4. Jezelf verkopen

Terug naar het jezelf verkopen overzicht

Zenuwen

Voor bijna iedereen is een sollicitatiegesprek een zenuwslopende bezigheid. Toch is het helemaal niet erg een beetje nerveus te zijn; zo ziet de interviewer dat je het gesprek serieus neemt. Nonchalance kan arrogant overkomen.

Onder bedwang krijgen

Er zijn veel tips om je zenuwen onder bedwang te krijgen. De eerste stap is een goede voorbereiding. Als je weet welke vragen je kunt verwachten en hoe je hierop wilt antwoorden, wordt het gesprek al wat minder eng. Je zelfvertrouwen neemt dan toe.

Positieve houding

Ga positief het gesprek in. De werkgever heeft jouw CV en brief gelezen en vond je interessant genoeg om uit te nodigen. Zie dit gesprek niet als een 'test' waarop je moet presteren. Het gaat er om iets van jezelf te laten zien.

Nut van relativeren

Het kan helpen om het belang van het gesprek te relativeren. Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Als je wordt afgewezen, paste het bedrijf misschien toch niet zo goed bij je. Zie het gesprek dan als een leerzame ervaring om je volgende gesprekken te verbeteren.

Vijf praktische tips:

  • Plan je reis van tevoren en zorg ervoor dat je ruim op tijd vertrekt. Houd ook rekening met eventuele vertraging. Van haast word je alleen maar zenuwachtiger
  • Probeer niet teveel bezig te zijn met je eigen zenuwen. Accepteer dat je ze hebt en realiseer je dat het heel normaal is. Niemand kijkt er gek van op. Concentreer je in plaats daarvan op het beantwoorden van de vragen. Je zult zien dat je zenuwen snel verdwijnen.
  • Ben je bang dat je nervositeit een gekke eerste indruk maakt? Dan kun je aan het begin van het gesprek aangeven dat je wat zenuwachtig bent. Dit klaart de lucht. Het woord is er uit en jij kunt je op belangrijkere zaken richten.
  • Heb je toch veel last van zenuwen? Word dan bewust van je ademhaling. Ga voor het gesprek ontspannen zitten en haal een paar keer diep adem. Of probeer bewust via je buik in en uit te ademen.
  • Verder helpt het om je lichaamshouding aan te passen. Zenuwachtige mensen zitten vaak een beetje krom, met de handen tussen de benen. Dit houdt de spanning vast. Probeer juist iets achterover te leunen en de benen wat te strekken. Met een ontspannen houding voel je je gelijk relaxter.

STAR-methode

Een veelgebruikte gesprekstechniek in sollicitatiegesprekken
is de STAR-methode. Niet iedere interviewer is hier bekend
mee, maar veel recruiters en personeelsmanagers van grote bedrijven zweren erbij. Lees hier alles over STAR