Inloggen Nog geen account?
Vul s.v.p beide velden in.

Verkoper

Een verkoper probeert een product of dienst aan een klant te verkopen. Hierbij kan het initiatief van de klant komen, zoals een verkoper in een mediawinkel. Het initiatief kan ook komen van de verkoper, bijvoorbeeld als hij langs de deuren gaat om een product aan de man te brengen. Een marktkoopman doet beide; hij reageert op de vraag van de klant, maar biedt ook zelf actief zijn producten aan door verschillende leuzen te roepen. Een verkoper is werkzaam binnen allerlei branches. De te verkopen producten kunnen variëren van advertenties tot vrachtwagens. Een verkoper voert gesprekken met klanten en onderhoudt de relatie met de klant. Een verkoper kan veel onderweg zijn, maar kan ook veel op kantoor werken. Een verkoper heeft vaak ook veel administratief werk.
Een verkoper moet zich eerst verdiepen in mogelijke klanten. Hij of zij kijkt wie eventueel belang zullen hebben bij het product of de dienst die de verkoper aanbiedt. Vervolgens voert de verkoper gesprekken met de klanten. In deze gesprekken moet de verkoper de klant overtuigen dat hij het product of de dienst moet kopen. Bij een positief resultaat wordt de bestelling opgemaakt en koopt de klant het product of de dienst. Vaak heeft de verkoper na afloop van de bestelling nog contact met de klant om te kijken of deze tevreden is en of er in de toekomst mogelijk dingen verbeterd moeten worden. Bij alle fasen heeft de verkoper ook administratieve taken te vervullen. Het is voor een verkoper erg belangrijk om de relatie met de klant te onderhouden. Immers, een tevreden klant is een potentiële nieuwe klant.
Om verkoper te worden hoef je geen specifieke opleiding te volgen. Maar voor een goede start kun je bijvoorbeeld denken aan de hbo opleiding Commerciële economie.

Terug naar de beroepenlijst
Verkoper

Aanpak en arbeidsmarkt

 

Hoe word je Verkoper

Om verkoper te worden hoef je geen specifieke opleiding te volgen. Soms kun je naast een opleiding aanvullende trainingen of cursussen volgen, waardoor je binnen je vakgebied aan de slag kan als verkoper. Wil je toch een opleiding volgen, dan zou je de hbo opleiding Commerciële Economie kunnen volgen. Hiervoor volg je op de middelbare school het profiel Economie en Maatschappij.

Arbeidsplek

Het werkterrein van een verkoper is zeer groot. Het is geheel afhankelijk van voor wie de verkoper werkt, waar hij werkt en in welke omgeving. Verkopers kunnen werken voor technische groothandels, waarvoor ze vaak onderweg naar klanten zijn. Verkopers kunnen ook telefonisch werken en het grootste deel van hun tijd op kantoor doorbrengen.

Als je Verkoper wilt worden kun je het beste één van de volgende studies kiezenBekijk ook de volgende relevante studies
Interesses en competenties

Een verkoper moet commercieel ingesteld zijn en over verschillende onderhandelings- en verkoopvaardigheden beschikken. Een verkoper moet kennis hebben van het product dat hij aanbiedt en eventuele andere producten die op de markt zijn. De belangrijkste eigenschap van een verkoper is een klantvriendelijke instelling. Een verkoper moet over sterke sociale vaardigheden bezitten, makkelijk in de omgang zijn en communicatief sterk in zijn schoenen staan. Een verkoper moet zelfverzekerd zijn en daadkracht uitstralen, maar een verkoper moet ook goed kunnen luisteren naar de klant.

Interesses en competenties

Arbeidsmarkt

Hoe de verkoper op de arbeidsmarkt staat is geheel afhankelijk van zijn functie en het bedrijf waarvoor hij of zij werkt. De salarissen verschillen per branche en bedrijf. Een verkoper heeft veel doorgroeimogelijkheden. Afhankelijk van zijn of haar talenten kan de verkoper bijvoorbeeld doorgroeien tot salesmanager of regiomanager.


Aanverwante beroepenArbeidsplek

Het werkterrein van een verkoper is zeer groot. Het is geheel afhankelijk van voor wie de verkoper werkt, waar hij werkt en in welke omgeving. Verkopers kunnen werken voor technische groothandels, waarvoor ze vaak onderweg naar klanten zijn. Verkopers kunnen ook telefonisch werken en het grootste deel van hun tijd op kantoor doorbrengen.