3. CV & Motivatiebrief

Terug naar het CV & motivatiebrief overzicht

Layout

Misschien wel het belangrijkste van het cv is de eerste indruk. Je wilt tenslotte positief opvallen: de recruiter moet zin krijgen om verder te lezen. Het cv moet daarvoor overzichtelijk zijn. De werkgever wil het cv snel kunnen scannen, en er uit halen wat hij zoekt. Hoe pak je dit slim aan? Hier vind je praktische tips!

Links naar rechts

Veel cv's zijn opgebouwd uit twee kolommen: links een kolom met de periode (maand en jaar) en rechts een kolom met de bijbehorende studie of baan. Een dergelijke indeling geeft een helder overzicht. Een eventueel nadeel is dat het vaak voorkomt, en het dus niet snel opvalt. Je kunt er wat mee variëren, maar behoud altijd het overzicht.

Hoe lang?

Het ideale cv bestaat uit maximaal twee A4-pagina's. Vaak is het moeilijk om alles op één vel te passen, en toch een goede indruk van jezelf te geven. Breid het dan liever uit tot twee pagina's. Anderhalve pagina met een groot wit deel aan het einde komt leeg over.

Een cv van drie of zelfs meer pagina's raden we starters sterk af. Hoogstwaarschijnlijk wordt dan lang niet alles bekeken. Wie toch veel te vermelden heeft, moet bedenken dat het cv in principe voor iedere sollicitatie aangepast wordt. Probeer iedere keer te bedenken wat relevant is en laat overbodige informatie weg.

Wie nog weinig ervaring heeft, en moeite om het cv te vullen, moet niet nodeloos proberen de twee pagina's te halen. Veel witruimte of irrelevante informatie voegt niets toe. Houd het dan liever beknopt, en ga voor één pagina.

Europass cv

Ook de Europese Unie heeft nagedacht over de lay-out van cv's. Er is één standaard-cv ontwikkeld, dat je online kunt aanmaken. Dit 'Europass-cv' wordt in alle EU-landen erkend.

Het Europass-cv is vooral bedoeld voor mensen die solliciteren op een functie binnen de EU, of bij internationale non-profitorganisaties. Binnen het Nederlandse bedrijfsleven sla je echter de plank mis: de droge opsomming van gegevens is erg onpersoonlijk. Meer informatie over het Europass-cv vind je hier.

Checklist

Een fout is snel gemaakt! Hoe veel tijd je ook aan je cv
besteedt, en hoe nauwkeurig je ook bent, er zijn altijd zaken
waar je zelf niet aan denkt. Loop daarom je cv eens na met
onze checklist. Zo voorkom jij de meestgemaakte fouten.
Ga naar de checklist