"Iedere keer opnieuw vraagstukken beantwoorden waarvoor je écht veel data tot je beschikking hebt! Creatieve oplossingen bedenken voor omvangrijke problemen. Dat maakt dat ik iedere dag met plezier naar mijn werk ga." Maartje, data scientist bij Datafundamenten en Analytics van de Belastingdienst.

Datafundamenten en Analytics van de Belastingdienst (DF&A) wil door het slim toepassen van analyses op data de Belastingdienst slimmer, sneller en effectiever laten zijn! Het gebruik van bigdataplatforms en -systemen leidt tot innovatie en datagedreven producten en middelen waardoor we burgers en bedrijven een steeds betere service verlenen, belastingopbrengsten verhogen, fraude effectief bestrijden én een gezonde bv Nederland helpen realiseren. DF&A, de afdeling waar jij werkt, beschikt hiervoor over de grootste hoeveelheid data van Nederland die zijn opgeslagen in tal van verschillende systemen!

In jouw rol van junior data scientist verzamel je data en werk je deze op tot een analysebestand. Je ondersteunt hiermee de ontwikkeling van risicomodellen en fraudedetectie-programma’s door vooral het programmeren van beslisregels op basis waarvan de Belastingdienst kiest voor meer of minder controles. In SAS test je bestaande voorspelmodellen en breid je deze uit met nieuwe informatie. Je draagt eraan bij dat oplossingen en producten zodanig werken dat deze stabiel geïmplementeerd kunnen worden in de testacceptatie- en productieomgeving én je bewaakt de kwaliteit van die opgeleverde oplossingen en producten. Je bent een puzzelaar en je voelt je op je plek in iedere keer weer andere projecten.

Je werkt in een dynamische omgeving met zeer ervaren collega’s van wie je veel over het vak kunt leren. Met jouw pragmatische kijk, energieke persoonlijkheid en verrassende ideeën help je onze afdeling vooruit, en krijg je vooral ook kansen om jezélf te ontwikkelen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een challenge waarin je drie dagen de tijd krijgt om jouw eigen innovatieve analytics idee uit te werken? Wie weet wordt jouw idee in de toekomst wel écht gerealiseerd? En hoewel jij je in jouw functie dus vooral bezighoudt met programmeren, ondersteun je soms ook ervaren data scientists in hun statistische werkzaamheden, waarvoor jij ook opleidingen en trainingen kunt volgen. Dankzij onze eigen academy en veel tijd en budget voor opleidingen en trainingen kun je je kennis dus flink verbreden. Niet alleen op het gebied van data, maar bijvoorbeeld ook op het gebied van privacy, nieuwe communicatietools of prestatietechnieken. Dus…

Zullen we zaken doen en word jij de nieuwe collega van Maartje? Of wil je liever eerst eens praten over jouw, misschien wel toekomstige werkzaamheden? Neem dan contact op met ons.

Functie-eisen

 • Je hebt een hbo-diploma (toegepaste) wiskunde, informatica, natuurkunde of in een vergelijkbare richting.
 • Je hebt ervaring met het programmeren en coderen in bijvoorbeeld SQL, R, Python en SAS.
 • Je hebt aantoonbare ervaring en affiniteit met statistische analyse technieken.
 • Je hebt ICT kennis van en vindt het leuk om te werken met écht veel data, interne en externe bronsystemen.

Jouw competenties?

 • initiatief
 • resultaatgericht
 • analyseren
 • samenwerken
 • zelfontwikkeling

Herken jij jezelf ook hierin?
Je wilt gaan voor een mooi resultaat, maar hebt ook zeker oog voor de relatie. Je communicatieve vaardigheden zijn dan ook goed, zowel mondeling als schriftelijk. Je kunt snel schakelen en je bent flexibel. Enthousiast en betrokken zijn ook eigenschappen die op jou van toepassing zijn. En je hebt er zichtbaar plezier in om je te bewegen in een organisatie waarin nog niet alles is vastgelegd: je bent in alle opzichten een ambassadeur van DF&A van de Belastingdienst.

Arbeidsvoorwaarden

 • Salarisniveau schaal 11
 • Maandsalaris Min €3130 - €4809 (bruto)
 • Contractduur -
 • Minimum aantal uren per week 36
 • Maximum aantal uren per week 36

Overige arbeidsvoorwaarden
Naast salaris en vakantiegeld kun je rekenen op een eindejaarsuitkering. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer ouderschapsverlof, studiefaciliteiten en een vergoeding woon-werkverkeer. Bij de Rijksoverheid heb je een aantal individuele keuzemogelijkheden bij het samenstellen van je arbeidsvoorwaardenpakket.

Wij verwachten van onze werknemers dat ze integer zijn. En we vragen aan nieuwe medewerkers een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Als deze niet kan worden overlegd, volgt geen aanstelling.

De organisatie - Belastingdienst
Bij de Belastingdienst werken 28.000 mensen verspreid over het hele land. We zijn verantwoordelijk voor heffing, inning en controle van belastingen en premies volksverzekeringen. Daarnaast sporen we fraude op, verrichten we douanetaken en zorgen we voor de uitbetaling van voorlopige teruggaven en huur-, zorg- en kinderopvangtoeslag. In teams werken medewerkers met uiteenlopende achtergronden en opleidingsniveaus aan de dienstverlening voor miljoenen burgers en bedrijven. Op dit moment is de Belastingdienst volop in beweging; de rol van data wordt steeds groter en werkzaamheden worden in toenemende mate gedigitaliseerd. Maar in welk team of vakgebied je ook werkzaam bent: bij de Belastingdienst heb je direct een verantwoordelijke functie, van waaruit je je in verschillende richtingen verder kunt ontwikkelen om burgers en bedrijven in Nederland nog beter van dienst te kunnen zijn. De Belastingdienst is op weg naar de toekomst!

De afdeling - Corporate Dienst Datafundamenten en Analytics
Binnen het nog jonge dienstonderdeel Datafundamenten & Analytics werken inmiddels meer dan 170 specialisten op terreinen als data-science en data-engineering, projectmanagement, productie en beheer. Onze taak is de enorme hoeveelheid gegevens (data) in de systemen van de Belastingdienst toegankelijker en beter bruikbaar te maken. Wij maken producten en diensten zoals dashboards en risicomodellen die ervoor zorgen dat onze collega’s van bijvoorbeeld Toeslagen en Belastingen hun werk effectiever kunnen uitvoeren. Zo werken wij samen aan de nieuwe informatiegestuurde manier van werken van de Belastingdienst. De omgeving van Datafundamenten & Analytics is dynamisch, er is volop ruimte voor initiatief en innovatie.

Bijzonderheden

 • We ontvangen je brief en cv graag in een Word- of PDF-bestand, waarna jouw sollicitatie conform geldende afspraken in beschouwing wordt genomen. Als je een beroep doet op een voorrangspositie, stuur dan ook een kopie van die beschikking mee.
 • De voorkeur gaat uit naar kandidaten die het meest aansluiten bij het opgestelde profiel. Dit heeft betrekking op zowel de genoemde opleiding(en) als werkervaringseisen. Vermeld deze daarom duidelijk in je cv.
 • Heb je een wo-masterdiploma? Dan is de vacature data science programmer misschien passend voor je?
 • Om bedrijfseconomische redenen worden medewerkers van de Belastingdienst die bezig zijn met een startopleiding of inwerktraject niet als eerste in beschouwing genomen.
 • Een assessment kan deel uitmaken van het sollicitatieproces (uitgezonderd interne horizontale kandidaten) evenals het maken van een casus, het opvragen van referenties en (online) screening, bijvoorbeeld via databanken, (zoekmachines) en sociale netwerken.
 • Jouw sollicitatie wordt alleen in behandeling genomen als je met de sollicitatie-button reageert en je cv en motivatiebrief zijn bijgesloten. Na sluitingsdatum is het niet meer mogelijk om je sollicitatie in behandeling te nemen. Houd er rekening mee dat het solliciteren technische problemen met zich mee kan brengen. Wacht hiermee dus niet tot het laatste moment.
Tessa Groote - Campus Recruiter ICT & Data Science - recruiter bij Belastingdienst
Tessa Groote - Campus Recruiter ICT & Data Science
Stel je vraag via: