In de hele sollicitatieprocedure, dus ook het assessment, is de werkgever op zoek naar iemand met bepaalde competenties. De functie vraagt om bepaalde vaardigheden en kwaliteiten, en de diverse testen en opdrachten zijn hier op afgestemd.
Probeer dus een goed beeld te krijgen van deze eisen, via de vacature of via een functie- of competentieprofiel. Zorg dat je weet waar het in de functie om draait. Dit helpt je tijdens het assessment.
Wie bijvoorbeeld solliciteert op een managementtraineeship waar 'leiderschap' voor wordt gevraagd, moet in groepsopdrachten een leidende rol op zich kunnen nemen.
Om een testdag goed te doorlopen, moet je weten hoe de procedure verloopt, wat er van je verwacht wordt en welke tests er afgenomen worden. Er zijn verschillende manieren om hier achter te komen.
Neem contact op met het assessmentbureau en vraag of je het programma mag inzien en welke beoordelingscriteria er zijn opgesteld.
De hoeveelheid informatie die het bureau bereid is vooraf te verstrekken kan variëren.
Echter, hoe meer je weet des te beter. Ook kun je informatie vinden in je directe omgeving. Vraag vrienden of medestudenten die eerder zijn getest naar hun ervaringen. Welke opdrachten kregen zij en wat vonden ze moeilijk?
Zorg dat je uitgerust bent op de dag van het assessment. Het kost veel energie en vraagt wat van je uithoudingsvermogen. Voorkom een kater, en meld je af als je ziek bent.
Wie niet fit is heeft een verminderd concentratievermogen en trager reactievermogen, en levert dus een slechtere prestatie.
Denk bovendien aan je kleding. Een assessment maakt deel uit van de sollicitatieprocedure,
en dus gelden dezelfde kledingadviezen als voor het sollicitatiegesprek. In het kort: kleed je representatief; dus zo dat jij de beoogde organisatie zou kunnen vertegenwoordigen.
Wat moet je je wel en niet doen bij een assesment?
Bekijk alle do's and don'ts