Als je op zoek gaat naar een baan, is het belangrijk om na te denken over je eigen presentatie. Welke indruk maak jij op anderen en welk beeld blijft er van jou hangen? Wanneer duidelijk is wie je bent en wat je kunt, zullen anderen eerder aan je denken als er bijvoorbeeld een vacature vrijkomt. Als je besluit te solliciteren, kun je door middel van een pitch goed uitleggen waarom jij een geschikte kandidaat bent.
Het verhaal dat je vertelt wanneer iemand vraagt wat je doet, wordt een elevator pitch genoemd. Het begrip is gebaseerd op een situatie in de lift. Stel je voor: je ontmoet de directeur van het bedrijf waar je graag zou willen werken. Je wilt hem overtuigen dat hij jou moet aannemen. Je moet vertellen wie je bent en wat je kunt, maar je hebt niet lang de tijd. Je wilt een goede indruk maken binnen een minuut, daarna opent de lift en scheiden jullie wegen.
Een elevator pitch kun je op veel momenten toepassen, bijvoorbeeld wanneer je op een borrel staat en iemand vraagt wat je in het dagelijks leven doet, maar ook tijdens inhousedagen en recruitmentevents. Vraag aan het einde van je pitch om een visitekaartje. Zo zorg je dat je gesprekspartner je later herinnert en heb je de mogelijkheid tot een volgend contactmoment, zoals een connectie, een e-mail, of wie weet een vervolgafspraak.
Daarnaast kun je je elevator pitch natuurlijk ook tijdens een sollicitatiegesprek gebruiken. Je gesprekspartner kan je vragen meer over jezelf te vertellen. Dan wil je niet met je mond vol tanden staan of een veel te lang verhaal vertellen. Met een goede pitch heb je altijd een vloeiend en overtuigend antwoord klaar.
Wanneer je goed voor ogen hebt wie je bent, wat je kunt, en wat je wilt, is het handig om dit te verwerken in een korte pitch. Een elevator pitch duurt maximaal één minuut en heeft jouw zelfanalyse als basis. Een minuut staat ongeveer gelijk aan 200 woorden. Binnen die 200 woorden moet jij jouw verhaal kunnen vertellen.
Wanneer je zorgt voor een goede binnenkomer, heb je direct de aandacht. Vervolgens vertel je in je pitch wie je bent, waar je voor staat en wat je kracht is. Zorg hierbij dat je onderscheidend en authentiek bent, maar blijf altijd realistisch als je over jezelf praat.
Bouw de elevator pitch op in verschillende onderdelen, zodat je afhankelijk van de situatie de stukjes kunt gebruiken die je nodig hebt. Benadruk de aspecten die het beste passen bij de functie waarop je solliciteert. Pas je pitch dus altijd aan. Bedenk eens een paar goede zinnen die je bij de volgende onderwerpen zou kunnen noemen:
Sluit je pitch af met een wedervraag, zo blijf je in gesprek.