5. Assessment

Terug naar het assessment overzicht

Do's and Don'ts

Bekijk hier alle do's and don'ts voor het assessment.

DO'S

  • In het assessment gaat het er niet om jezelf te verkopen, maar om een indruk te geven van je vaardigheden en persoonlijkheid. Ga dus niet jezelf aanprijzen, maar laat in de opdrachten en gesprekken zien dat je open en eerlijk over jezelf bent
  • Zie je medesollicitanten niet als concurrenten maar als mededeelnemers. Het gaat er niet om hen af te troeven, maar om met hen samen te werken. Hier word je op beoordeeld. Bovendien zijn er vaak meerdere vacatures binnen de organisatie.

DON'TS

  • Maak je niet al te druk. Kwaad worden is uit den boze, het is een teken van onmacht. Bedenk ook dat rollenspelers bewust reacties kunnen uitlokken, om te kijken hoe jij reageert. Blijf dus vooral rustig, ook als een opdracht niet gaat zoals je wilt.
  • Wees niet te bazig en zelfingenomen. Wanneer de vacature vraagt om leidinggevende capaciteiten, betekent dit niet dat je de baas moet spelen over de andere kandidaten. Ook communicatieve skills, inlevingsvermogen en een luisterend oor zijn belangrijk.
  • Onderschat het assessment niet. Het is een serieuze methode om je kwaliteiten te meten. Probeer je taken dus zo goed mogelijk uit te voeren. Stel je actief op bij alle oefeningen en neem initiatief.
  • Overschat de waarde van het assessment niet. Het is niet nodig om jezelf zenuwachtig te maken: wie zijn best doet en zichzelf blijft, hoeft zich geen zorgen te maken. Het assessment is tenslote geen examen, maar een selectiemiddel om te kijken of jij bij de functie en de organisatie past.

Wat is een assessment precies?

Het woord 'assessment' betekent 'beoordeling'. Je wordt objectief beoordeeld aan de hand van diverse testen, zoals interviews, intelligentietesten, persoonlijkheidstesten en praktijksimulaties. Soms is het één van deze vier, soms een combinatie van verschillende onderdelen.
Meer informatie over het assessment