Wat is WFT?
WFT staat voor Wet op Financieel Toezicht. Deze wet eist dat banken, verzekeraars, beleggingsinstellingen, tussenpersonen en adviseurs en alle andere bedrijven in de financiële branche een vergunning hebben. De wet is bedoeld om de consument te beschermen. Om een dergelijke vergunning te krijgen, moet je voldoen aan de volgende eisen:
Vakbekwaamheid:
De wet stelt vakbekwaamheidseisen aan de medewerkers met klantencontact en leidinggevenden. Deze vakbekwaamheid kun je aantonen met WFT diploma’s.
Zorgplicht:
De WFT stelt ook eisen aan het gedrag van de financiële dienstverlener richting de consument. Deze zorgplicht heeft betrekking op:
• Informatieverstrekking
• Adviesregels
• Aansluiting bij erkende Geschillencommissie
• Verplichting voor de kredietverstrekker om informatie bij de klanten in te winnen
Hoe verloopt de sollicitatieprocedure?
Wanneer je in de financiële sector wilt gaat werken, moet je rekening houden met een zware sollicitatieprocedure. De baan die je ambieert, brengt veel verantwoordelijkheid met zich mee. Een kennismakingsgesprek is het begin van de procedure, en wordt gevolgd door meer gesprekken met verschillende managers en de HR manager. Vaak maakt een assessment deel uit van de sollicitatieprocedure. Het is zaak om uitgerust te beginnen aan de gesprekken en het assessment. Het assessment wordt gedaan door psychologen. Je wordt door hen geïnterviewd over je huidige loopbaan om een beeld te krijgen van je persoonlijkheid. Het is raadzaam je enkele weken voor het assessment voor te bereiden. Er zijn verschillende boeken over dit onderwerp te vinden. Ook kun je op internet allerlei tests vinden om te oefenen, zoals IQ tests en persoonlijkheidstests.
Hoe hoog is de werkdruk?
De financiële branche is een dynamische branche. De veranderingen gaan snel, economische ontwikkelingen en ICT ontwikkelingen volgen elkaar op. Je bent servicegericht bezig en dit betekent dat je klanten zo goed mogelijk wilt bedienen. Daarom ben je altijd goed op de hoogte en informeer je jouw klanten tijdig en grondig. Je werkt in een concurrerende omgeving waarin veel van je wordt verwacht. Er zijn veel concurrerende bedrijven die je klanten van je willen overnemen. Collega’s zijn ook ambitieus en zeer carrièregericht. Het stressniveau kan door al deze factoren erg hoog zijn. Je werkdagen zijn vaak lang.
Hoe zijn de arbeidsvoorwaarden?
Een baan in de financiële sector vraagt veel van je. Maar de financiële instellingen geven er ook veel voor terug. Zij weten hoe belangrijk het is dat je werknemers waardeert en dit ook duidelijk laat zien. Bedrijven investeren in hun werknemers. Zij bieden trainingen, cursussen en opleidingen aan. Medewerkers blijven zo op de hoogte van actuele ontwikkelingen en vergroten en verdiepen hun kennis (en dus ook de kennis van het bedrijf). Ook is er veel aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling. Zo kunnen medewerkers hun talenten ontplooien en hun loopbaan uitstippelen. Wanneer je op de juiste plek zit en je plezier hebt in je werk, presteer je ook beter.
Naast een riant salaris ontvang je een meestal een dertiende maand en maak je kans op een bonus wanneer je prestaties goed zijn. Je kunt rekenen op een goede pensioenregeling. Afhankelijk van je functie is er veel mogelijk op het gebied van flexibel werken.
Wat is een Verklaring Omtrent Gedrag?
Een Verklaring Omtrent Gedrag is een verklaring waaruit blijkt dat je gedrag geen bezwaar oplevert voor het gevraagde doel. Het wordt ook wel Bewijs van Goed Gedrag genoemd. Soms is een VOG wettelijk verplicht, maar wanneer dit niet het geval is, kan de werkgever zelf bepalen of hij iemand vraagt om een VOG te tonen. Een VOG kan in diverse gevallen nodig zijn, bijvoorbeeld voor het vervullen van een functie waarbij gewerkt wordt met vertrouwelijke gegevens, kwetsbare personen, geld of goederen.
Hoe ziet een traineeship eruit?
Een traineeship biedt jou, als afgestudeerde, de kans om een bedrijf van binnen te zien en kennis te maken met verschillende afdelingen. Een traineeship is een beginnerfunctie voor Hbo’ers/WO’ers en bestaat uit werken en leren. De lengte van een traineeship varieert van drie maanden tot wel drie jaar.
Hoe het traineeship er precies uitziet, is afhankelijk van het bedrijf. Het ene bedrijf start met een opleiding van een aantal maanden, bij andere bedrijven ga je direct aan de slag en beslaat het opleidingsgedeelte maar 10%. De opleidingen worden gegeven door experts van binnen en buiten het bedrijf. Je krijgt kennis- en vaardigheidstrainingen. Wanneer je een managementtraining volgt, is het gebruikelijk dat je in verschillende functies ervaring opdoet. Veel traineeships vinden plaats in het binnen- en buitenland.
Hoe zijn de doorgroeimogelijkheden?
Als je wilt gaan werken in de financiële sector ben je ambitieus en wil je jezelf ontwikkelen. Financiële instellingen geven volop de kans om jezelf te ontwikkelen. Je kunt werken aan competenties en je bijvoorbeeld goede managementeigenschappen eigen maken. Er zijn diverse leuke starterfuncties waarin je veel kennis en ervaring kunt opdoen. Het management van financiële instellingen houdt van harde werkers, mensen met ambitie. Wanneer je laat zien wat je kunt, maak je kans om een prachtige carrière te maken, om uiteindelijk misschien wel deel uit te gaan maken van het managementteam.
Hoe stap je over naar de pensioen- of verzekeringsbranche?
Je werkt, bijvoorbeeld, als financieel adviseur maar je ambieert een baan als pensioenadviseur? De opleiding die je hebt genoten, is waarschijnlijk bedrijfseconomie of een andere financiële opleiding en je hebt al ervaring met klantencontact en het geven van financieel advies. Je basis is uitstekend. Wanneer je als pensioenadviseur wilt gaan werken, zul je een aanvullende opleiding moeten volgen zoals Pensioenpraktijk I of II. De eerste richt zich op pensioenen voor werknemers, de tweede richt zich op zelfstandig ondernemers. Ga je liever werken in de verzekeringsbranche? Dan heb je het diploma Assurantie B nodig.
Ik vind persoonlijk klantencontact belangrijk. Waar vind ik dat het meest?
In veel functies in de financiële branche is er sprake van veel klantencontact. Je communiceert via telefoon, mail en je krijgt klanten op bezoek of je bezoekt hen. Vaak heb je contact met heel veel klanten. Vind jij het leuk om je klanten persoonlijker te kennen, waardoor het contact ook intensiever is, dan kun je gaan werken bij een Private Bank of kiezen voor een baan als preferred banker. Je beheert dan een klein klantenbestand. Je hebt meer tijd om deze klanten te adviseren en hen op de hoogte te houden. Je voelt je betrokken en kent hun financiële situatie goed zodat er een goede relatie ontstaat.
Ik wil als ICT’er in de financiële branche aan de slag. Hoe zijn mijn kansen?
Ontwikkelingen gaan snel, ook in de financiële branche. Veel klanten maken bijvoorbeeld gebruik van internetbankieren en mensen vergelijken premies en polissen van verzekeringen via internet. De ICT-afdeling wordt daarom steeds belangrijker, voor de beveiliging van websites en het up-to-date houden van de site met actuele informatie. Wanneer je een baan ambieert in de financiële branche en je hebt een ICT-opleiding of –achtergrond, dan heb je goede kans dat je een interessante baan vindt.