TNO Trainee Programma, startdatum 1 februari 2023
Bijdragen aan de wereld van morgen. Zie jij het voor je? Word trainee bij TNO.

Wat ga je doen?
Bij TNO werk je aan projecten met een maatschappelijke impact, zoals het veilig versleutelen van geldtransacties met kwantummechanica, het voorspellen van het gedrag van voortvluchtige criminelen met AI, het inzetten van cryptografie om informatie uit te wisselen, of je draagt je steentje bij aan het testen van innovatieve energieconcepten.

Zie je het al voor je? Met deze en nog veel meer projecten kan je bij ons aan de slag. Het TNO Trainee Programma is de uitgelezen kans om te verkennen wat het beste bij jou past: zowel qua inhoud als qua functie.

Het TNO-traineeship bied je daarom de mogelijkheid om in twee jaar tijd te verkennen wat het beste bij jou past. Het programma is zo ingericht dat je op drie verschillende plekken komt te werken – en daarbij neem jij het voortouw. Zo kan je bijvoorbeeld beginnen op het thema circulaire economie, vervolgens kan je als projectleider aan de slag gaan bij een stafafdeling, om je traineeship te eindigen als consultant bij de energietransitie. Kortom: jij kan zelf het traineeprogramma vormgeven op basis van jouw talenten, ambities, studieachtergrond en de beschikbare traineeplekken. Zo leer je tegelijkertijd de organisatie goed kennen en heb je een mooie stap gezet in je loopbaan bij TNO.

Je werkt tijdens het Trainee Programma vijf dagen per week. Een werkweek bestaat uit de volgende drie componenten:
Werk binnen de afdeling:
Je werkt drieënhalve dag per week aan projecten in één van de afdelingen van TNO. Bijvoorbeeld in de rol van projectleider, business developer, consultant of onderzoeker. Met elk project willen we maatschappelijke impact creëren. Ze leiden bijvoorbeeld tot een prototype, proof of concept of procesaanbeveling voor overheden, bedrijven of sectoren. In deze projecten werk je samen met ervaren projectmanagers en senior onderzoekers.

Trainee-activiteiten:
Eén dag per week staat in het teken van jouw persoonlijk en professionele ontwikkeling. Tijdens deze dag volg je bijvoorbeeld een training, workshop of neem je deel aan intervisie. Ook krijg je een persoonlijke coach toegewezen die je helpt te reflecteren en ontwikkelen. Daarnaast is er een toegewijde Manager Trainees die jou gedurende het hele traineeship uitdaagt en ondersteunt.

Interne strategische projecten:
Een halve dag per week werk je samen met collega-trainees aan interne TNO-brede strategische projecten. Samen met het hoger management pak je een uitdagend vraagstuk op. Zo duik je in de dynamiek van onze omvangrijke organisatie en leer je TNO in de breedte kennen.

Tijdens het Trainee Programma leer je jouw talenten en sterke punten goed kennen en visualiseer je jouw volgende stap bij TNO. Daarna ben je klaar om een rol te kiezen waarbij zowel jij als TNO profiteren van jouw talenten. Het programma bestaat ruim tien jaar en heeft als doel om trainees versneld te laten ontwikkelen richting een sleutelpositie. Lees bijvoorbeeld hier hoe Mathieu na zijn Trainee Programma nu werkt als programme manager Energy & Sustainability op de afdeling Corporate Real Estate & Facilities. Wie weet treed jij wel in zijn voetsporen!

Bekijk de video op onze traineepagina en leer meer over hoe het is om trainee bij TNO te zijn?

Wat wij van jou verwachten
Een eigen weg kiezen in een grote organisatie als TNO is een geweldige kans die ook verantwoordelijkheden van jou vraagt. De ideale TNO-trainee heeft de volgende kwaliteiten:

 • Je bent maatschappelijk betrokken en je wilt graag bijdragen aan de wereld van morgen door kennis te vertalen naar de praktijk.
 • Je wilt impact maken op een van onze vier uitdagingen: duurzaamheid, veiligheid, gezondheid en digitale samenleving.
 • Om te ontdekken wat het beste bij je past, proef je graag aan verschillende vakgebieden en rollen zoals projectleider, business developer of consultant.
 • Je bent communicatief en zoekt de verbinding op met collega’s, ook buiten je eigen vakgebied. Daarbij ben je nieuwsgierig naar andere zienswijzen en geef je mensen de ruimte om hun standpunt te tonen.
 • Je bent ondernemend en proactief. Zo zet je ideeën om tot impactvolle resultaten.
 • Je bent veerkrachtig en kunt je in een nieuwe situatie goed aanpassen.

En je voldoet aan de volgende criteria:

 • Je bent niet langer dan twee jaar afgestudeerd (MSc), gerekend vanaf de startdatum van het programma: 1 februari 2023.
 • Je hebt een bachelor in de richting Science, Technology, Engineering of Mathematics. In het bijzonder zijn we op zoek naar kandidaten met een achtergrond in: natuurkunde, elektrotechniek, computer science, artificial intelligence, data analyse, lucht- en ruimtevaart, werktuigbouwkunde en (toegepaste) wiskunde.
 • Je hebt bij voorkeur een master waaruit blijkt dat je jezelf verbreed hebt, denk hierbij bijvoorbeeld aan een master Technische bedrijfskunde, Innovatiemanagement, Transitiemanagement of Industrieel ontwerpen. Met een master in een technische studie ben je ook welkom, mits je kan laten zien dat je juist wil verbinden met andere vakgebieden. (FAQ’s)
 • Je hebt extra curriculaire activiteiten naast je studie ondernomen.
 • Je woont binnen Europa.

Wat wij jou bieden
Uitdagend én afwisselend werk. En volop kansen, want bij TNO heb je grotendeels zelf de regie over je carrière. Naast een bruto maandsalaris van € 3025,-, vakantiegeld en een dertiende maand, krijg je alle mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen.

Daarnaast kun je bij TNO een ‘menu’ aan arbeidsvoorwaarden samenstellen dat bij jouw persoonlijke situatie past. Wat je ook mag verwachten:

 • Een grote organisatie vol mogelijkheden. TNO telt 60 afdelingen met professionele topexperts als collega’s.
 • Een werkgever die divers talent waardeert en stimuleert, met initiatieven als het Female Leadership Programma, onze Rainbow Community en round tables over inclusiethema’s.
 • 33 vakantiedagen, reiskostenvergoeding en een goede pensioenregeling.
 • Een programma met opleidingen, workshops, coaching, mentoring en intervisie gericht op jouw ontwikkeling en een snelle groei.
 • Toegang tot de leuke activiteiten en het netwerk van Jong TNO.

Lees hier uit welke arbeidsvoorwaarden je kunt kiezen.

TNO als werkgever
Bij TNO innoveren we voor een gezonder, veiliger en duurzamer leven. En voor een sterke economie. Sinds 1932 ontwikkelen wij kennis en technologie voor het algemeen belang. We vinden elkaar in verwondering en vindingrijkheid, en we zijn gedreven om grenzen te verleggen. Voor jouw talent en ambitie is er alle ruimte en ondersteuning. Je werkt samen met mensen die aan je gewaagd zijn, die jou inspireren én van jou willen leren. Onze state-of-the-art-faciliteiten zijn er om jouw visie te verwezenlijken. Wat je bij TNO doet, doet ertoe: impact maakt het verschil. Want met elke innovatie draag je bij aan het leven van morgen.

Bij TNO stimuleren we een inclusieve werkomgeving, waar jij jezelf kunt zijn. Wat je verhaal ook is en welke unieke eigenschappen je ook meebrengt. Juist door onze unieke krachten en perspectieven te bundelen zijn we in staat om innovaties te ontwikkelen die een wezenlijk verschil maken in de samenleving. Meer weten? Lees welke stappen wij zetten op het gebied van diversiteit en inclusie.

Als trainee maak je deel uit van de traineegroep, die bestaat uit circa 24 trainees. Deze groep fungeert als klankbord, sparringpartner en bron van kennis en ervaring die van grote waarde is voor je Trainee Programma.

Hoe ziet het proces eruit?
Solliciteren is mogelijk t/m 2 oktober 2022. De Traineeselectiedag zal op vrijdag 4 november plaatsvinden in Den Haag. Ons selectieproces bestaat uit verschillende stappen en je krijgt uiterlijk op vrijdag 28 oktober te horen of we je willen uitnodigen voor de selectiedag.

Enthousiast geworden over het traineeship? Solliciteer dan via het inschrijfformulier. Hier upload je 1) jouw CV, 2) je motivatiebrief, en 3) een video waarin je vertelt over “what makes you tick”. Maak duidelijk hoe jij wil werken aan een van onze vier uitdagingen: Duurzame, Veilige, Gezonde of Digitale maatschappij.

Let op: We nemen geen sollicitaties in behandeling waar een van bovenstaande drie onderdelen ontbreekt.

Over de video:

 • Upload de video als “extra document”.
 • Ons recruitmentsysteem ondersteunt MP4, MOV, WMV, MPG en MPEG. Een video in een ander bestandstype kan niet worden geüpload.
 • De maximumgrootte voor het videobestand is 5 MB, dat is een korte video van ongeveer 30 seconden. Er zijn verschillende online tools beschikbaar om jouw video te comprimeren indien nodig.

Goed om te weten: een van onze grootste opdrachtgevers in het veiligheidsdomein is Defensie. Heb je er bezwaar tegen om voor de krijgsmacht als opdrachtgever te werken? Geef dit dan aan in je motivatiebrief.

Voor deze vacature is het noodzakelijk dat de AIVD een VGB afgeeft na het uitvoeren van een veiligheidsonderzoek. Kijk voor meer informatie op de website van de AIVD.

Heeft deze vacature iets bij jou losgemaakt?
Dan zien we je reactie graag tegemoet!
Voor meer informatie over de baan of de procedure kun je contact met ons opnemen.

Recruiter: Anne-Maartje den Uijl, +31 (0)6-46966067
Manager Trainees: Sander Korz, sander.korz@tno.nl

Lara Hagendoorn - recruiter - recruiter bij TNO
Lara Hagendoorn - recruiter
Stel je vraag via: