Hoe ziet de wereld er over tien, dertig of vijftig jaar uit? Als trainee bij TNO werk je aan de toekomst. Van de maatschappij én van jezelf. Omringd door mede-trainees leg jij de basis voor je verdere ontwikkeling in een uitdagende R&D-omgeving.

WAT GA JE DOEN?
Door middel van cryptografie informatie uitwisselen zónder gevoelige gegevens te moeten delen en geldtransacties veiliger versleutelen met kwantummechanica. Het gedrag van voortvluchtige criminelen voorspellen met AI. Een sociale robot ontwikkelen die spelenderwijs kinderen met bijvoorbeeld diabetes ondersteunt. Innovatieve energieconcepten testen zodat we duurzamer onze apparaten kunnen opladen. Zie je het al voor je? Met deze en nog veel meer actuele thema’s kun je bij TNO aan de slag (check onze website maar eens om te zien wat er allemaal mogelijk is). Het TNO Trainee Programma is daardoor een uitgelezen kans om te proeven aan verschillende domeinen en rollen die jou interessant lijken en zo te ontdekken wat het beste bij je past.

Wat het TNO Trainee Programma inhoudt? In het kort: je werkt twee jaar in verschillende rollen – zoals onderzoeker, consultant, projectleider, business developer of als ondernemer in (de voorbereiding van) een TNO spin off– aan uitdagende opdrachten op drie afdelingen. Om de acht maanden wissel je van afdeling. Welke afdelingen dat zijn hangt af van jouw interesses en studieachtergrond en de beschikbare traineeplekken.

Je werkt tijdens het Trainee Programma vijf dagen per week. Een werkweek bestaat uit de volgende drie componenten:

Bekijk de video op onze traineepagina en leer meer over hoe het is om trainee bij TNO te zijn.

 • Werk binnen de afdeling: je werkt drieënhalve dag per week aan onderzoeksprojecten op één van de afdelingen van TNO. Bijvoorbeeld in de rol van projectleider, business developer, consultant of onderzoeker. Met elk project willen we maatschappelijke impact creëren. Ze leiden bijvoorbeeld tot een prototype, proof of concept of procesaanbeveling voor overheden, bedrijven of sectoren. In deze projecten werk je samen met ervaren projectmanagers en senior onderzoekers.
 • Trainee-activiteiten: één dag per week onderneem je activiteiten gericht op persoonlijke ontwikkeling en professionele vaardigheden. Je neemt deel aan maandelijkse traineemeetings, trainingen, intervisie en individuele coaching. Wij hebben een toegewijde Manager Trainees die je gedurende jouw hele traineeship uitdaagt en ondersteunt.
 • Interne strategische projecten: een halve dag per week werk je samen met collega-trainees aan interne TNO-brede strategieprojecten. Samen met het hoger management pak je een uitdagend vraagstuk op waar we mee te maken hebben. Zo duik je in dynamiek van onze omvangrijke organisatie en leer je TNO in de breedte kennen.

Tijdens het Trainee Programma leer je jouw talenten en sterke punten goed kennen en visualiseer je jouw volgende stap bij TNO. Daarna ben jij klaar om een rol te kiezen waarbij zowel jij als TNO profiteren van jouw talenten. Het programma bestaat ruim tien jaar en heeft als doel om trainees versneld te laten ontwikkelen richting een sleutelpositie. Lees bijvoorbeeld hier hoe Mathieu na zijn Trainee Programma nu werkt als programme manager Energy & Sustainability op de afdeling Corporate Real Estate & Facilities. Wie weet treed jij wel in zijn voetsporen!

WAT VRAGEN WIJ VAN JOU?

 • Een eigen weg kiezen in een grote organisatie als TNO is een geweldige kans die ook verantwoordelijkheden van jou vraagt. De ideale TNO-trainee heeft de volgende kwaliteiten:
 • Je hebt een brede fascinatie en kennisbasis en wilt daarmee bijdragen aan de wereld van morgen. Je hebt al enig idee welke richting(en) je op wilt, maar je proeft graag aan verschillende rollen en vakgebieden om te ontdekken wat het beste bij je past. Weet je al in welke richting of welk onderwerp jij je wilt specialiseren als onderzoeker? Dan is een junior positie als scientist innovator passender. Je leest er over in onze FAQ’s.
 • Je wordt gedreven door kennis en je vertaalt deze kennis graag naar de praktijk.
 • Je wilt innoveren en je kijkt verder dan de status quo. Je bent doortastend in het genereren van nieuwe ideeën en het signaleren van nieuwe ontwikkelingen. En daar blijft het niet bij, je bent ondernemend en werkt ideeën uit in projecten en toepassingen.
 • Je hebt sterke communicatieve vaardigheden. Die stellen je in staat je te verbinden met de mensen om je heen en samen te werken aan nieuwe oplossingen.
 • Je wilt uitblinken, je houdt van een uitdaging en neemt graag verantwoordelijkheid. Je neemt de controle in je werk en in je eigen ontwikkeling.
 • Je stelt je veerkrachtig op en kunt je in een nieuwe situatie goed aanpassen.

En je voldoet aan de volgende vier criteria:

 • Je bent recentelijk afgestudeerd (MSc) aan een STEM-studie (een opleiding in de richting van Science, Technology, Engineering of Mathematics). Lees meer over de relevante studierichtingen in onze FAQ’s.
 • Je bent niet langer dan twee jaar afgestudeerd, gerekend vanaf 1 september 2021, de startdatum van het programma.
 • Je hebt een brede interesse, wat onder andere blijkt uit extracurriculaire activiteiten die je naast je studie hebt ondernomen.
 • Je woont binnen Europa.

WAT MAG JE VAN JE WERKOMGEVING VERWACHTEN?
Bij TNO innoveren we voor een gezonder, veiliger en duurzamer leven. En voor een sterke economie. Sinds 1932 ontwikkelen wij kennis en technologie voor het algemeen belang. We vinden elkaar in verwondering en vindingrijkheid, en we zijn gedreven om grenzen te verleggen. Voor jouw talent en ambitie is er alle ruimte en ondersteuning. Je werkt samen met mensen die aan je gewaagd zijn, die jou inspireren én van jou willen leren. Onze state-of-the-art-faciliteiten zijn er om jouw visie te verwezenlijken. Wat je bij TNO doet, doet ertoe: impact maakt het verschil. Want met elke innovatie draag je bij aan het leven van morgen.

Als trainee maak je deel uit van de traineegroep, die bestaat uit ± 22 (internationale) trainees. Deze groep fungeert als klankbord, sparringpartner en bron van kennis en ervaring die van grote waarde is voor je Trainee Programma.

WAT KAN TNO JE BIEDEN?
Uitdagend én afwisselend werk. En volop kansen, want bij TNO heb je grotendeels zelf de regie over je carrière. Naast een bruto maandsalaris tussen € 2.950,- en € 3.400,- (afhankelijk van je kennis en ervaring), vakantiegeld en een dertiende maand, krijg je alle mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen. Misschien wil je doorgroeien tot projectmanager, jezelf meer verdiepen in business development of carrière maken als consultant voor klanten. Daarnaast kun je bij TNO een ‘menu’ aan arbeidsvoorwaarden samenstellen dat bij jouw persoonlijke situatie past. Wat je ook mag verwachten:

 • Een grote organisatie vol mogelijkheden. TNO telt 60 afdelingen en wereldwijd 33 locaties.
 • Een uiterst professionele, inspirerende werkomgeving, met topexperts als collega’s.
 • 28 vakantie- en 5 atv-dagen.
 • Reiskostenvergoeding of een fiets.
 • Gezellige activiteiten met je team, de locatie en heel TNO, zoals de maandelijkse borrel. Zo leer je snel veel mensen kennen.
 • De mogelijkheid om opleidingen en workshops te volgen en congressen te bezoeken.
 • Toegang tot de leuke activiteiten en het netwerk van Jong TNO.
 • Coaching, mentoring en intervisie.
 • Een goede pensioenregeling.
 • Lees hier uit welke arbeidsvoorwaarden je kunt kiezen

HOE ZIET HET PROCES ERUIT?
Solliciteren is mogelijk t/m 16 mei 2021.

Wanneer jij TNO trainee wilt worden, solliciteer dan via het inschrijfformulier. Hier upload jij jouw CV, motivatiebrief, cijferlijst en video waarin je vertelt over “what makes you tick”.

Over de video:

 • Upload de video als “extra document”.
 • Ons recruitmentsysteem ondersteunt MP4, MOV, WMV, MPG en MPEG. Een video in een ander bestandstype kan niet worden geüpload.
 • De maximumgrootte voor het videobestand is 5 MB, dat is een korte video van ongeveer 30 seconde. Er zijn verschillende online tools beschikbaar om uw video te comprimeren indien nodig.

HEEFT DEZE VACATURE IETS BIJ JE LOS GEMAAKT?
Dan zie ik je sollicitatie graag tegemoet, solliciteer via onderstaande button! Mocht je nog vragen hebben dan kun je contact met ons opnemen.