• Den Haag
 • MBO / HBO
 • Uitzicht op vast dienstverband, beginnend met een jaarcontract
 • €3.028 tot €4.247 per maand

Altijd al nieuwsgierig geweest naar de wereld achter de CBS-cijfers? Ben jij de data analist die de uitbreiding van onze dienstprijzenindex mee vorm gaat geven? Dan zoeken we jou!

Jouw uitdaging
Als analist werk je primair aan de reguliere samenstelling van de statistieken. Je haalt actuele gegevens van bedrijven binnen, die je nodig hebt om de kwartaal-, maand- en jaarstatistieken te maken. De focus van je werkzaamheden ligt het komende jaar op het samenstellen van de dienstprijzenindex, vanwege de uitbreiding van deze statistiek met bedrijven uit meerdere branches.
Je beoordeelt of de financiële gegevens en tarieven van bedrijven logisch aansluiten bij eerdere cijfers. Als dat niet zo is, ga je op zoek naar een verklaring voor de verschillen. Op vaste momenten lever je je cijfers aan. Je beantwoordt vragen van bedrijven of zoekt contact met ze over de inhoud van de ontvangen gegevens. Vanwege de implementatie van een Europese verordering op het gebied van bedrijfsstatistieken werken we niet alleen aan de uitbreiding van de scope van de dienstenprijsindex, maar ook aan de versnelling van omzetcijfers van kwartaal naar maand en de implementatie van volumeramingen.

Zo ziet je team eruit

Ontwikkeling
Het werk biedt uitdaging, afwisseling en ruimte voor verdieping. Persoonlijke ontwikkeling gaat haast vanzelf.

Teamspirit
We zijn een hecht team, waarbij samenwerking en de kwaliteit van statistieken een belangrijke motivator zijn.

Ontspanning
Ontspanning vinden we in tafeltennis, voetbal tussen de middag, lunchwandelen, teamborrels-/uitjes en pubquizen.

Ons werk
We zijn verantwoordelijk voor drie statistieken van bedrijven actief in de zakelijke en persoonlijke dienstverlening.

Je komt te werken binnen de sector Bedrijfsstatistieken (EBD) bij het team Commerciële Dienstverlening (CD).
Het team is verantwoordelijk voor de samenstelling en publicatie van statistieken over omzet, prijs en structuur van bedrijven in de zakelijke en persoonlijke dienstverlening. Het betreft een breed palet aan bedrijven, zoals architecten en ingenieurs, horeca, uitzendbranche, juridische en administratieve diensten, makelaars, verhuurdiensten zoals autolease, hoveniers en schoonmakers, telecom en IT-dienstverlening.
Statistieken over de dienstverlening staan volop in de belangstelling en zijn onderdeel van een nieuwe Europese verordening, die extra (ontwikkel)werkzaamheden met zich mee brengt.
Je komt te werken in een hecht team van zo’n 25 gedreven en enthousiaste medewerkers, waarbij samenwerking en de kwaliteit van de statistieken een belangrijke motivator zijn. Je wordt per statistiek/project aangestuurd door een productie/projectleider en werkt planmatig aan het aan jou toebedeelde takenpakket.

We werken in hybride vorm thuis en op kantoor. In je team maak je daarover afspraken. Je spreekt bijvoorbeeld af hoeveel dagen je op het CBS werkt, of dat vaste dagen zijn, hele of halve dagen.

Wie jij bent

 • Je hebt een financieel-administratieve of bedrijfseconomische achtergrond, met een mbo+ / hbo werk- en denkniveau;
 • Je hebt kennis van boekhouden, verlies- en winstrekeningen en je volgt de marktontwikkelingen;
 • Je hebt ervaring met analyse-software en haalt plezier uit het analyseren van data, het publiceren van de statistische uitkomsten en routinematige werkzaamheden;
 • Je kunt goed samenwerken, toont initiatief en hebt een flexibele werkhouding; je bent bestand tegen periodieke werkdruk;
 • Je bent goed in plannen en organiseren en lost zelfstandig problemen op;
 • Je hebt een collegiale en professionele werkhouding en een gezonde dosis humor.

Wat hebben we je te bieden
Voor onze arbeidsvoorwaarden volgen wij de CAO Rijk.

 • Een salaris volgens de CAO Rijk van min EUR 3028,- en max EUR 4247,- bruto per maand op basis van 36 uur. De inschaling is afhankelijk van kennis en ervaring.
 • Je ontvangt het Individueel Keuze Budget (IKB) waarbij je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf kunt samenstellen. In totaal krijg je 16,37% (inclusief 8% vakantiegeld) bovenop je maandloon waarbij je zelf bepaalt hoe, wanneer en op welke wijze je deze wilt inzetten.
 • Je wordt voorzien van een laptop (Windows of Apple) met dockingstation zodat je overal gemakkelijk kunt werken. Tevens ontvang je een mobiele telefoon.
 • Je ontvangt een Pensioen bij het ABP Pensioenfonds.

Hoe gaat het solliciteren nu in deze tijd?
Wij volgen de richtlijnen van de Rijksoverheid en werken in hybride vorm thuis en op kantoor. We willen de sollicitatiegesprekken graag op kantoor voeren.

We sluiten de vacature bij voldoende aanbod.

Stel je vragen aan Peter
p.berrevoets@cbs.nl
06 21 674 496