Grijp je kans binnen het CIV Professional Programma!
Wil je graag brede ICT-ervaring opdoen in beeldbepalende infrastructurele projecten en je ontwikkelen tot toekomstgerichte professional? Stap dan in het CIV Professional Programma. Dit is een speciaal werk- en opleidingsprogramma van Rijkswaterstaat Centrale Informatievoorziening (CIV).

CIV vormt een grote, complexe en uitdagende IV-wereld. Een wereld waarin big data nieuwe informatie uit grote hoeveelheden gegevens kan genereren. Waarin we steeds nieuwe oplossingen vinden om onze infrastructuur beter te benutten. En waarin we zorgen voor een (water)wegennet dat slim, veilig en duurzaam is.

Werken, leren, groeien
Jezelf breed ontwikkelen; dat lukt zeker als deelnemer van het CIV Professional Programma. Je gaat aan de slag met uiteenlopende technisch uitdagende en beeldbepalende ICT-projecten en –programma’s. In een periode van twee jaar krijg je de gelegenheid om te werken en je tegelijkertijd via diverse opleidingen verder te ontwikkelen in je vakgebied. Zo doe je kennis en ervaring op in vakinhoudelijke werkwijzen, methodes en technieken. Ook zet je stappen op het gebied van onder meer regievoering en businesspartnership. Aanvullend volg je trainingen en cursussen voor de ontwikkeling van je persoonlijke en communicatieve vaardigheden. Dit alles doe je onder begeleiding van een vakinhoudelijke coach. Tel daar je steeds groter wordende netwerk bij op en je hebt de ideale start van je carrière! Na deze periode is het mogelijk om door te stromen naar een vaste baan.

De voordelen van het CIV Professional Programma

 • Je werkt binnen beeldbepalende ICT projecten en -programma’s.
 • Je hebt toegang tot een uitgebreid opleidings- en ontwikkelprogramma.
 • Je maakt kennis met Rijkswaterstaat en breidt je netwerk flink uit.
 • Je krijgt een startsalaris van € 2631,- bruto per maand (schaal 10), bij een werkweek van 36 uur.
 • Je werkt samen met anderen aan jouw toekomst en aan die van Nederland.

Welke track kies jij?
Het CIV Professional Programma bestaat uit 3 ‘tracks’: Industriële Automatisering, Security en Data. Welke kies jij?

Track Industriële Automatisering
Je werkt binnen een pool van specialisten in industriële automatisering mee aan de standaardisering van ICT-systemen voor de beweegbare objecten van Rijkswaterstaat. Denk hierbij aan bruggen, sluizen, stuwen en tunnels. Je stemt wensen en eisen af met stakeholders, draait mee in het ontwerpteam dat zich richt op architectuur, hardware en software en helpt bij de aanbesteding richting leveranciers. Leveranciers geef je sturing in inhoudelijke discussies en bij reviews, en help je met testen en toetsen.

Natuurlijk ga je ook mee naar buiten om bij te dragen aan de integratie, de inbedrijfstelling en het testen van systemen. Zo zorg je dat ‘jouw’ systemen ook daadwerkelijk het verschil gaan maken. Daarom help je ook mee bij het goed inregelen van het beheer en onderhoud en speel je een rol bij de periodieke testen die worden uitgevoerd om te garanderen dat dat wat goed is, ook goed blijft. Zijn er taaie problemen waar beheerders niet uitkomen? Dan bied jij samen met je collega’s uit de pool ondersteuning.

Track Security
Meewerken aan de veiligheid van Nederland; dat is wat je binnen deze track doet. Dat kan in twee rollen.

 1. Als adviseur informatiebeveiliging binnen het Security by Design-team: Op basis van jouw adviezen worden onze informatiesystemen en objecten zoals keringen, sluizen en tunnels tijdens hun gehele lifecycle voorzien van beveiligingsmaatregelen. Zo beheers je de informatiebeveiligingsrisico’s. Daarbij werk je nauw samen met collega’s binnen heel Rijkswaterstaat. De kennis die je opdoet over het Security by Design-concept, de BIR/CSIR- en de GRC/SAS-tooling pas je direct toe in de praktijk.
 2. Als security analist bij het Security Operations Centre: Vanuit ons Security Operations Centre bewaak jij met behulp van state-of-the-art securitytooling onze informatiesystemen en objecten zoals keringen, sluizen en tunnels. Tijdens grote en complexe incidenten neem je deel aan het Computer Security Incident Response-team. Iedere dag opnieuw kom je meer te weten over security in ICS/SCADA-systemen, threat-intelligence, monitoring en respons, digital forensics, pentesting en baselining security.

Track Data
Kies je voor deze track dan gaat Rijkswaterstaat dankzij jou zijn werk op een andere, slimmere en meer voorspellende manier doen. Je maakt uitgebreid kennis met de nieuwste technieken op het gebied van data en past deze concreet toe in de dagelijkse praktijk. Met andere data-analisten en data-scientists zorg je er voor dat Rijkswaterstaat gebruik gaat maken van nieuwe technieken op het gebied van data. Samen met de deskundigen binnen Rijkswaterstaat worden aan de hand van concrete vragen op onder andere het gebied van inspectie, onderhoud en verkeersveiligheid van de wegen en vaarwegen oplossingen uitgewerkt die direct in de praktijk kunnen worden toegepast. Hierbij wordt gebruik gemaakt van data-analyse, datamining en machine-learning. Je maakt deel uit van een team die de wensen en eisen afstemt met de gebruikers, een oplossing bedenkt voor het vraagstuk en een proof of concept oplevert bijvoorbeeld in de vorm van een app of dashboard.

De ontwikkelingen op het gebied van data gaan snel en daarom is er veel aandacht voor opleiding zowel via cursussen als via het werk zelf en wordt er veel kennis uitgewisseld met andere organisaties. Ook gezamenlijke projecten met andere overheidsdiensten zijn hierin belangrijk. Rijkswaterstaat biedt je de kans om je te ontwikkelen tot data-analist, data-scientist of data-engineer.

Heb jij:

 • een hbo- of wo-diploma in een relevante opleidingsrichting;
 • aantoonbare affiniteit in het werkveld van Rijkswaterstaat;
 • een flinke dosis nieuwsgierigheid;
 • de energie om in een snel tempo veel te leren van onze organisatie?

Meer weten?
Heb je vragen over het CIV Professional Programma? Neem dan contact op met Lia Hanegraaf, HR adviseur, via lia.hanegraaf@rws.nl.

Lisa Groot - Campusrecruiter - recruiter bij Rijkswaterstaat
Lisa Groot - Campusrecruiter
Stel je vraag via: