Waar beginnen de meeste starters na een studie life sciences of biotechnologie?
In deze studie en in dit vakgebied draait alles om wetenschappelijk onderzoek. Wie huidige producten wil verbeteren of nieuwe producten wil ontwikkelen moet eerst flink onderzoek uitvoeren. Het is daarom niet gek dat de meeste afgestudeerde biotechnologen in hun eerste baan werkzaam zijn bij een universiteit in Nederland of elders in Europa, om te werken aan een (promotie)onderzoek.
En wat zijn overige loopbaanmogelijkheden voor biotechnologen?
Later in de loopbaan blijft ongeveer een derde van de afgestudeerde biotechnologen werken bij een universiteit. Een groot deel gaat aan de slag in de (biotechnologische) industrie, bijvoorbeeld bij bedrijven zoals CSM / Purac, DSM, Intervet, Isotis en Keygene. Het te verwachten salaris is hier uitstekend, evenals de secundaire voorwaarden. Een aantal bedrijven is gevestigd in Nederland, maar de beste mogelijkheden zijn in het buitenland te vinden, bijvoorbeeld bij grote multinationals in de Verenigde Staten.
Werken er überhaupt hoogopgeleiden in de tuinbouw?
In deze sector wordt veel van het praktische handwerk inderdaad gedaan door laagopgeleide werknemers. Maar juist voor de toekomst wordt een tekort verwacht aan hoogopgeleide mensen, want deze zijn broodnodig! De baankansen voor starters zijn er dan ook uitstekend.
Je weet veel af van allerlei planten, de teelt hiervan, en het gebruik van nieuwe technieken. Er zijn veredelaars nodig die nieuwe en betere rassen kunnen ontwikkelen. Hoogopgeleiden zijn ook nodig om de markt in de gaten te houden: waar is behoefte aan? Vervolgens kan de kennis van de specialist worden gebruikt om de Nederlandse koppositie van tuinbouwbedrijven te behouden.
Waar wordt in Nederland gewerkt aan nieuwe en betere gewassoorten?
De veredeling van voedingsgewassen en bloemen, om nieuwe, betere of gezondere rassen te ontwikkelen, wordt in Nederland vooral in de kop van Noord-Holland uitgevoerd. Zo´n 35 bedrijven -klein en groot- in de regio produceren hoogwaardige zaden, stekken en jonge planten die de hele wereld over gaan. Het is een zeer innovatieve sector met een sterk technologisch karakter. Deze bedrijven vormen een belangrijke schakel in de internationale agrarische keten. Van de tien grootste zaadproducenten ter wereld zijn er vier gevestigd in deze ‘Seed Valley’, zoals de regio ook wel bekend staat.
Waar worden vaccins ontwikkeld?
De kracht van de ontwikkeling van vaccins in Nederland is dat intensief wordt samengewerkt tussen alle betrokken partijen. Zowel bedrijven, instellingen, onderzoeksgroepen en de overheid onderhouden nauw contact bij het uitvinden, ontwikkelen en produceren van vaccins.
Academische onderzoekers aan universiteiten voeren wetenschappelijk onderzoek uit en zorgen voor nieuwe concepten en nieuwe technologieën. Bedrijven in de farmaceutische industrie ontwikkelen en produceren vervolgens de vaccins. Toezichthoudende overheidsinstellingen beoordelen en bewaken ten slotte de doeltreffendheid, de veiligheid en de kwaliteit.
Bij welke instellingen en bedrijven zou ik kunnen werken aan vaccinontwikkeling?
De Dutch Vaccines Group (DVG) is een belangenvereniging van bedrijven en instellingen die een brug slaan tussen onderzoek, ontwikkeling en het op de markt brengen van vaccins. Via hen zou je dus meer informatie kunnen inwinnen over de carrièremogelijkheden in de branche. Leden van de DVG zijn: Abbott, AstraZeneca, Amsterdam Molecular Therapeutics, BioMaDe Technology, BioNeedle, BPRA, CoVaccine BV, Crucell, DCPrime, GlaxoSmithKline, Hall Allergy, Immunovalley, ISA Pharmaceuticals, MSD, MUBio Products BV, MYMETICS BV, Pantarhei Devices, Pepscan Systems, Pfizer, PharmaRecruitment, Sanofi Pasteur MSD, TNO Pharma, Vaxinostics, ViroClinics BV.
Kan ik met een achtergrond in de techniek ook in deze branche terecht?
Jazeker! Niet alleen hoogopgeleiden met een biologische of medische achtergrond zijn in deze branche werkzaam. Veel grote innovaties in deze branche vinden juist plaats door de toepassing van nieuwe technische vindingen. Denk bijvoorbeeld maar aan de bouw van energiezuinige kassen, voor gebruik in de grote tuinbouwsector in Nederland. Ook een bedrijf als Philips werkt hier aan mee, om speciale lampen te ontwikkelen die de groei van planten bevorderen. Of aan de ontwikkeling van zo effectief mogelijke zonnepanelen. Ook kun je denken aan innovatieve systemen die aardwarmte gebruiken. Nieuwe technieken worden bedacht, ontwikkeld, geproduceerd en vervolgens geïnstalleerd. Hoogopgeleide technici zijn hier voor hoognodig.
En met een achtergrond in de chemie?
Juist in de ‘biobased economy’ zijn de carrièremogelijkheden uitstekend. Ook chemici zijn hoognodig. De chemiesector kan namelijk verder groeien en verduurzamen door innovatieve, groene grondstoffen te gaan verwerken. Algen en planten bijvoorbeeld kunnen in de industrie worden gebruikt als grondstof voor brandstof of chemicaliën. Zo kan zowel goedkoper als groener worden geproduceerd.
Kan ik ook met een niet-bèta achtergrond in deze branche gaan werken?
Wanneer je geen achtergrond hebt in de biotechnologie of de techniek, maar juist een gamma- of alfa-opleiding hebt gevolgd, maar wél interesse hebt in deze branche, zou je je wellicht kunnen oriënteren op het maken van beleid. Op allerlei overheidsniveaus houden hoogopgeleide beleidsmakers zich bezig met het voorbereiden van wetgeving, het organiseren van kennis en het maken van innovatieve plannen voor de toekomst.
Hoe voorzien we agrarische ondernemers in heel de EU een redelijke levensstandaard, ondanks schommelende marktprijzen? Hoe krijgen we bedrijven zo ver duurzamer te gaan produceren? En hoe sluiten we het wetenschappelijke onderwijs zo goed mogelijk aan bij de eisen van het bedrijfsleven? Als beleidsmaker bij de EU, het Rijk of gemeentes zou je je met dit soort vragen bezig kunnen gaan houden.