Hoe nauwkeurig meten we de Investeringen in software door bedrijven? Kunnen we verbeteringen doorvoeren? Kun jij ons daarbij helpen, dan zoeken we jou.

Over het CBS
In een samenleving waarin informatie explosief toeneemt, is het vrij kunnen beschikken over betrouwbare en integrale data cruciaal. Het CBS levert als hét statistische bureau van Nederland met betrouwbare statistische informatie en data inzicht in maatschappelijke vraagstukken. Daarmee voedt het CBS het maatschappelijk debat, de beleidsontwikkeling en de besluitvorming en draagt zo bij aan welvaart, welzijn en democratie.

Het CBS werd in 1899 opgericht vanuit de behoefte aan onafhankelijke, betrouwbare informatie om maatschappelijke vraagstukken te begrijpen. Deze rol heeft het CBS nog altijd. De organisatie is inmiddels uitgegroeid tot een innovatieve kennisorganisatie, die voortdurend nieuwe technologieën en ontwikkelingen toepast om de kwaliteit van de gegevens en de onafhankelijke positie te kunnen blijven borgen.

Waar kom je te werken
Het team statistiekproductie (ESP) is verantwoordelijk voor het maken van verschillende economische en vaak internationaal gerichte statistieken. Het team Investeringen bestaat uit 3 personen en wordt aangestuurd door een projectleider.

Wat ga je doen
Binnen de investeringsstatistiek worden bedrijven gevraagd te rapporteren welke investeringen ze in gebruik hebben genomen in een verslagperiode. Deze investeringen zijn opgesplitst in materiële investeringen (bijvoorbeeld gebouwen en machines) en immateriële investeringen (bijvoorbeeld software en goodwill). Deze cijfers worden gebruikt door de afdeling nationale rekeningen om de ‘boekhouding van Nederland’ te maken. Hierbij worden door deze afdeling meerder bronnen gebruikt om cijfers te maken. In dit proces kunnen bepaalde bronnen beter beoordeeld worden dan anderen en dus ook meer gebruikt. Elk statistiekjaar worden de grootste verschillen tussen de uiteindelijke cijfers van de statistiek investeringen en de uiteindelijke cijfers van Nationale Rekeningen onder de loep genomen. Hier is twee jaar geleden naar voren gekomen dat één van de grootste, onverklaarbare, verschillen ontstaat bij de investeringen in software. Dit verschil is de reden voor onderzoek. Hier is al naar gekeken binnen de afdeling, maar de materie is complex en verspreid. Hierdoor willen we graag één persoon die hier induikt en een juist beeld schept en met oplossingen komt om dit verschil te verkleinen of te duiden.

Wie zoeken wij
Je volgt een hbo- of wo –opleiding met vakgebied economie of accountancy.

Wat bieden wij
Bij een stageduur van meer dan één maand heb je als stagiair recht op een stagevergoeding.
Er geldt een stagevergoeding van €628,- bruto per maand. Deze vergoeding is gebaseerd op een 40-urige werkweek.

Meer weten
Meer weten? Neem contact op met Jan-Pieter Heijmans (Projectleider Investeringen) 045-5706472 of Patricia Smeets (Hoofd team ESP) 06-15850085 voor meer informatie.

Reacties
Je reactie op de vacature Stage: Onderzoek Investeringen in Software ontvangen wij graag met je CV en motivatiebrief. Klik op de onderstaande knop.

Karin van Kasteel, Adviseur Arbeidsmarktcommunicatie - recruiter bij CBS
Karin van Kasteel, Adviseur Arbeidsmarktcommunicatie
Stel je vraag via: