2. Verdiepen in bedrijven

Terug naar het verdiepen in bedrijven overzicht

In contact komen

Veel starters op de arbeidsmarkt gaan online op zoek naar een eerste functie. Hoewel dit zeker effectief kan zijn vind je het snelste een passende baan door te netwerken. Met andere woorden: door mensen te kennen en te spreken, in het echt. De precieze cijfers verschillen, maar zeker 6 op de 10 starters vinden hun baan door gebruik van hun netwerk. Maar hoe pak je dit slim aan? Hier vind je handige tips!

Carrière-evenementen

Een uitstekend begin van je professionele netwerk is het ontmoeten van bedrijven in real life. Bezoek daarom zeker één van de talloze recruitmentevents, bedrijvendagen of carrièrebeurzen. Veel bedrijven zijn hier vertegenwoordigd en zij zijn meer dan bereid om je te vertellen over de mogelijkheden voor starters.

Ontmoet medewerkers en recruiters. Vraag hen op de man af naar de startmogelijkheden en de sollicitatieprocedure binnen hun organisatie. Heb je concrete vragen, bijvoorbeeld over de sfeer en cultuur binnen de organisatie? Of over een 'typische werkdag'? Schroom niet deze te stellen. Daar zijn ze immers voor gekomen.

Inhousedagen

Het bezoeken van een inhousedag is ook een goede manier om een bedrijf beter te leren kennen. Juist omdat de dag op locatie, inhouse, wordt georganiseerd, krijg je een goede indruk van de bedrijfscultuur en een beeld van de mensen die er werken.

Een inhousedag biedt je de mogelijkheid om de sfeer te proeven, jezelf te profileren, of te netwerken. Benut een inhousedag daarom goed en probeer mensen aan te spreken die jou meer kunnen vertellen over het bedrijf. Stel van tevoren een goede vragenlijst op, zodat je aan de juiste personen vragen stelt die je helpen bij het vormen van een totaalbeeld over het bedrijf.

Contact opnemen met medewerkers

Het is vaak heel nuttig om met mensen te praten die werken in de branche of bij het bedrijf waar je terecht wilt komen. Deze mensen zullen je onafhankelijk kunnen vertellen over hun werk en het bedrijf. Met deze informatie kun je nog beter bedenken waarom je dit werk wilt doen en de recruiter ervan overtuigen dat er sprake is van een optimale match.

Netwerk van alumni

Om interessante mensen te ontmoeten, kun je - naast de officiële evenementen - ook zelf op zoek gaan. Bezoek bijvoorbeeld eens een evenement van de alumnivereniging (van je studie- of studentenvereniging) of vraag of je studieadviseur je met alumni in contact kan brengen.

Vaak zullen mensen die tijdens hun studietijd hetzelfde hebben gedaan als jij het leuk vinden eens te praten met studenten van nu. Zij vertellen graag over hun huidige werkplek en ervaringen in het bedrijfsleven. Zo kun jij beter bepalen wat je wilt, terwijl je sterk je netwerk uitbreidt. Wie weet vind je via via de baan die je zoekt!

Interesse

Dergelijke ontmoetingen helpen jou te bepalen of de organisatie goed bij jou past. Bovendien laat je - door vragen te stellen - jouw interesse blijken, in een bepaalde branche, bedrijf of functie. Wie weet: misschien vragen de mensen die je ontmoet om je cv, of nemen ze later contact met je op.

Netwerken is een langzaam proces; verwacht niet altijd direct resultaat. Vaak bewijst het nut zich pas een tijd later. Wanneer je bijvoorbeeld een prettig informeel gesprek hebt gehad met een recruiter, zal hij of zij eerder geneigd zijn je uit te nodigen voor een vervolggesprek. Hij kent je naam en herinnert zich de ontmoeting.

Name dropping

Een bijkomend voordeel van dergelijke ontmoetingen is dat je een beetje aan 'name-dropping' kunt doen wanneer je gaat solliciteren. Je kunt bijvoorbeeld in je motivatiebrief vertellen dat je bent geënthousiasmeerd door de persoon die je op de beurs hebt ontmoet. Ook tijdens het sollicitatiegesprek kan het van pas komen de naam nog eens te laten vallen en te laten merken dat je bepaalde zaken al begrepen had van degene die je destijds gesproken hebt.

Tip!

Er zijn veel mogelijkheden om tijdens en na je studie in contact te komen met potentiële werkgevers. Maar waar moet je nu naar toe? Onze evenementen pagina biedt je een snel overzicht van carrière-events en recruitmentactiviteiten. Zo kun je gericht op pad, en mis je nooit een inschrijfdeadline! Interessant event gevonden? Met je Qompas profiel meld je je direct en eenvoudig aan.