Stand­plaats: Den Haag
Contractduur: 2 jaar
Uren per week: 32 - 36
Maand­salaris: €3.344 - €6.547
Salaris­niveau: schaal 11, schaal 12, schaal 13
Niveau: Universitair Master
Vakgebied: Fiscaal, Financieel / economisch
Reageren voor: 17 oktober
Dienst­verband: Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd

Functie­omschrijving
Als strategisch accountant (registeraccountant/registercontroller) bij het ministerie van Financiën bevind je je in een uitdagend speelveld. De maatschappij is continu in beweging; net zoals het financieel beheer en de kaderstelling binnen de Rijksoverheid. Vanuit Den Haag werk je in een multidisciplinair team dat zich inzet om het financieel beheer van het Rijk te verbeteren. Daarbij heb je te maken met wereldwijde thema’s als het coronavirus en duurzaamheidsontwikkelingen. Deze maken jouw werk extra interessant!

Wil jij de (verslaggevings)regels maken in plaats van toetsen of controleren? En denk je graag mee over (inter)nationale verslaggevingsvraagstukken en comptabele regelgeving? Als strategisch accountant krijg je die kans! Met jouw kennis en ervaring lever je een cruciale bijdrage aan een financieel gezond Nederland.

Jouw taken

 • Je werkt nauw samen met de Algemene Rekenkamer, Auditdienst Rijk, Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants en diverse financiële afdelingen van ministeries om bij te dragen aan een transparante overheid die in control is en uitgaven doeltreffend, doelmatig en rechtmatig besteedt.
 • Je adviseert zowel de minister van Financiën als collega’s van ministeries en andere instanties. Het gaat hierbij over adviezen over de wetten, kaders en regels omtrent de verslaggeving en het financieel beheer van de gehele Rijksoverheid.
 • Je levert in samenwerking met de taskforce Verbetering Financieel Beheer een belangrijke bijdrage aan het verbeteren van het financieel beheer van het Rijk.
 • Je focust samen met de taskforce op méér aandacht voor het financieel beheer, het doorlichten van rijksbrede comptabele regelgeving, het versnellen van het inzicht in (mogelijke) tekortkomingen in het financieel beheer en het versterken van expertise en informatie-uitwisseling.
 • Je adviseert de collega’s van de afdeling Besturing, Bekostiging en Externe verslaglegging over bovenstaande aandachtspunten.
 • Je adviseert departementen en overheidsinstanties over verslaggevingsvraagstukken.
 • Je deelt je kennis via workshops, congressen en opleidingen.
 • Je initieert en agendeert discussies rondom verslaggevingsvraagstukken en -regels.

Wij vinden het belangrijk jij je kennis en talent verder kunt ontwikkelen. Naast externe NBA- en (post)universitaire opleidingen, krijg je de kans om via de Rijksacademie workshops, seminars en opleidingen te volgen.

Functie-eisen

 • Je bent bij voorkeur registeraccountant en hebt vijf jaar relevante werkervaring.
 • Je hebt het liefst ervaring met audits binnen het openbaar bestuur of in de publieke sector.
 • Je begrijpt dat er in jouw werkveld verschillende belangen spelen en ziet wat er nodig is om jouw adviezen goed te laten landen.
 • Je bent en blijft op de hoogte van maatschappelijke ontwikkelingen en trends op het gebied van politiek, beleid en uitvoering.
 • Je werkt graag samen en schakelt gemakkelijk met mensen uit verschillende organisaties op verschillende niveaus.
 • Je kunt meedenken en tegelijkertijd kritisch tegenwicht bieden.
 • Je kunt complexe issues zowel mondeling als schriftelijk helder uitleggen.
 • Je stelt je proactief op en kunt jouw ideeën enthousiast overbrengen en vertalen naar concrete adviezen.

Heb je een andere achtergrond en denk je daarmee het verschil te kunnen maken? Ook dan ben je meer dan welkom om te solliciteren! We maken graag kennis met je.

Arbeids­voorwaarden
Salaris­niveau: schaal 11, schaal 12, schaal 13
Maand­salaris: Min €3.344 – Max. €6.547 (bruto)
Dienst­verband: Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Contract­duur: 2 jaar
Minimaal aantal uren per week: 32
Maximaal aantal uren per week: 36

Overige arbeids­voorwaarden
Naast het salaris ontvang je een individueel keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je brutojaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaalvriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je ov-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

 • We willen dat iedereen zich thuis voelt bij het ministerie van Financiën en zichzelf volledig kan ontwikkelen. Want samen werken aan een financieel gezond Nederland is waar we voor staan. Dit doen we vanuit verschillende perspectieven, achtergronden en inzichten, omdat we geloven dat dit onze denkkracht vergroot. Iedereen is welkom ongeacht culturele achtergrond, leeftijd, arbeidsvermogen, gender of seksuele voorkeur. Met jouw unieke bijdrage spelen we beter in op de behoeften uit onze samenleving.
 • Draag jij graag bij aan een financieel gezond Nederland? Je bent van harte welkom. Solliciteren kan door je cv en motivatie in te sturen. Maar we staan ook open voor andere vormen, zoals een video- (met bijgevoegd je cv) of presentatie-sollicitatie (in PowerPoint). In het laatste geval plak je de link van je sollicitatie in een pdf- of Word-bestand. Zo kunnen we je sollicitatie goed verwerken.
 • Werk je al binnen de Rijksoverheid? Dan behoort een detachering ook tot de mogelijkheden.
 • De vacature staat doorlopend open. Er worden tussentijds gesprekken gevoerd, wacht dus niet tot het laatste moment om te solliciteren.

Meer over de functiegroep (Senior) Beleidsmedewerker
Door het Functiegebouw Rijk worden medewerkers en leidinggevenden geholpen bij het maken van resultaat- en ontwikkelafspraken in functioneringsgesprekken en krijgt men inzicht in de loopbaanmogelijkheden binnen de Rijksoverheid.

Meer over jouw toekomstige afdeling
Het directoraat-generaal Rijksbegroting werkt aan een solide rijksbegroting. De directie Begrotingszaken beheert het koffertje waarin de minister op Prinsjesdag de Miljoenennota en de begrotingsstukken presenteert. We geven vorm en inhoud aan het begrotingsbeleid en het financieel overheidsmanagement van het Rijk. Het versterken van de kwaliteit van de financiële functie vormt de basis voor onze werkzaamheden. Onze agenda voor de toekomst luidt: meer waar voor je geld, een slimmere en betere informatievoorziening én een professionele financiële functie.

Afdeling Besturing, Bekostiging en Externe verslaggeving
De afdeling Besturing, Bekostiging en Externe verslaggeving (BBE) vervult een centrale rol in het beleid voor de aansturing en bekostiging van uitvoeringsorganisaties, het subsidiebeleid en het auditbeleid van het Rijk. Voorbeelden zijn de Regeling agentschappen, het Stichtingenkader en het Uniform Subsidiekader. BBE bestaat uit twaalf gedreven en enthousiaste medewerkers: accountants, bedrijfseconomen, juristen en mensen met een bestuurskundige achtergrond. De werksfeer is open, informeel, collegiaal en doelgericht. Allemaal werken we met één doel voor ogen: de kwaliteit van de financiële functie van het Rijk.

Ministerie van Financiën
Samenwerken aan een financieel gezond Nederland

Het werk van het ministerie van Financiën gaat over meer dan cijfers en geld alleen. Het gaat over mensen zoals jij en ik. Mensen met verwachtingen, zorgen, vragen, dromen en plannen. We rekenen bijvoorbeeld allemaal op financiering voor goede zorg en goed onderwijs. Op duidelijkheid over belastingtarieven en op betrouwbare banken en verzekeraars, in Nederland en daarbuiten. En we rekenen allemaal op duidelijkheid over exportregels en wat we wel en niet mee mogen nemen vanuit de vakantiebestemming.

Het ministerie van Financiën luistert naar wat er speelt in de samenleving van vandaag en heeft aandacht voor hoe Nederlanders hun toekomst zien. Met die kennis en inzichten

leggen we samen met andere ministeries en binnen ons internationale netwerk de juiste verbindingen en brengen we Nederland verder. We zorgen ervoor dat Nederland en onze economie klaar zijn voor de steeds sneller veranderende wereld van morgen. Op alle fronten. Dat gaat niet vanzelf. En natuurlijk is daar ook geld voor nodig. Dat geld brengen burgers en bedrijven via belastingen bijeen, en verdeelt de overheid over zaken die we als samenleving belangrijk vinden. Daarvoor moeten er keuzes worden gemaakt en worden ingegrepen als dat nodig is. Om ons land financieel gezond te houden, moet onze economie namelijk in balans blijven en tegelijk ook ruimte krijgen om te groeien.

Samen zorgen we ervoor dat er in Nederland kansen zijn voor welvaart en groei voor iedereen, vandaag, morgen en daarna. Samen werken we aan een financieel gezond Nederland.

Onze kernwaarden integer, deskundig, duidelijk, durf en samenwerken zijn leidend voor ons gedrag en geven ons een gezamenlijke taal, waarmee we onderling bespreekbaar maken wat we doen en hoe we dat doen.

Contactpersonen

Voor meer informatie over deze vacature: Lizette Pleyte

 • l.g.j.pleyte@minfin.nl
 • 06-16473308

Voor meer informatie over de sollicitatieprocedure: Britt Jorna

 • b.jorna@minfin.nl
 • 06-50186029