4. Jezelf verkopen

Terug naar het jezelf verkopen overzicht

Gespreksopbouw

Het ene sollicitatiegesprek is gestructureerder dan de ander. Maar in de meeste gevallen kun je een vrij heldere opbouw herkennen. De recruiter of werkgever heeft zich dan goed voorbereid. Er is een aantal zaken die hij van alle kandidaten wil weten, en in een logische volgorde probeert hij hier achter te komen. Een voorbeeld van zo'n 'gestructureerd gesprek' vind je hieronder. Natuurlijk gaat het niet altijd precies zo: vaak wijkt de volgorde af. En een spontane uitstap naar een ander onderwerp is eerder regel dan uitzondering. Toch vind je al deze elementen in de meeste gesprekken terug.

1. IJsbreker

In de meeste gevallen worden er niet meteen moeilijke vragen op je afgevuurd. De interviewer begrijpt dat solliciteren spannend is en zal daarom eerst het ijs willen breken. Hij stelt een informele vraag, bijvoorbeeld of je de locatie makkelijk kon vinden, of begint over een interessante hobby die hij met je deelt.

2. Introductie

Hierna introduceert de gesprekspartner zichzelf en eventuele andere aanwezigen. Ook vertelt hij welke onderwerpen hij wil bespreken en hoe de rest van het gesprek zal verlopen. Soms licht hij ook toe hoeveel reacties er zijn geweest op de vacature en hoeveel gesprekken er zullen plaatsvinden.

3. Organisatie en de functie

Hier zal de recruiter of werkgever iets vertellen over de organisatie. Soms wordt aan jou gevraagd wat je al van het bedrijf weet. Dan wordt de inhoud van de omschrijving daar op aangepast. Zorg er dus voor dat je een gezonde kennis van de organisatie hebt, maar laat ook ruimte voor je gesprekspartner om wat te vertellen. Toon interesse door concrete vragen te stellen,bijvoorbeeld over de afdelingen binnen het bedrijf en de bedrijfscultuur.

Daarna wordt er doorgaans iets verteld over de functie waar je op solliciteert. Hoe is deze vacature vrijgekomen? Wat zijn de concrete werkzaamheden? Wanneer je gesprekspartner dit niet zelf vertelt kun je er zeker zelf over beginnen.

4. Cv en sollicitatiebrief

Vervolgens wordt je cv erbij gepakt. Ga er maar vanuit dat vrijwel alles aan de orde komt: je persoonlijke situatie, je opleidingen, redenen voor vertrek bij vorige werkgevers, maar ook je hobby's. Waarom heb je deze keuzes in je leven gemaakt? Zorg er voor dat je je cv van voor tot achter kent en overal met gemak en zonder twijfel over kunt praten. In dit gedeelte zul jij het meeste aan het woord zijn.

5. Geschiktheid voor de functie

In het sollicitatiegesprek gaat het om twee dingen: een indruk krijgen van jou als persoon en bepalen of je geschikt bent voor de functie. Ben jij een goede match? Om hier een antwoord op te vinden gaat de interviewer in op je ervaring, je motivatie en je persoonlijkheid. Soms worden concrete situaties voorgesteld en gevraagd hoe jij hier mee om zou gaan. Zo hopen ze er achter te komen of jij het kunt en of je bij het bedrijf past.

6. Zelf vragen stellen

Aan het einde van het gesprek wordt jou gevraagd of je zelf nog vragen hebt. Maak hier gebruik van en toon je interesse. Ook als je denkt dat alles al besproken is en alles wel duidelijk is, is het slim een vraag te stellen. Kom bijvoorbeeld nog even terug op een interessant thema, dat je uitgebreider wilt bespreken.

Denk van tevoren na over mogelijke vervolgvragen. Welke plannen heeft de organisatie voor de directe toekomst? Wat zijn de doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf? Zijn er mogelijkheden tot opleidingen en bijscholingen? En hoe ontwikkelt de markt van het bedrijf zich?

7. Afsluiting

Sluit het gesprek af op een positieve en enthousiaste manier. Bedank de gesprekspartners voor hun tijd en de kans die je hebt gekregen. Neem op een net zo energieke manier afscheid als je bent binnengekomen. De laatste indruk is net zo belangrijk als de eerste!

STAR-methode

Een veelgebruikte gesprekstechniek in sollicitatiegesprekken
is de STAR-methode. Niet iedere interviewer is hier bekend
mee, maar veel recruiters en personeelsmanagers van grote bedrijven zweren erbij. Lees hier alles over STAR