3. CV & Motivatiebrief

Terug naar het CV & motivatiebrief overzicht

Lay-out tips

Werkgevers ontvangen vaak tientallen of zelfs honderden sollicitaties. Om hier snel door heen te werken, bekijken ze eerst de stapel met cv's. Is je cv interessant, dan pakken ze eventueel je brief er bij. Om die kans te vergroten, moet jouw brief uitnodigen tot lezen. De eerste indruk is hierbij essentieel.
Deze wordt vooral bepaald door de opmaak. Een overzichtelijke, heldere lay-out, die er voor zorgt dat je de brief snel kunt scannen, en snel kunt lezen.
De volgende tips helpen je hierbij.

Hoeveel alinea’s?

Leef je eens in de lezer in. Ellenlange verhalen zal hij niet willen lezen. Zorg dus voor een beknopte brief: probeer het tot één A4-tje te beperken. Kies voor drie, vier of maximaal vijf korte alinea’s. Een alinea van zes tot acht regels is lang genoeg. Zo leest de brief snel weg. Veel mensen hebben hier moeite mee, en hebben meer te vertellen. Probeer toch alle overbodige informatie te schrappen. Zie 'Slimme aanpak' voor wat echt niet in je brief mag ontbreken.

Tip: Witregels

Je brief moet prettig leesbaar zijn, én snel te scannen. Vooral met witregels kun je hier voor zorgen: plaats een regel wit tussen elk onderdeel in de brief. Zo maak je de opbouw snel duidelijk. Stel ook ruime marges in: bijvoorbeeld van 2,5 cm aan alle kanten. Een lay-out met ruimte marges geeft rust, en maakt het voor de lezer mogelijk om aantekeningen te maken.

Tip: Lettertype en Regelafstand

Kies voor een goed leesbaar lettertype in de grootte 11 of 12: bijvoorbeeld Verdana of Arial. Zakelijke letters zijn Calibri of Garamond. Gebruik altijd hetzelfde type als in je sollicitatiebrief: de brief en het cv horen immers bij elkaar. Zorg verder voor een ruime regelafstand in je brief, bijvoorbeeld anderhalf. Ook dit zorgt ervoor dat de brief er rustig uitziet en makkelijk leest.

Do's and don'ts

Wat moet je je wel en niet doen bij het maken van een motivatiebrief?
Bekijk alle do's and don'ts