3. CV & Motivatiebrief

Terug naar het CV & motivatiebrief overzicht

Online sollicitatie

Waar vroeger alle sollicitaties nog per post gingen, is online solliciteren tegenwoordig de norm. In de meeste gevallen zul je een e-mail met bijlage versturen. En soms moet je solliciteren via een online formulier. Dit verlaagt de drempel om daadwerkelijk te reageren. Hier ligt een valkuil: veel kandidaten vullen het even snel in. Ze gaan niet zorgvuldig te werk. Hier liggen kansen voor jou, om je positief te onderscheiden!

Sollicitatie per e-mail

Als je solliciteert per e-mail, verstuur je brief dan altijd als bijlage. Plak je brief niet in een e-mailbericht. Dit komt de lay-out niet ten goede! Typ je brief in Word, sla het op als PDF, en verzend het als bijlage. Zo blijft de lay-out altijd gelijk en is het bovendien gemakkelijk te printen.

Het spreekt voor zich dat je de e-mail vanuit een 'neutraal' e-mailadres verstuurt: niet vanaf een raar e-mailadres (mylittlepony1992@blabla.com) en niet vanuit je huidige werkgever (je verstuurt het immers op persoonlijke titel). Geef de bijlages een goede naam: zoals 'CV voornaam achternaam - functie - vacaturenummer). Zo help je de werkgever de bestanden snel terug te vinden.

Je wilt dat je sollicitatie serieus wordt genomen: behandel online sollicitaties daarom net zo zorgvuldig als een gewone brief! Precies dezelfde regels blijven gelden. Blijf beleefd en formeel. Volg dus de aanwijzingen en tips uit de rest van deze module.

Begeleidende mail

Wanneer je de motivatiebrief en het cv als bijlage hebt toegevoegd, schrijf je een korte begeleidende e-mail. Hierin noem je de vacature waar je op solliciteert, en verwijs je door naar de bijlage. Zet de functienaam en het vacaturenummer vast in de onderwerpregel: zo help je de werkgever je mail snel terug te vinden.

Met wat extra moeite kun je ook met dit begeleidende mailtje al opvallen. Je wilt tenslotte dat hij echt de bijlage opent. Kom daarom met een originele beginzin, eventueel de openingszin uit je brief. Geef een voorschotje op wat je in je brief noemt, en toon kort je enthousiasme of voornaamste motivatie. Wees kort en krachtig.

Of toch per post?

Kun je het beste een e-mail versturen, of val je juist op met een brief per post? Een goede richtlijn is om uit te gaan van de wensen van de werkgever. Wanneer je de vacature online hebt gevonden en daar onder 'contact' een e-mailadres vermeld staat, verstuur het dan per e-mail.

Staat er in de advertentie een postadres genoemd, stuur dan een afgedrukte versie op. Doe dit ook als je de vacature hebt gevonden in de krant of in een tijdschrift. Geeft de werkgever geen voorkeur aan? Informeer dan even, of verstuur het per post. Met die extra moeite benadruk je je interesse.

Typ je antwoorden eerst in Word en plak ze daarna in het formulier. Zo kun je er ruim de tijd voor nemen, het nog eens overlezen, en ook tussentijds opslaan. Mocht je browser crashen, dan hoef je niet helemaal opnieuw te beginnen.
Én je voorkomt spelfouten door gebruik van de spellingcheck!