3. CV & Motivatiebrief

Terug naar het CV & motivatiebrief overzicht

Online sollicitatie

Waar vroeger alle sollicitaties nog per post gingen, is online solliciteren tegenwoordig de norm. In de meeste gevallen zul je een e-mail met bijlage versturen. En soms moet je solliciteren via een online formulier. Dit verlaagt de drempel om daadwerkelijk te reageren. Hier ligt een valkuil: veel kandidaten vullen het even snel in. Ze gaan niet zorgvuldig te werk. Hier liggen kansen voor jou, om je positief te onderscheiden!

Online formulier

Bij sommige online vacatures vind je een online sollicitatieformulier. Ga in dat geval niet zelf op zoek naar een apart post- of e-mailadres: blijkbaar geeft de werkgever de voorkeur aan een online formulier. Je loopt anders de kans dat je sollicitatie niet bekeken wordt of niet op de juiste plaats belandt.

Verschillende vormen

Soms kun je een apart tekstbestand uploaden voor je cv en motivatiebrief. Ga in dat geval uit van de tips voor solliciteren per e-mail. Maar die mogelijkheid is er niet altijd. Soms bestaat het webformulier uit verschillende velden, waarop je zaken zoals je motivatie en ervaring stap voor stap invult. Andere keren heb je één veld om alles op in te vullen. Plak dan gewoon je brief in dit veld. Adressen en de 'betreft' regel mag je weglaten: je begint direct bij de aanhef.

Wees zorgvuldig

Welke vorm het online formulier ook heeft, onthoud dat het een formeel formulier is, waar je niet te licht over moet denken. Ga dus zorgvuldig te werk. Beschouw het als even belangrijk als een brief, en gebruik hele zinnen: geen afkortingen of halve zinnen. Voorkom spel-, stijl- en grammaticafouten. Vermijd populair woordgebruik, informele taal en slordigheden. Dit leidt tot ergernissen en verkleint je kansen aanzienlijk.

Niet te kort

De neiging van veel kandidaten is om overal te kort op in te gaan. Ze vullen het formulier snel in, geven weinig onderbouwing en noemen geen voorbeelden. Daardoor komen ze niet overtuigend over. Ze laten kansen liggen. Zorg dat je alles - wat je ook in een brief zou zetten - in het formulier noemt! Lees hiervoor ook onze overige tips.

Soms heb je echter een beperkt aantal tekens: wees dan selectief. Bedenk wat jouw kernboodschap is: wat wil je echt overbrengen? Noem je belangrijkste competentie, ervaring of motivatie, en licht die toe. Je noemt dus krachtig wat jou zo geschikt maakt. Meer informatie en toelichting zet je in je cv.

Typ je antwoorden eerst in Word en plak ze daarna in het formulier. Zo kun je er ruim de tijd voor nemen, het nog eens overlezen, en ook tussentijds opslaan. Mocht je browser crashen, dan hoef je niet helemaal opnieuw te beginnen.
Én je voorkomt spelfouten door gebruik van de spellingcheck!