Functieomschrijving
"Ik wil de vraag beantwoorden hoe wij onze dienstverlening aan burgers, bedrijven én mijn eigen collega’s kunnen verbeteren: ik krijg de kans om hiervoor nieuwe werkwijzen te bedenken en te implementeren. Zo kies ik ook voor een groeipad in mijn eigen ontwikkeling” Sascha Veltkamp – Business procesmanagement developer bij de Belastingdienst

Als ICT-trainee word je – geheel op onze kosten – opgeleid voor de rol van junior business procesmanagement developer bij de Belastingdienst. Je volgt generieke opleidingen en trainingen die worden verzorgd door ervaren docenten met veel praktijkervaring. Na deze periode ga je de opgedane kennis gedurende vijf maanden in groepsverband toepassen in de praktijk: deze training-on-the-job vindt plaats onder de hoede van experts binnen jouw vakgebied. Ook jouw persoonlijke ontwikkeling komt ruimschoots aan bod door het volgen van verschillende softskills-trainingen, zoals timemanagement, persoonlijke effectiviteit en conflicthantering. Én je kunt onze organisatie goed leren kennen door het afleggen van werkbezoeken aan organisatieonderdelen zoals de Douane en de FIOD.

Als je na dit traject goed functioneert en de vereiste examens en certificeringen hebt behaald, bieden we je een aanstelling met een vast dienstverband aan. Je gaat bij ons aan de slag als junior business procesmanagement developer binnen één van onze scrumteams. Hier krijg je de kans om voortdurend op zoek te gaan naar snelle, efficiënte en werkende oplossingen voor onze organisatie en ben je werkzaam op het snijvlak van de business en IT.

Word jij de nieuwe collega van Sascha? Of wil je liever eerst eens praten over jouw, misschien wel toekomstige werkzaamheden? Neem dan contact op met Patrick Zijlstra. Ook als je geen IT-ervaring hebt, maar wel goed analytisch en probleemoplossend kan denken, word je van harte uitgenodigd om contact op te nemen.

ICT-Trainee bij de Belastingdienst? Een prachtige kans!

Functie-eisen

 • Je bent bijna of nog niet langer dan 2 jaar geleden afgestudeerd als hbo’er of wo’er, bij voorkeur in een ICT-richting of je hebt aantoonbare affiniteit met ICT.
 • In jouw motivatiebrief omschrijf je kort en bondig waarom je door ons wilt worden opgeleid tot (junior) business procesmanagement developer bij de Belastingdienst.
 • Je beschikt over uitstekende mondelinge en schriftelijke vaardigheden in het Nederlands én Engels.
 • Ervaring met objectgeoriënteerd programmeren in JAVA is een pre, maar geen must.

Jouw competenties?

 • analyseren
 • klantgerichtheid
 • resultaatgerichtheid
 • samenwerken
 • plannen en organiseren

Wat vind jij nog meer belangrijk?

Je beschikt niet alleen over uitstekende communicatieve vaardigheden, maar je kunt ook goed adviseren. Dat doe je helder, duidelijk en op basis van gedegen en inhoudelijke argumenten. Op die manier weet je collega’s op verschillende niveaus en in verschillende disciplines te adviseren en waar nodig te overtuigen. Je bent analytisch en conceptueel zeer sterk en kunt snel doordringen tot de kern van de zaak. Daarbij weet je hoofd- van bijzaken te onderscheiden. Je bent iemand die makkelijk contact legt en graag samenwerkt.

Arbeidsvoorwaarden

 • Salarisniveau schaal 9
 • Maandsalaris Min €2617 - €3698 (bruto)
 • Contractduur -
 • Minimum aantal uren per week 32
 • Maximum aantal uren per week 36

Overige arbeidsvoorwaarden
Naast salaris en vakantiegeld kun je rekenen op een eindejaarsuitkering. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer ouderschapsverlof, studiefaciliteiten en een vergoeding woon-werkverkeer. Bij de Rijksoverheid heb je een aantal individuele keuzemogelijkheden bij het samenstellen van je arbeidsvoorwaardenpakket.

Wij verwachten van onze werknemers dat ze integer zijn. En we vragen aan nieuwe medewerkers een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Als deze niet kan worden overlegd, volgt geen aanstelling.

Wij bieden je een inwerkprogramma aan, gedurende dit opleidingstraject is het niet mogelijk om in deeltijd te werken. Nadat je dit hebt afgerond en bij goed functioneren, word je aangesteld in vaste dienst. Mocht je het opleidingstraject niet succesvol afronden dan word je aanstelling bij de Belastingdienst beëindigd.

De organisatie - Belastingdienst
Bij de Belastingdienst werken 28.000 mensen verspreid over het hele land. We zijn verantwoordelijk voor heffing, inning en controle van belastingen en premies volksverzekeringen. Daarnaast sporen we fraude op, verrichten we douanetaken en zorgen we voor de uitbetaling van voorlopige teruggaven en huur-, zorg- en kinderopvangtoeslag. In teams werken medewerkers met uiteenlopende achtergronden en opleidingsniveaus aan de dienstverlening voor miljoenen burgers en bedrijven. Op dit moment is de Belastingdienst volop in beweging; de rol van data steeds groter en werkzaamheden worden in toenemende mate gedigitaliseerd. Maar in welk team of vakgebied je ook werkzaam bent: bij de Belastingdienst heb je direct een verantwoordelijke functie, van waaruit je je in verschillende richtingen verder kunt ontwikkelen om burgers en bedrijven in Nederland nog beter van dienst te kunnen zijn. De Belastingdienst is op weg naar de toekomst!

De afdeling - Concerndirectie IV- en Databeheersing
De Belastingdienst is een omvangrijke IV-gedreven organisatie, waarbij het werken op basis van gemeenschappelijke architectuur, standaarden, technieken en methoden van groot belang is voor de bestuur- en beheersbaarheid ervan. Voor data en het voorkomen van datalekken is de Concerndirectie IV- en Databeheersing (IV&D) verantwoordelijk voor het stellen en onderhouden van kaders hiervoor. IV&D is ook verantwoordelijk voor de vertaling van rijksbrede kaders naar een enterprise-architectuur en een effectief applicatie- en portfoliomanagement, waarin zowel concrete bestuurlijke keuzes worden vastgelegd als keuzes die gemaakt worden in het licht van innovatie & strategie.

Bijzonderheden
We ontvangen je brief en cv graag in een Word- of PDF-bestand. Als je een beroep doet op een voorrangspositie, stuur dan ook een kopie van die beschikking mee.

Onze selectieprocedure voor deze functie ziet er als volgt uit:

Allereerst wordt beoordeeld of een voorrangskandidaat binnen de Rijksoverheid in aanmerking komt voor deze functie. Daarna kunnen we beoordelen of jouw cv en motivatiebrief voldoen aan de gestelde functie-eisen. Van 17 mei tot en met 5 juni vinden de selectiegesprekken op verschillende dagen plaats. Én het assessment voor deze functie wordt uitgevoerd in de week van 28 mei of in die van 11 juni. Onderaan deze vacature vind je meer uitleg over de stappen die je doorloopt in de sollicitatieprocedure. De voorkeur gaat uit naar kandidaten die het meest aansluiten bij het opgestelde profiel. Dit heeft betrekking op zowel de genoemde opleiding(en) als jouw motivatie. Vermeld deze daarom duidelijk in je cv en motivatiebrief. Een assessment maakt deel uit van het sollicitatieproces. Het maken van een casus, het opvragen van referenties en (online) screening, bijvoorbeeld via databanken, (zoekmachines) en sociale netwerken, kan deel uitmaken van het sollicitatieproces. Jouw sollicitatie wordt alleen in behandeling genomen als je met de sollicitatie-button reageert en je cv en motivatiebrief zijn bijgesloten. Na sluitingsdatum is het niet meer mogelijk om je sollicitatie in behandeling te nemen. Houd er rekening mee dat het solliciteren technische problemen met zich mee kan brengen. Wacht hiermee dus niet tot het laatste moment.

Sollicitatieprocedure

Solliciteren is mogelijk tot aan de deadline die in de vacaturetekst genoemd wordt. We beoordelen je cv en motivatiebrief op de genoemde functie-eisen.

Tessa Groote - Campus Recruiter ICT & Data Science - recruiter bij Belastingdienst
Tessa Groote - Campus Recruiter ICT & Data Science
Stel je vraag via: