Inloggen Nog geen account?
Vul s.v.p beide velden in.

Strategy consultant

Een strategy consultant geef advies aan (grote) bedrijven over de koers die ze moeten varen. Hij of zij signaleert problemen bij bedrijven en ontwerpt een plan om deze zaken op te lossen. Het verschil met een gewone management consultant is dat een strategy consultant een lange termijn visie heeft. Het ontwikkelen van strategieën en plannen voor de toekomst van een bedrijf staat centraal in de beroepspraktijk van een strategy consultant. Hij of zij kan op allerlei gebieden advies geven: IT, personeelszaken, financiën of productieprocessen. Veel bedrijven willen advies hebben om hun bedrijfsvoering efficiënter te laten verlopen. Consultants worden door een bedrijf voor korte tijd ingehuurd. Het binnenhalen van opdrachten is ook een taak van de strategy consultant. Er bestaat geen specifieke opleiding die je voorbereidt op dit beroep. Door opleidingen als Bedrijfseconomie of Management zou je wel in dit beroepsveld terecht kunnen komen.

Terug naar de beroepenlijst
Strategy consultant

Aanpak en arbeidsmarkt

 

Hoe word je Strategy consultant

Er zijn geen opleidingen waarna je direct als strategy consultant aan de slag kan gaan. Het vereist enige werkervaring voordat je bedrijven kunt adviseren in hun plannen. Studies als Bedrijfseconomie of Management met als specialisatie Consultancy kunnen wel een stap in de goede richting zijn. Zeer gewild zijn ook de traineeships bij de grote adviesbureaus.

Arbeidsplek

Een strategy consultant zal meestal te vinden zijn bij een adviesbureau of in dienst van een groot bedrijf. Vaak gebeurt het werk op projectmatige basis en zo kom je in aanraking met veel verschillende bedrijven. Hoewel je ook veel op kantoor werkt, zul je ook vaak wat moeten reizen en buiten kantooruren werken.

Als je Strategy consultant wilt worden kun je het beste één van de volgende studies kiezenBekijk ook de volgende relevante studies
Interesses en competenties

Om dit beroep goed uit te kunnen oefenen is het noodzakelijk om veel werkervaring en parate kennis te hebben. Het geven van een goed advies is immers de kern van het werk. De strategy consultant moet een goed analytisch vermogen hebben en objectief naar een bedrijf kunnen kijken. Bovendien moet hij of zij gevoel voor commercie hebben én een bepaalde visie ontwikkelen. Om opdrachten binnen te halen is het belangrijk om jezelf en jouw adviesbureau te onderscheiden van de rest. Daarnaast is het ook nuttig om een uitgebreid netwerk te hebben. Als laatste zijn sociale en communicatieve vaardigheden natuurlijk essentieel. Binnen een bedrijf kom je namelijk allerlei soorten mensen tegen. Als consultant moet je je ook mondeling en schriftelijk goed kunnen uitdrukken.

Interesses en competenties

Arbeidsmarkt

Het arbeidsmarktperspectief is voor strategy consultants over het algemeen goed. Immers ook in economisch slechte tijden hebben bedrijven behoefte aan advies over efficiëntie en vernieuwing. Ook de salarissen in de consultancy sector zijn bovengemiddeld met vaak goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Het is niet echt een startersfunctie, omdat je enige werkervaring en kennis nodig hebt voordat je zelfstandig een advies uit kunt brengen. Eenmaal in deze functie, zijn de doorgroeimogelijkheden beperkt omdat de aard van het werk min of meer hetzelfde blijft. Natuurlijk zal het salaris flink groeien en is er de mogelijkheid om je eigen adviesbureau op te richten.


Aanverwante beroepenArbeidsplek

Een strategy consultant zal meestal te vinden zijn bij een adviesbureau of in dienst van een groot bedrijf. Vaak gebeurt het werk op projectmatige basis en zo kom je in aanraking met veel verschillende bedrijven. Hoewel je ook veel op kantoor werkt, zul je ook vaak wat moeten reizen en buiten kantooruren werken.