3. CV & Motivatiebrief

Terug naar het CV & motivatiebrief overzicht

Layout

Misschien wel het belangrijkste van het cv is de eerste indruk. Je wilt tenslotte positief opvallen: de recruiter moet zin krijgen om verder te lezen. Het cv moet daarvoor overzichtelijk zijn. De werkgever wil het cv snel kunnen scannen, en er uit halen wat hij zoekt. Hoe pak je dit slim aan? Hier vind je praktische tips!

Doel: overtuigen

Het belangrijkste doel van het cv is natuurlijk overtuigen: jij bent geschikt voor de functie en verdient een uitnodiging voor een gesprek. Zorg daarom dat de meest relevante informatie snel te vinden is.

VET drukken

Een ideale manier om dit te doen is het vet drukken van je opleidingen en functietitels. Zo kan een recruiter, die vele cv's door moet ploegen, in één oogopslag zien wat jij allemaal hebt gedaan. Bovendien kunnen ze specifieke informatie sneller terugvinden.

Door onder elk kopje een omschrijving toe te voegen, met meer informatie over verantwoordelijkheden en competenties, kan de lezer desgewenst verder lezen. Idealiter kun je een cv in tien seconden scannen, maar ook in vijf minuten lezen.

Wees consequent

Zorg wel dat je consequent bent. Gebruik de opties om letters vet te maken, te onderstrepen en te cursiveren niet door elkaar. Maak een keuze en voer deze in het hele document door.

Wees ook consequent in het gebruik van interpunctie (punten, komma's, opsommingstekens) en interlinie (regelafstand). Zorg dat alle keuzes in het ontwerp logisch zijn, en in het gehele cv hetzelfde zijn. Door overal één duidelijke stijl te hanteren, creëer je rust en overzicht.

Lettertype

Kies voor een goed leesbaar lettertype, in de grootte 11 of 12. Koppen mogen eventueel iets groter zijn. Gebruik altijd hetzelfde type als in je sollicitatiebrief: de brief en het cv horen bij elkaar en dat moet te zien zijn.

Verschillende lettertypes hebben uiteenlopende eigenschappen. Letters zonder schreef, zoals Verdana of Arial, zijn makkelijk leesbaar en zakelijk. En schreefletters, zoals Calibri of Garamond, hebben een meer klassieke uitstraling.

Vermijd Times New Roman: het is een nette letter, maar komt vooral over als een schoolopdracht. Lettertypes zoals Lucida Handwriting of Comic Sans vallen op, maar dan in negatieve zin. Te excentrieke letters kun je beter vermijden.

Witruimte

Over het algemeen raden we het gebruik van een witregel tussen elk kopje en tussen elk blokje tekst aan. Het wekt een ruimtelijke indruk, wat de overzichtelijkheid ten goede komt.

Pas wel op met witruimte. Elke regel wit kost ruimte, die je wel moet hebben in de beperkte ruimte van 2 pagina's. En een te ruime opzet, met teveel witruimte tussen elk kopje, helpt je ook niet. Dit komt leeg over, en wekt de indruk alsof er eigenlijk weinig op staat.

Uitlijning

Een veelgemaakte fout wordt gemaakt in de uitlijning. Dan zijn bijvoorbeeld de gegevens onder 'personalia' een stuk meer naar links geplaatst dan de gegevens onder 'werkervaring'. Stel juist alle marges gelijk in, zodat er denkbeeldige lijnen ontstaan in het document.

Checklist

Een fout is snel gemaakt! Hoe veel tijd je ook aan je cv
besteedt, en hoe nauwkeurig je ook bent, er zijn altijd zaken
waar je zelf niet aan denkt. Loop daarom je cv eens na met
onze checklist. Zo voorkom jij de meestgemaakte fouten.
Ga naar de checklist