Hoe staat het met de veiligheid van onze stormvloedkeringen? Aan welke eisen moet die brug voldoen om de komende dertig jaar operationeel te blijven? Welke duurzame mogelijkheden bieden innovatieve verkeers- en vervoerssystemen? En hoe kunnen we het afvalwater wat chemische bedrijven lozen in ons water verminderen? Zomaar een aantal thema’s waar de regionale diensten van Rijkswaterstaat zich mee bezig houden en waar jij als Regio trainee aan bij kan dragen!

Het Regio Traineeship is een programma voor enthousiaste hbo- of wo starters die aan de slag willen binnen het vakgebied assetmanagement, mobiliteit & watermanagement of duurzame leefomgeving & milieu. Je traineeship duurt twee jaar waarbij je twee opdrachten van 12 maanden doet binnen jouw vakgebied (track). Naast je dagelijkse werkzaamheden volg je een opleidingsprogramma met trainingen als 'Persoonlijk Leiderschap' en 'Politiek bestuurlijke gevoeligheid’. Tijdens je traineeship word je inhoudelijk begeleid door een senior medewerker op de afdelingen waar je werkt. Daarnaast heb je een mentor die je twee jaar lang helpt met je ontwikkeling en het uitstippelen van je loopbaan. Je leert Rijkswaterstaat en de regio’s beter kennen door activiteiten met je mede-trainees zoals werkbezoeken op locaties.

Je komt tijdens je traineeship terecht in de Rijkswaterstaat regio’s Midden-Nederland (provincies Utrecht en Flevoland), West-Nederland-Zuid (provincie Zuid-Holland), West-Nederland-Noord (provincie Noord-Holland) of Zee en Delta (provincie Zeeland). Deze regio’s vormen het hart van de Nederlandse infrastructuur en waterveiligheid. Hier liggen de uitdagingen waar jij je als trainee in vast gaat bijten. Tijdens het traineeship doe jij ervaring op in één of meerdere regio’s. Aan het eind van het traineeship kijken we met jou naar wat de beste vervolgstap is voor jou binnen één van de regio's.

Aan de slag als trainee
Wil jij je in een korte tijd specialiseren en verder ontwikkelen op een specifiek vakgebied? Je eigen carrièrepad bepalen, maar daarbij wel gerichte begeleiding krijgen? En wil jij het verschil maken in jouw regio? Solliciteer dan voor het Regio traineeship! Graag ontvangen we naast je CV een motivatiebrief waarin je kort toelicht welke track je voorkeur heeft en waarom. Je kunt in je brief ook een eventuele voorkeur voor een of meerdere regio’s aangeven. Hier kun je meer informatie vinden over onze tracks.

Meer weten?
Tijdens de Meet & Greet laten we je kennis maken met trainees die jou voorgingen. Zij vertellen jou meer over hun projecten en ervaringen bij Rijkswaterstaat. Meld je hier aan.
Doorloop je de sollicitatieprocedure met succes? Dan ga je vliegend van start als trainee bij Rijkswaterstaat.

Functie-eisen

 • Je hebt een hbo of wo- diploma in een technische richting, chemie/chemische technologie, built environment, aardwetenschappen, geografie/planologie, watermanagement of een andere relevante studie;
 • Je wilt je bij Rijkswaterstaat verder ontwikkelen binnen het vakgebied assetmanagement, duurzame leefomgeving & milieu of mobiliteit & watermanagement. Geef de track waarop je solliciteert aan in je motivatiebrief;
 • Je bent flexibel en bereid te werken in regio Midden-Nederland (Utrecht/Lelystad), West-Nederland-Zuid (Rotterdam/Dordrecht/Rijswijk), Zee en Delta (Middelburg/Rijswijk/Terneuzen/Goes) en/of West-Nederland-Noord (Haarlem/Amsterdam/IJmuiden). Geef je eventuele voorkeur voor een of meerdere regio’s aan in je motivatiebrief;
 • Je bent ondernemend, resultaatgericht en kan goed samenwerken.

Arbeidsvoorwaarden

 • Salarisniveau Schaal 9
 • Salaris Min €2824 - Max €3990 bruto per maand. Het genoemde salaris is gebaseerd op een volledige werkweek.
 • Dienstverband Trainee
 • Minimaal/maximaal: aantal uur per week 36


Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer maximaal 60% betaald ouderschapsverlof (onder voorwaarden), studiefaciliteiten, een extra verlofregeling voor ouderen en een vergoeding woon-werkverkeer. Bij de Rijksoverheid heb je een aantal individuele keuzemogelijkheden bij het samenstellen van je arbeidsvoorwaardenpakket. Daarvoor kun je bovenop het salaris rekenen op een individueel keuzebudget van 16,37% van je salaris. Tot slot hecht de Rijksoverheid sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor ook tal van mogelijkheden.

Bijzonderheden

 • Het Regio Traineeship start op 1 april 2021;
 • Je kunt solliciteren tot 1 januari (t/m 31 december);
 • 14 januari hoor je of je bent uitgenodigd voor een e-assessment + selectiegesprek of dat je helaas bent afgewezen;
 • De selectiegesprekken zijn in de laatste twee weken van januari;
 • Wegens de Corona maatregelen werken wij thuis. Dit betekent dat je het Traineeship zal starten vanuit huis. We doen ons uiterste best je zo goed mogelijk in te werken, maar dit is helaas anders dan 'normaal'. We hopen je snel te kunnen ontvangen op 1 van onze Rijkswaterstaat-locaties;
 • Je standplaats hangt af van het project;
 • Je wordt ingeschaald in schaal 9 trede 0 en elke trainee krijgt een salaris van € 2805;
 • Als Rijksoverheid hechten wij veel waarde aan een afspiegeling van de maatschappij in ons aannamebeleid. Wij kijken naar de kwaliteiten van elk uniek persoon en bieden ontwikkelingsmogelijkheden waarbij iedereen gelijke kansen krijgt;
 • Een (online) voorselectietest of een assessment kan onderdeel zijn van het sollicitatieproces. Het maken van een casus en (online) screening, bijvoorbeeld via databanken, kan eveneens deel uitmaken van het sollicitatieproces. Het inwinnen van referenties maakt deel uit van het sollicitatieproces.

Jouw toekomstige afdeling
Zee en Delta
Zee en Delta is sterk verankerd in land en water. We beheren de deltawateren, de Noordzee en het zeegebied in Caribisch Nederland. Ook maken we het vervoer over die zeegebieden en het Zeeuwse land en water mogelijk. Samen met onder andere kustgemeenten en waterschappen verzorgen we het kustbeheer van Nederland. We borgen de toegang tot de belangrijke havens van Rotterdam, Amsterdam en Antwerpen. Internationaal gezien zijn we de gesprekspartner en kennisspecialist als het gaat om ’s werelds drukst bevaren zee.

Midden-Nederland
Midden-Nederland (MN) ontwikkelt als een van de zeven regionale onderdelen van Rijkswaterstaat de visie, meerjarenplanning en monitoring van het hart van Nederland: Utrecht, Flevoland en de randen van de omliggende provincies. Met onze specifieke kennis en expertise beheren we bijvoorbeeld het IJsselmeer, Nederlands grootste zoetwaterreservoir. En de wegen rond Utrecht, de draaischijf van ons land, en diverse waterwegen waaronder het Amsterdam-Rijnkanaal dat het drukst bevaren kanaal van Nederland is.

West-Nederland Noord
West-Nederland Noord dient de mobiliteit en bereikbaarheid in de Randstad, waaronder de hoofdstad Amsterdam en Schiphol. Niet alleen op het hoofdwegennet, maar ook voor de grote natte transportas (tevens zeetoegang) Noordzeekanaal met een primaire waterkering: het sluizencomplex en het gemaal bij IJmuiden. Noord-Holland is een van de grote economische motoren van Nederland en huisvest een aantal belangrijke (zakelijke) spelers zoals Schiphol, Greenport, Tata Steel, het zakendistrict op de Amsterdamse Zuidas en Haven Amsterdam. Tot 2030 staat WNN voor de grootste onderhoudsopgave ooit: de renovatie en vervanging van 12 bruggen, 3 tunnels, 3 wegen en 5 sluizen en het grootste gemaal van Europa, in IJmuiden.

West-Nederland Zuid
Bij West-Nederland Zuid (WNZ) zetten wij ons iedere dag in voor het beheer en onderhoud van de infrastructurele netwerken in onze regio. Het gebied waarin wij werkzaam zijn, is dichtbevolkt met intensief gebruikte, complexe wegennetwerken. Zo hebben we de A4 Delft-Schiedam aangelegd en realiseren we de Blankenburgverbinding tussen de A15 en de A20. Ook staat ons gebied onder invloed van zowel de zee als de rivieren. Onze activiteiten bepalen de waterveiligheid van een groot deel van de Randstad. Daarom monitoren en verbeteren we constant de kwaliteit van onze waterkeringen, bijvoorbeeld die van de belangrijke Maeslantkering.

Lisa Groot - Campusrecruiter - recruiter bij Rijkswaterstaat
Lisa Groot - Campusrecruiter
Stel je vraag via: