Bijdragen aan de enrgietransitie. Zie het voor je. Word geotechnisch adviseur bij TNO in Utrecht.

LOCATIE: Utrecht
OPLEIDINGSNIVEAU: wo
TYPE: Vacature
UREN PER WEEK: Fulltime – 40

WAT GA JE DOEN?
Er is een breed scala aan maatschappelijke ontwikkelingen, zoals energietransitie, klimaatverandering, bodemdaling, vraagstukken i.r.t. de gebouwde omgeving, etc. die een relatie met de ondergrond hebben. De ondergrond speelt een belangrijke rol, bijvoorbeeld bij de verdere ontwikkeling van geothermie, opslag van energie in de ondergrond (biogas, waterstof, CO2), maar ook bij de duiding van de oorzaken van bodemdaling, zowel door ondiepe oorzaken (ontwatering) als door winning van gas en zout. Dit alles leidt tot hoge verwachtingen t.a.v. de informatie over de ondergrond; deze verwachtingen vertalen zich in een toenemende vraag om data en informatie van de ondergrond. Er is een toenemende vraag aan geo-mechanische expertise in relatie tot geothermie en opslag van (duurzame) energiedragers.
Als junior geotechnisch adviseur Geothermie ondersteun je de diverse werkzaamheden van de Adviesgroep Economische Zaken. Zo lever je een bijdrage aan de evaluatie van winningsplannen en -vergunningsaanvragen m.b.t. geothermie projecten en verwerk je de resultaten in heldere adviezen voor onze opdrachtgevers (EZK en SodM). Hiervoor ontwikkel je inhoudelijke vaardigheden zoals bijvoorbeeld het interpreteren van seismiek en analyseren van log- en well test metingen. Ook presenteer je adviezen op overtuigende wijze aan belanghebbenden zoals onze opdrachtgevers en aanvragers, maar in toenemende mate ook decentrale overheden vanwege hun toenemende rol in de energie transitie en het groeiende speelveld van de geothermie sector.

WAT VRAGEN WIJ VAN JOU?

 • Je hebt een academische opleiding in een aardwetenschappelijke richting: geologie, geofysica, natuurkunde of ingenieursgeologie;
 • Je ziet het als een uitdaging om een concrete (inhoudelijke) bijdrage te leveren i.r.t. de winningsplannen en -vergunningen geothermie;
 • Je werkt gestructureerd, nauwkeurig en gedisciplineerd aan het innemen en verwerken van data en andere relevante (deels ongesorteerde) informatie;
 • Je bent in staat om sterk technische rapporten snel te beoordelen en te vertalen in heldere teksten en presentaties (vertaalslag van wetenschap naar geïnteresseerde leek);
 • Je beheerst de Nederlandse en Engelse taal in woord en geschrift;
 • Je bent leergierig, zelfstandig, kritisch en je vindt het vanzelfsprekend om je kennis en vaardigheden te delen met collega’s uit het team en met collega’s van de GDN.

WAT MAG JE VAN JE WERKOMGEVING VERWACHTEN?
Bij TNO innoveren we voor een gezonder, veiliger en duurzamer leven. En voor een sterke economie. Sinds 1932 ontwikkelen wij kennis en technologie voor het algemeen belang. We vinden elkaar in verwondering en vindingrijkheid, en we zijn gedreven om grenzen te verleggen. Voor jouw talent en ambitie is er alle ruimte en ondersteuning. Je werkt samen met mensen die aan je gewaagd zijn, die jou inspireren én van jou willen leren. Onze state-of-the-art-faciliteiten zijn er om jouw visie te verwezenlijken. Wat je bij TNO doet, doet ertoe: impact maakt het verschil. Want met elke innovatie draag je bij aan het leven van morgen.
Lees meer over TNO als werkgever

We zoeken een nieuwe collega voor de functie junior adviseur geothermie bij de Adviesgroep voor Econmische zaken binnen de Geologische dienst Nederland, als onderdeel van de Unit Energietransitie. In de Unit werken we onder andere aan het gebruik van de ondergrond voor de verantwoorde energievoorziening van Nederland. We geven advies aan o.a. het ministerie van Economisch zaken en Klimaat, beheren het digitale archief van de diepe ondergrond via NLOG. De adviesgroep economische zaken is onderdeel van de Geologische Dienst Nederland (GDN) en we doen toegepast onderzoek in de domeinen Geothermie, Energie en CO2 opslag, en productie en exploratie van Olie en Gas (Groningen, kleine velden, Noordzee).
We ondersteunen als onafhankelijke partij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat maar ook Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) met kennis en informatie over het gebruik van de diepe ondergrond. Het gaat hier om de winning van gas, olie, aardwarmte, zout en opslag van stoffen en de beoordeling van bijbehorende risico's voor de samenleving. Ook leveren we informatie aan de overheid ten behoeve van de ruimtelijke ordening via de Structuurvisie Ondergrond en adviseren we over het al dan niet verlenen van vergunningen aan bedrijven voor bijvoorbeeld het boren naar en winnen van delfstoffen.
De afdeling Adviesgroep Economische zaken (AGE) bestaat uit 35 medewerkers, met een vrouw man verhouding van ongeveer 35–65. De gemiddelde leeftijd is 43 jaar en het aantal medewerkers jonger dan 45 jaar bedraagt 70%. De voertaal binnen de afdeling is Nederlands, omdat alle adviezen in principe op de twee klanten EZK en SodM zijn gericht. Specifieke onderzoeken en sommige (internationale) meetings zijn uiteraard wel Engelstalig. Binnen de afdeling heerst een open en coöperatieve sfeer. We proberen een gezonde mix te creëren tussen ontwikkeling van medewerkers en het bereiken van aansprekende resultaten en adviezen met impact. Verder staat samenwerken aan projecten centraal: zowel binnen de afdeling, alsook daarbuiten. Bijvoorbeeld op geo-mechanisch terrein met Aplied Geoscience op gebied van data met de afdeling GeoData&IT, aangaande de versterkingsopgave in Groningen met de unit Bouw (in Delft), met afdelingen in Petten als het gaat om Wind op Zee en met Climate & Air als het gaat om methaan emissies.
WAT KAN TNO JE BIEDEN?
Uitdagend én afwisselend werk. En volop kansen, want bij TNO heb je grotendeels zelf de regie over je carrière. Naast een bruto maandsalaris tussen € 2950,- en € 4300,- (afhankelijk van je kennis en ervaring), vakantiegeld en een dertiende maand, krijg je alle mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen. Daarnaast kun je bij TNO een ‘menu’ aan arbeidsvoorwaarden samenstellen dat bij jouw persoonlijke situatie past.

Wat je ook mag verwachten:

 • Uitzicht op een vast contract;
 • Een uiterst professionele, innovatieve werkomgeving, met topexperts als collega’s;
 • 28 vakantie- en 5 atv-dagen (bij een fulltime dienstverband);
 • Reiskostenvergoeding of een fiets;
 • Een goede pensioenregeling;
 • Gezellige (virtuele) activiteiten met je team, de locatie en heel TNO. Zo leer je snel veel mensen kennen;
 • Flexibele werktijden en uitstekende thuiswerkfaciliteiten;
 • Mogelijkheid om (online) cursussen, opleidingen en workshops te volgen en congressen te bezoeken;
 • Een moderne werkplek in Utrecht.

HOE ZIET HET PROCES ERUIT?
Solliciteren is mogelijk t/m 17 juni. De eerste ronde staat gepland op 29 juni. Deze sollicitatieprocedure kent een tweetal gespreksrondes. Daarna volgt een selectieassessment of presentatie. En afrondend bespreken we in een interview de arbeidsvoorwaarden. We streven ernaar dit binnen 4 weken af te ronden.

HEEFT DEZE VACATURE IETS BIJ JE LOS GEMAAKT?
Dan zie ik je sollicitatie graag tegemoet!
Mocht je nog vragen hebben dan kun je contact met ons opnemen.

Recruiter: Anne-Maartje Uijl- Meijman, den
Mobiel: +31 (0)6-469 66067

Lara Hagendoorn - recruiter - recruiter bij TNO
Lara Hagendoorn - recruiter
Stel je vraag via: