6. Arbeidsvoorwaarden

Terug naar het arbeidsvoorwaarden overzicht

Do's and don'ts

Hoe overtuig je je kersverse werkgever dat jij een bepaald salaris waard bent? Hoe reageer je op het eerste bod van de werkgever? En hoe voorkom je dat je te laag wordt ingeschaald? Hier vind je onze belangrijkste tips. Zo weet jij effectief te onderhandelen, en begin je met een mooi startsalaris!

Do's

  • Maak op een rustige toon je openingsbod duidelijk. Onderbouw dit bedrag met de argumenten, die je van tevoren hebt voorbereid. Je kunt bijvoorbeeld uitleggen dat je om je heen hebt gekeken en onderzocht wat een gangbaar inkomen is voor deze functie.
  • Let op de reactie van je gesprekspartner. Aan zijn lichaamshouding kun je veel aflezen. Maar wees je ook bewust dat hij zijn reactie kan aandikken, bijvoorbeeld om jouw eisen te bagatelliseren. Hoogst verbaasde blikken of minzame lachjes zijn slimme trucs om je te intimideren. Sta sterk in je schoenen en prik hier doorheen.
  • Goed luisteren is erg belangrijk bij het onderhandelen. Luister aandachtig naar de argumenten van de tegenpartij, en vraag door wanneer iets niet duidelijk is. Doorvragen is sowieso een goede manier om vage tegenargumenten bloot te leggen.
  • Maak ook zelf aantekeningen, vooral van de gemaakte afspraken. Wanneer de werkgever na afloop van het gesprek de arbeidsovereenkomst opstuurt, kun je helder controleren of alles klopt met de mondelinge afspraken.

Don'ts

  • Ga niet meteen in op het eerste bod van je werkgever. Denk redelijk na voor je iets accepteert. Net als jij, legt hij ook niet meteen alle troeven op tafel. Vaak zit er meer rek in de onderhandelingen dan je van tevoren denkt.
  • Reageer niet te aanvallend of te assertief. Daarmee overtuig je niemand. Het is een zakelijk gesprek, dus benader je nieuwe werkgever altijd op een kalme en rustige manier. Blijf altijd professioneel.
  • Wanneer je het echt niet eens wordt, probeer dan geen overeenkomst te forceren. Maak liever een nieuwe afspraak. Zo gun je jezelf en je gesprekspartner de tijd om er eens goed over na te denken, zodat je er op een later tijdstip wel uitkomt.

Tips

Onderhandelen over arbeidsvoorwaarden valt niet mee, zeker niet als je het voor de eerste keer doet. Belangrijk is dat je je goed voorbereidt, net als op de eerste sollicitatiegesprekken. Als je weet wat je wil bereiken en je argumenten kent, kom je beter uit je woorden. Zo overtuig je de werkgever waarom jij een bepaald salaris waard bent. Bekijk onze 5 tips!