.v.p beide velden in.

Officier van Justitie

De officier van justitie vertegenwoordigt het Openbaar Ministerie (OM) en is verantwoordelijk voor het opsporen, onderzoeken en aanklagen van (zware) misdrijven. De dagelijkse taken van de officier van justitie zijn heel verschillend: Zo heb je bijvoorbeeld het gezag over het onderzoek van de politie en heb je de leiding over onderzoek naar zware misdrijven. De officier van justitie houdt hierbij ook in de gaten of de opsporing zorgvuldig, eerlijk en volgens de wet verloopt. Ook heb je tijdens strafrechtelijke zaken de rol van openbaar aanklager. Je houdt tijdens strafzaken een requisitoir: dit is een betoog waarin je de rechter vertelt wat je van de zaak voorhanden vindt en wat voor straf je eist. Hierbij kan je denken aan een geldstraf, een taakstraf of een celstraf. Je bepaalt verder ook of je een zaak wel of niet aan de rechter wilt voorleggen. Niet alle strafbare feiten worden namelijk voor de rechter gebracht. Als er bijvoorbeeld te weinig bewijs is tegen een bepaalde verdachte, kan de officier van justitie de zaak seponeren. In dit geval kunnen betrokkenen die het niet met het sepot eens zijn een klacht indienen bij het gerechtshof en als deze gegrond wordt verklaard, moet het OM alsnog op vervolging overgaan. Verder moet je als officier van justitie ervoor zorgen dat uitspraken van de strafrechter worden uitgevoerd. Hierbij werk je samen met de politie, rechters, rechters-commissarissen en andere juridische medewerkers. Omdat jij de taak hebt misdadigers te vervolgen, draag je een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Terug naar de beroepenlijst
Officier van Justitie

Aanpak en arbeidsmarkt

 

Hoe word je Officier van Justitie

Er is een tweetal manieren om officier van justitie te worden. De eerste is de meest gebruikelijke manier, namelijk door een RAIO traject te volgen. RAIO staat voor Rechtelijk Ambtenaar in Opleiding. Er wordt hiervoor een strenge selectieprocedure gehanteerd. Je moet een universitaire opleiding Rechtsgeleerdheid hebben in de richting van het Nederlands burgerlijk (proces)recht, het strafrecht of het bestuursrecht hebben afgerond. Daarnaast zijn er ook nog eisen op het persoonlijke vlak. Er wordt van je verwacht dat je analytisch sterk bent, een goed juridisch inzicht hebt en dat je makkelijk besluiten kunt nemen. Ook moet je goed onder druk kunnen presteren en heb je sterke communicatieve vaardigheden. Er worden verschillende tests en assessments uitgevoerd om je competenties en vaardigheden te bekijken.

Ten tweede is het voor juristen die al binnen het OM werken mogelijk om door te groeien tot officier van justitie, al komt dit veel minder vaak voor dan het RAIO traject. Je moet hiervoor een universitaire studie Rechten hebben gedaan en minimaal vier jaar juridische ervaring hebben in de rechtspraktijk als senior parketsecretaris of gerechtssecretaris, juridisch medewerker of specialistisch beleidsmedewerker. Hierna wordt je dan officier van justitie in enkelvoudige zittingen. Het zijn vaak de minder spectaculaire zaken met een sterk routinematig karakter.

Als je een van deze trajecten eenmaal hebt afgelegd is de kans vrij groot dat je officier van justitie zal worden. Er is veel doorzettingsvermogen voor nodig om het lange traject met succes af te ronden.

De universitaire studie Rechten is met elk vwo eindexamenprofiel toegankelijk. Voor havisten is het ook mogelijk om eerst een hbo propedeuse Rechten te halen en zo in te stromen in het eerste jaar van de universitaire studie.

Arbeidsplek

Als officier van justitie ben je in dienst van het Openbaar Ministerie, een overheidsorgaan. De dagelijkse werkzaamheden zullen zich afspelen op kantoor, in de rechtbank maar ook zul je regelmatig werkbezoeken afleggen. Hier kom je in aanraking met veel verschillende partijen zoals politie, rechters, advocaten maar ook slachtoffers en verdachten. Het zal regelmatig voorkomen dat er overuren gemaakt worden. Over het algemeen heeft de officier van justitie een zeer afwisselende baan.

Als je Officier van Justitie wilt worden kun je het beste één van de volgende studies kiezenBekijk ook de volgende relevante studies
Interesses en competenties

Voor een Officier van Justitie zijn zelfverzekerdheid en gedrevenheid erg belangrijk. Een essentieel element in jouw baan is namelijk het kunnen overtuigen van anderen. In de rechtbank moet je een zelfverzekerd en professionele houding aannemen en proberen jouw betoog zo goed mogelijk over te brengen. Ook ben je ijverig en vind je het niet erg om overuren te maken als dat betekent dat je het best mogelijke resultaat behaalt. Het is algemeen bekend dat advocaten en officieren van justitie ontzettend veel overwerken (80 uur werken per week komt vaak voor). Je bent dus gedisciplineerd en ook stressbestendig en hebt geen moeite met het halen van deadlines. Omdat je te maken hebt met vrij zware zaken die een grote impact kunnen hebben op het leven van anderen, is het belangrijk dat je ordelijk en nauwkeurig te werk gaat. Je moet de feiten tot op de bodem willen uitzoeken en de meest relevante dingen eruit kunnen filteren. Je moet beschikken over goede mondelinge en schriftelijke communicatieve vaardigheden, een groot deel van de beroepspraktijk bestaat immers uit het communiceren met verschillende mensen en het presenteren van het betoog. Ook is het belangrijk om een brede algemene interesse te hebben in het Nederlandse rechtssysteem en up-to-date te blijven met de laatste ontwikkelingen binnen het vakgebied.

Interesses en competenties

Arbeidsmarkt

Strafbare feiten worden altijd gepleegd ongeacht de economische situatie, er is dus altijd vraag naar juristen. Voor de functie officier van justitie zijn er een beperkt aantal plekken in Nederland. Echter doordat de selectieprocedure lang en zwaar is, zul je uiteindelijk op de arbeidsmarkt niet veel concurrentie hebben.

Als officier van justitie heb je niet veel doorgroeimogelijkheden, mede doordat dit op zich al een zeer hoge functie is. Je kunt wel doorgroeien tot de functie van procureur-generaal bij de Hoge Raad. Deze staat hoger dan de gewone gerechtshoven. Hoofdofficier van Justitie worden is ook een optie. Je hebt dan de leiding over de afdeling van het OM bij de rechtbank waar je voor werkt. Hoeveel je verdient is direct afhankelijk van het aantal jaren werkervaring dat je hebt.


Aanverwante beroepenArbeidsplek

Als officier van justitie ben je in dienst van het Openbaar Ministerie, een overheidsorgaan. De dagelijkse werkzaamheden zullen zich afspelen op kantoor, in de rechtbank maar ook zul je regelmatig werkbezoeken afleggen. Hier kom je in aanraking met veel verschillende partijen zoals politie, rechters, advocaten maar ook slachtoffers en verdachten. Het zal regelmatig voorkomen dat er overuren gemaakt worden. Over het algemeen heeft de officier van justitie een zeer afwisselende baan.