4. Jezelf verkopen

Terug naar het jezelf verkopen overzicht

Groepssollicitatie

In sommige organisaties kom je niet in je eentje op sollicitatiegesprek: hier tref je een hele groep sollicitanten aan! De groepssollicitatie wordt regelmatig gebruikt om starters te selecteren. Het grote voordeel voor de werkgever is dat het minder tijd kost: hij hoeft niet vele individuele gesprekken te voeren, met alle interessante kandidaten. Bovendien ziet hij meteen hoe jij in de praktijk functioneert: hij hoeft niet alleen af te gaan op jouw cv en mooie woorden te geloven.

Volgorde

Het verschil met een standaard sollicitatieprocedure is vooral de volgorde. Normaal gesproken heb je eerst één of twee individuele gesprekken, waarna eventueel een assessment volgt. Hierin heb je groepsopdrachten.

Maar bij bepaalde organisaties begin je juist met allerhande assessmenttesten, of met een groepsopdracht, en als je die beide met succes aflegt, volgen pas de individuele gesprekken. Hoe de groepssollicitatie er precies uitziet, verschilt enorm per bedrijf. Soms zijn er meerdere selectierondes, waarbij er steeds kandidaten afvallen. Andere keren doorloopt iedereen het hele proces.

Voorstellen

De groepsopdracht begint vaak met een voorstelrondje. Iedere kandidaat heeft 1 minuut om zich voor te stellen. Dit bepaalde je eerste indruk. Hier kun je je van tevoren goed op voorbereiden: hoe wil jij overkomen? De elevator pitch is hiervoor uitermate geschikt. Zie hier voor meer informatie.

Daarna vertellen de recruiters doorgaans iets over het bedrijf en de functie. Soms is hier een gelegenheid om vragen te stellen. Wie stelt goede vragen en wie stelt zich passief op? Hier heb je al de kans je positief te onderscheiden.

Groepsopdracht

De groepsopdracht bestaat meestal uit een casus die te maken heeft met de functie waar je op solliciteert. Het gaat dus om een probleem uit de praktijk. Die moet onder tijdsdruk worden opgelost, samen door de groep. Er is niet één goed antwoord waar jullie achter moeten komen: het gaat juist om het groepsproces. Welke rol neem jij aan?

Welke rol?

Natuurlijk wil je een goede indruk achterlaten. Maar doe je nooit anders voor dan je bent. Dan kom je onecht over: daar prikken geoefende testers snel doorheen. Blijf dus dicht bij jezelf, en doe gewoon actief je best. Meer kun je niet doen.

Wel kun je bedenken waar de werkgever naar op zoek is. Solliciteer je bijvoorbeeld op een management traineeship? Dan wordt sterk gelet op leidinggevende capaciteiten. Maar bedenk wel: dit betekent niet het doordrukken van jouw ideeën, koste wat kost. Stel je niet als een arrogante leider op: wie alleen leiderschap demonstreert, lost het probleem niet op. Het gaat juist om de balans tussen jouw eigen input en de samenwerking met anderen.

Do's

  • Bereid je voor op een lange dag. Zorg dat je goed geslapen hebt, uitgerust bent, en geen andere afspraken hebt op deze dag.
  • Bel vooraf om te vragen wat je kunt verwachten. Probeer zoveel mogelijk informatie over de groepsopdracht in te winnen.
  • Luister naar de anderen in de groep. Laat ook zien dat je luistert door samen te vatten wat er wordt gezegd. Behandel iedereen met respect.
  • Laat ook zien dat je zelf ideeën hebt. Het is goed om jouw visie uit te spreken. Wees niet te bescheiden: durf je eigen mening te uiten. Cijfer jezelf niet weg!

Don'ts

  • Houd in je achterhoofd dat het niet gaat om jouw leiderschap te tonen, maar dat het doel is om tot een gezamenlijke oplossing te komen. Wees dus geen arrogante baas, maar probeer vooral goed samen te werken.
  • Bedenk ook: wie zorgt voor een mooi groepsproces, wordt meer gewaardeerd dan diegene die met dé oplossing komt.
  • Doe je niet anders voor dan je zelf bent. Laat je niet onzeker maken door andere kandidaten: iedereen heeft andere kwaliteiten, en je weet nooit waar de werkgever precies naar zoekt.
  • Zie je medekandidaten niet als je concurrenten. Als er groepssollicitaties worden gehouden, worden er hoogstwaarschijnlijk meerdere mensen aangenomen. Het gaat echt om samenwerken.
  • Krijg je de baan niet? Zie de groepssollicitatie dan als een leermoment. Je hebt gezien hoe anderen het hebben aangepakt, en wat er van je verwacht werd. De volgende keer doe je hier je voordeel mee.