Wat doet een consultant?
De officiële definitie van een consultant luidt: ‘iemand die zich beroepsmatig bezighoudt met advisering en dienstverlening op een specialistisch vakgebied’. In principe zijn er vier hoofdtaken te onderscheiden. Acquisitie, analyse, advies en implementatie. In de praktijk blijkt dat er geen eenduidig antwoord te vinden is, wanneer een consultant welke taken doet. Een consultant werkt namelijk altijd in een team en afhankelijk van zijn rol vervult hij zijn taken. Ook de vakgebieden zijn zeer breed. Veruit de grootste groep consultants, ongeveer zo´n 50 procent houdt zich bezig met ICT-vraagstukken. Op de tweede plaats staan de management consultants.
Hoe ziet de samenstelling van een project team eruit?
De samenstelling van een team hangt helemaal af van de vraag van de klant. Des te complexer de vraag, des te gevarieerder het team. Zo kan er met multidisciplinaire teams worden gewerkt bijvoorbeeld met een supply chain consultant, strategie consultant etc. Ook kan een team gevormd worden door mensen uit meerdere lagen binnen de organisatie; een Partner, een Manager, twee consultants etc. Bij internationale bedrijven kan een team samengesteld zijn uit medewerkers vanuit verschillende landen. Ook kan het zijn dat er met consultants van diverse bureaus wordt samengewerkt.
Werkt een consultant veel aan internationale projecten?
De hoeveelheid internationale projecten wordt sterk beïnvloed door het klantenportfolio van een bureau. Jori Besteman, recruitment marketing manager van Accenture: ‘ Onze klanten behoren wereldwijd tot de grootste organisaties, bedrijven die genoteerd zijn aan de AEX index in Nederland. We werken dan ook bij diverse projecten met “global teams”. Daarbij hebben we mondiaal 234.000 mensen in dienst. Die werken allemaal samen via de Knowledge Exchange. Als een consultant die bijvoorbeeld werkt aan een supply chain project met bepaalde vragen zit, kan hij in de Knowledge Exchange een vergelijkbaar project in een ander deel van de wereld opzoeken en zijn vragen stellen. Het leuke is dat je vaak al binnen een dag antwoord hebt, of dat ze laten weten ermee bezig te zijn’.
Hoe lang duren de projecten waaraan een consultant werkt?
De duur van een project is helemaal afhankelijk van de aard van de opdracht. Zo kan een consultant twee jaar voor één klant bezig zijn, maar wel met verschillende projecten. Voor een starter is het goed om in verschillende industrieën werkzaam te zijn zoals de business to business, de business to consumer, publieke sector etc. Zo kan je voor jezelf een expertise gebied vormen. In de praktijk doe je hier zo’n vier tot zes jaar over.
Hoe ziet de werkweek van een consultant eruit?
Anna ten Kate, recruiter bij BCG: ‘Ik hoor wel eens dat mensen een beeld hebben van veel bezig zijn met Excel, analyseren. Natuurlijk ben je daar wel een deel van je tijd aan kwijt, maar een werkweek zit vol variatie. Alle analyses die je maakt, presenteer je namelijk altijd aan de klant. Vervolgens bespreek je de analyse met de klant. Daarnaast hou je ook interviews en geef je workshops. Je hebt regelmatig meetings met het projectteam om de voortgang te bepreken. Je brengt ongeveer een derde tot de helft van je tijd door met de klant. Daarnaast volg je ook regelmatig trainingen voor je persoonlijke ontwikkeling. Het is gebruikelijk dat je van maandag tot en met donderdag bij de klant op kantoor werkt. Op vrijdag is altijd iedereen op ons eigen kantoor’.
Hoe zwaar is de werkdruk bij een consultant? Moet ik vaak lange dagen maken en in het weekend werken?
Een werkweek van een consultant varieert, gemiddeld zo’n 55 uur. Soms zijn er pieken en dalen. Je bent zelf verantwoordelijk voor de balans tussen werk en privé. In het weekend werken gebeurt alleen ten tijde van een strakke deadline.
Welke opleiding is vereist?
Afhankelijk van het vakgebied waarin je als consultant wil gaan werken, is een afgeronde opleiding op HBO of WO niveau vereist. De studierichting is in het algemeen wat minder van belang. Starters komen vaak uit de bedrijfskundige, bestuurskundige, economische en technische studies. Degene die zich als consultant wil richten op zeer complexe onderwerpen zoals bijvoorbeeld de supply chain zal aan specifiekere eisen moeten voldoen. Door het fact based en kwantitatieve karakter van deze vorm van consultancy, zal de student voor zijn wiskundige vakken bovengemiddelde cijfers bij het VWO, zijn Bachelor en Master gehaald moeten hebben. Verder zijn analytische vaardigheden, probleemoplossend vermogen en affiniteit met IT van belang. Vele ontwikkelingen in de IT zoals Cloud computing of mobile services hebben allemaal betrekking op de strategie en de organisatie van de klant.
Hoe belangrijk zijn nevenactiviteiten op je cv?
In consultancy is je persoonlijkheid in combinatie met je sociale vaardigheden door het vele klantcontact van groot belang. Wie naast zijn studie aantoonbare
activiteiten heeft ontplooid, kan deze ervaringen gebruiken om zijn interesses en capaciteiten zichtbaar te maken. Deze activiteiten kunnen zeer divers van aard zijn. Van het bestuur van de studenten vereniging tot sportieve en creatieve prestaties. Of denk aan een relevante bijbaan, buitenlandervaring en iemand die door privé omstandigheden de winkel van zijn ouders gerund heeft. Kortom, elke activiteit die je hebt ondernomen, geslaagd of niet, kan van belang zijn!
Waarom worden casestudies gebruikt bij sollicitaties?
Casestudies zijn een goed middel om iemand zijn analytische en numerieke vaardigheden te testen. Er wordt vooral gekeken hoe je de vraag gaat oplossen. Of je oog hebt voor alle aspecten die de oplossing van de vraag beïnvloeden. Heb je gevoel voor bedrijfseconomische vraagstukken? Werk je gestructureerd en kun je jouw analyse en aanbeveling ook beargumenteren en presenteren?
Hoe kan ik me voorbereiden op een casestudie?
Anna ten Kate, recruiter van BCG, geeft de volgende tip:
‘Maak gebruik van de mensen die je kent. Er zit vast wel iemand bij die als consultant werkt. Ga met deze persoon oefenen. Die kan makkelijk een case bedenken. Let op dat je niet te veel oefent; er moet wel wat ruimte voor spontaniteit blijven’.
Wat voor opleidingsmogelijkheden zijn er voor een consultant? Wanneer is een MBA van belang?
Er zijn twee soorten opleidingen in het werkveld van de consultant te onderscheiden. Trainingen die elke consultant volgt zoals presentatietechniek, interviewtechniek, salesvaardigheden etc. Daarnaast zijn er vele opleidingen mogelijk die afhangen van welk vakgebied je uiteindelijk gaat kiezen. En op welk niveau van de consultancy je wil werken. Wie start bij een strategisch bureau zal na een paar jaar het initiatief kunnen nemen tot het volgen van een MBA in het buitenland. Wie al een MBA heeft gevolgd, kan deze gebruiken om afhankelijk van zijn werkervaring gelijk als consultant of senior consultant te starten bij een strategisch bureau.
Welk startsalaris kan ik verwachten als junior consultant?
Over de hoogte van het salaris worden in de branche weinig uitspraken gedaan. Ze willen nogal eens fluctueren en daarbij kan een snel groeiende starter al gauw meer verdienen dan het aanvangssalaris. In het algemeen geldt dat de salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden marktconform zijn.
Wil jij je toch zoveel mogelijk oriënteren op wat starters verdienen? Gebruik op Qompas CarrièreStart - uitgebreid zoeken "salariseisen".
Wat mag een junior consultant van een adviesbureau verwachten?
Om aan het profiel van een junior consultant te voldoen, moet een starter op de arbeidsmarkt over een behoorlijk aantal capaciteiten beschikken. Daarbij moet hij bereid zijn om veel tijd te steken in zijn ontwikkeling. Lange dagen, af en toe werken in het weekend en het etaleren van zijn groei. De steun en begeleiding van het bureau waarvoor hij werkt, zijn in dit proces van belang. Zo mag een junior van het bureau diverse opleidingsmogelijkheden verwachten. Allereerst zijn er algemene vaardigheidstrainingen die elke consultant krijgt. Denk aan technieken die van toepassing zijn bij interviewen, presentaties, sales etc. Daarnaast zijn er allerlei vakinhoudelijke trainingen afhankelijk van welke richting je kiest. Om een goede keuze voor een specifiek vakgebied te maken, mag je van jouw werkgever ook verwachten dat je per project wisselt van taak én industrie waarop het zich richt. Zo ervaar je de verschillen tussen werken in de publieke, private of financiële sector of de branche van de fast moving consumer goods.
Hoe kan ik me oriënteren op de diverse organisatiebureaus?
Wie zich herkent in het profiel van een consultant, zal zich nu terdege moeten afvragen: ‘ wat wil ik?’ Zonder het antwoord op deze cruciale vraag is het onmogelijk om je goed te oriënteren. Wat is jouw inhoudelijke expertise? Waar liggen je interesses? Ben je maatschappelijk betrokken en beantwoord je graag vraagstukken over duurzaamheid en overheidsbeleid? Of voelt het prettig om de top honderd van het Nederlands bedrijfsleven tot jouw klanten te mogen rekenen? Welke diensten en/of producten spreken je aan? En op welk niveau adviseer je het liefst; strategisch of management? Begin op tijd met je oriëntatie en maak voor jezelf een checklist van de te volgen stappen.
Hoe voeg ik mijn eigen vraag toe?
Ben jij je aan het oriënteren op je startmogelijkheden in de consultancy branche en staat jouw vraag er nog niet bij? Stuur dan een e-mail naar redactie@qompas.nl en vermeld in het subject “consultancy branche”.