3. CV & Motivatiebrief

Terug naar het CV & motivatiebrief overzicht

Maak de match!

Veel sollicitanten steken de eerste keer wel veel moeite in een cv, maar gebruiken vervolgens een standaard cv voor iedere sollicitatie. Dit is een gemiste kans, omdat er veel succes te behalen valt met een op maat gemaakt cv. Pas dus altijd je cv aan de functie en de organisatie aan! Bekijk de vacature aandachtig en onderzoek welke competenties gevraagd worden. Ga vervolgens na hoe jij hier aan beantwoordt. Zorg dat uit je cv onmiddellijk duidelijk wordt dat jij over de juiste kwaliteiten beschikt.

Omschrijf verantwoordelijkheden

Je cv optimaliseren doe je bij uitstek met de omschrijving onder iedere werkervaring of nevenactiviteit. Leg hier kort uit welke verantwoordelijkheden je hebt gehad, wat je hebt bereikt, of hoe jij je hebt ontwikkeld. Geef op een vergelijkbare manier je studies weer.

Zorg er voor dat je niet vervalt in een lange lijst met vervulde taken. Denk liever in verantwoordelijkheden en competenties. Zorg dat de hoofdlijn duidelijk is. Voor je toekomstige werkgever is het belangrijk om te weten welke verantwoordelijkheden je aankunt.

Geef voorbeelden

Wie bijvoorbeeld een bijbaan in een callcenter heeft gehad, kan aantonen commerciële of communicatieve vaardigheden te hebben ontwikkeld. Wie voorzitter was in een bestuur, kan leidinggevende capaciteiten bewijzen. Bekijk dus per sollicitatie welke competenties gevraagd worden, en leg uit waarom jij hier over beschikt.

Checklist

Een fout is snel gemaakt! Hoe veel tijd je ook aan je cv
besteedt, en hoe nauwkeurig je ook bent, er zijn altijd zaken
waar je zelf niet aan denkt. Loop daarom je cv eens na met
onze checklist. Zo voorkom jij de meestgemaakte fouten.
Ga naar de checklist