4. Jezelf verkopen

Terug naar het jezelf verkopen overzicht

Taalgebruik

Tijdens het sollicitatiegesprek is niet alleen belangrijk wat je zegt, maar ook hoe je het zegt. Let dus op je taalgebruik. Dit betekent: letten op je uitspraak en je manier van praten, maar ook het vinden van het juiste niveau. En waar let je op bij een sollicitatiegesprek in bijvoorbeeld het Engels? Hier vind je praktische tips.

Accenten en dialechten

Spreek je een dialect, of heb je een accent? Sta dan stil bij de indruk die je hier mee maakt. Bewust of onbewust roept een bepaalde uitspraak associaties op: boers, bot of zacht. Hoewel het in regionale bedrijven veel voorkomt, verwachten nationaal actieve organisaties altijd Standaardnederlands. Het belangrijkste is dat je duidelijk verstaanbaar bent. Let dus ook op je articulatie. Ga niet mompelen.

Jargon en vaktermen

Pas het niveau van je taalgebruik aan je gesprekspartner aan. Gaat het bijvoorbeeld om technische details, waar zowel jij als de interviewer verstand van hebben? Begin er dan gerust over. Maar weet de recruiter van allerlei complexe processen niets af? Houd het gesprek dan breed, en houd jargon en vaktermen achterwege.

Vousvoyeren

Het klinkt misschien logisch, maar vergeet het nooit: een sollicitatiegesprek is een formeel gesprek. Je praat niet met een vriend of student, je taalgebruik is daarom zakelijk. Je spreekt iedereen aan met 'u', hoe losjes de setting ook mag zijn.

Volume en tempo

De manier van praten verschilt per persoon: de één praat luid, de ander zacht, rustig of snel. Verschillende adviezen doen hierover de ronde, maar probeer dicht bij jezelf te blijven. Je manier van praten zegt veel over je persoonlijkheid.

Uhh..., stop- en verkleinwoordjes

Twijfel je over een antwoord? Neem de tijd om je gedachten even te ordenen. Een korte nadenkpauze mag best. Dit is beter dan dat je te veel 'uhhh' zegt. Gebruik je dit in elke zin, dan wordt dit erg hinderlijk. Het kan over komen alsof je niet bent voorbereid.

Pas ook op met het gebruik van stopwoordjes. Veel mensen gebruiken ze wel: woordjes zoals 'ofzo', 'dus', 'weet je' 'nou ja' of 'zeg maar'. Het vult ruimte op. Maar tijdens een sollicitatiegesprek kan dit irriteren. Ook verkleinwoordjes kunnen dit effect hebben. Met vage woorden zoals 'een beetje', 'een stukje' of 'als het ware' zeg je eigenlijk niks concreets. Probeer ze dus te vermijden.

Om hier van af te komen is vooral bewustwording van belang. De meeste mensen hebben het zelf niet eens door. Vraag daarom eens een vriend(in) of familielid welke stopwoorden jij gebruikt. Of oefen een gesprek om te kijken wat hem / haar opvalt in jouw manier van spreken. Wanneer je er op let, ga je jezelf er op betrappen. Dan kun je het voorkomen en het minder gebruiken in een sollicitatiegesprek.

Analyses van woordgebruik

Ook je woordgebruik kan opvallen. Zeg je bijvoorbeeld vaak 'altijd' of 'nooit'? Dit is wel erg stellig. Je laat geen ruimte voor nuance. Het komt niet realistisch over, waardoor het lijkt alsof je eigenlijk je onzekerheid wil verbergen. Als je om het onderwerp heen draait, helpt dit je zaak niet.

Ook je gebruik van bijwoorden kan onder de loep worden gelegd. Sommige mensen doen dit veel, bijvoorbeeld om ervaringen te verfraaien en meer kracht bij te zetten. Bijvoorbeeld: 'In mijn vorige baan heb ik wel heel erg veel moeten verkopen'. Dit kan worden opgevat alsof de feiten zelf niet sprekend genoeg zijn. Juist die overdrijving kan dan tegen je werken. Probeer dus eerlijk, kort en overtuigend antwoord te geven.

Meestal vallen dit soort dingen op, terwijl recruiters er niet specifiek op letten. Anderen zijn er juist sterk bewust van en zoeken er naar. Om jouw zelfvertrouwen te meten of een betere indruk te krijgen van je persoonlijkheid, analyseren ze de woorden die jij kiest.

Voertaal: Engels?!

Bij veel grote multinationals werkt personeel uit alle windstreken. De sollicitatiegesprekken zijn dan vaak in het Engels. Voor veel starters is dit extra spannend. Maar hier kun je je goed op voorbereiden.

Twijfel je over je Engels? Zoek van tevoren vaktermen in het Engels op. En standaardvragen kun je oefenen: formuleer alvast een goed antwoord in het Engels. Zo ben je een stuk zekerder voor het gesprek. Kom je er alsnog niet direct uit in deze vreemde taal? Dat is geen ramp. Neem gerust de tijd om je zin te formuleren. Denk even kort na en structureer eerst je antwoord in je hoofd.

STAR-methode

Een veelgebruikte gesprekstechniek in sollicitatiegesprekken
is de STAR-methode. Niet iedere interviewer is hier bekend
mee, maar veel recruiters en personeelsmanagers van grote bedrijven zweren erbij. Lees hier alles over STAR