3. CV & Motivatiebrief

Terug naar het CV & motivatiebrief overzicht

Lay-out tips

Werkgevers ontvangen vaak tientallen of zelfs honderden sollicitaties. Om hier snel door heen te werken, bekijken ze eerst de stapel met cv's. Is je cv interessant, dan pakken ze eventueel je brief er bij. Om die kans te vergroten, moet jouw brief uitnodigen tot lezen. De eerste indruk is hierbij essentieel.
Deze wordt vooral bepaald door de opmaak. Een overzichtelijke, heldere lay-out, die er voor zorgt dat je de brief snel kunt scannen, en snel kunt lezen.
De volgende tips helpen je hierbij.

Structuur

Officiële regels voor de sollicitatiebrief bestaan niet. Ongeschreven normen zijn er wel: werkgevers en recruiters verwachten een zekere opbouw. Houd je voor een goede en verzorgde indruk daarom aan onderstaande opbouw.

Eigen adres

Begin altijd met je eigen naam- en adresgegevens. Zo kan de beoordelaar snel zien van wie de brief is.

Adres werkgever

Vervolgens vermeld je de adresgegevens van de werkgever. Richt de brief altijd aan een daadwerkelijke persoon; noem dus niet alleen de naam van het bedrijf. Staat in de vacature geen contactpersoon vermeld, bel dan even om dit te vragen. Dit contactmoment kan sowieso geen kwaad: wie weet zorgt het later voor herkenning.

Moet je de postadressen ook vermelden als je de brief als bijlage van een e-mail verstuurt? Hier verschillen de adviezen over. Een voordeel is dat de werkgever, wanneer hij de brief print, altijd snel de afzender terug kan vinden. Bovendien vult het de pagina wat op, anders oogt het al snel 'kaal'. Het is echter niet strikt noodzakelijk. Stem het daarom af op de opvulling van de pagina.

Plaats en datum

Noem de plaats waar je de brief schrijft, gevolgd door de datum. Bijvoorbeeld "Den Haag, 1 april 2012".

Betreft:

Geef in deze regel kort en bondig het onderwerp weer. Bijvoorbeeld "Betreft: sollicitatie vacature manager". Stuur je de brief als bijlage van een e-mail, dan kun je deze regel ook als e-mailonderwerp aangeven.

Aanhef

Houd de aanhef formeel, en richt het aan de contactpersoon. Schrijf dus niet 'L.S.' maar wel 'Geachte mevrouw de Vries'.

Eerste alinea

Verwijs in de eerste alinea naar de functie waarop je solliciteert en (eventueel) waar je de vacature hebt gevonden. Heb je al eerder telefonisch contact gehad, of kennis gemaakt met één van de werknemers, noem dit dan gerust.

Volgende alinea's

Behandel in het middenstuk je motivatie voor de functie en het bedrijf, en laat je relevante werkervaring zien. Hier demonstreer je je enthousiasme en onderstreep je je geschiktheid. Beide punten moeten naar voren komen. In de precieze volgorde ben je vrij.

Do's and don'ts

Wat moet je je wel en niet doen bij het maken van een motivatiebrief?
Bekijk alle do's and don'ts