• €1.500 ~ €2.700 salaris
  • 26 ~ 30 vrije dagen per jaar
  • Kosteloos je rijbewijs halen
  • Locatie: Den Helder

Heb jij minstens een VMBO-diploma Kaderberoepsgerichte leerweg? En zie je voor jezelf een toekomst weggelegd op zee? Als Matroos Operationele Dienst bij de Koninklijke Marine ben jij ‘de ogen en oren‘ van een marineschip.

Dit ga je doen
Als Matroos Operationele Dienst houd je je bezig met het varen en vechten van het schip. Samen met je teamgenoten houd je een groot gebied rondom het schip goed in de gaten. Dat doe je uitkijkend vanaf de brug, maar ook met hightech apparatuur. Je houdt bijvoorbeeld als zeebeeld- en luchtbeeld-operator de radarbeelden bij van het zee- en luchtverkeer in de buurt van het schip. Als onderwaterbeeld-operator bedien je de sonarapparatuur om onderzeeboten op te sporen. Het werk op zee gaat natuurlijk vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week door, dus ook gedurende de nacht en in de weekenden worden er wachtdiensten gedraaid. Daarnaast zijn er diverse neventaken waar je voor ingedeeld kunt worden, zoals assisteren bij het oplanden van de boordhelikopter, schutter van het .50 machinegeweer of kun je deel uit maken van het boardingteam.

Hier ga je werken
"Je werkt voornamelijk op de brug en in de commandocentrale van onze marineschepen, die de hele wereld over varen. Je opleiding duurt ongeveer één jaar en bestaat uit:

9 weken Maritieme Militaire Vorming; 8 weken Eerste Vak Opleiding (EVO);8 maanden stage aan boord van een marineschip."

Jouw profiel

  • VMBO Kader, VMBO Gemengd, VMBO Theoretisch, MBO 2, MBO 3, MBO 4, HAVO
  • Je bent tussen de 17 jaar en 26 jaar en 11 maanden
  • Je oogafwijking mag niet groter zijn dan min 6 en plus 6

Je groeit persoonlijk
Als militair doe je constant nieuwe kennis en ervaringen op. Zo verleg je je fysieke en mentale grenzen, leer je te vertrouwen op jezelf, ontwikkel je een oog voor je omgeving en ontdek je dat zelfstandig zijn niet hetzelfde is als alles alleen willen doen. Ook ervaar je wat echte kameraadschap is, hoe je moet omgaan met verschillende mensen en culturen en dat vrede en veiligheid niet overal vanzelfsprekend zijn. Een loopbaan bij Defensie verandert je en maakt je sterker, als militair én als mens.

We leiden je op

  • Eerste Maritiem Militaire Vorming (EMMV): Je begint met de eerste maritiem militaire vorming (EMMV) van 12 weken. Daarin leer je onder meer de algemene scheepstaken.
  • Vaktechnische Opleiding (VTO): Tijdens de Vaktechnische Opleiding leer je het vak dat je bij Defensie gaat uitoefenen. De duur en plaats van deze opleiding is afhankelijk van jouw krijgsmachtdeel en functie. De opleidingscentra bevinden zich op diverse plaatsen in Nederland.

Train je fit
Om bij Defensie te kunnen werken, moet je over een goede fysieke conditie beschikken. Daarom is de fysieke keuring een belangrijk onderdeel van de sollicitatieprocedure. Om je goed hierop voor te bereiden, hebben we trainingsschema's ontwikkeld.

Belastbaarheidsniveau voor deze functie: 1