Wij leren jou alles wat we weten over big data en wat je daarmee kunt doen: wat kom jij ons leren?

Als Trainee Datascience binnen het CBS werk je gemiddeld 4 dagen per week als developer in R / SQL / Python aan de arbeidsmarktstatistieken binnen het team verwerking polisadministratie, en neem je daarnaast ongeveer 1 dag per week deel aan het trainee programma.

 • Vacaturenummer:SER/SES/11/18/02/20D
 • Locatie:Den Haag
 • Opleidingsniveau:HBO,WO
 • Categorie:Statistiek
 • Dienstverband:Contract voor 2 jaar, met, na succesvolle eindbeoordeling, een vaste aanstelling
 • Uur per week:36 uur per week
 • Salaris:tussen €2.430,- en €2.825,-

Waar kom je te werken?
Het traineeship bij het CBS biedt jou de kans om een vliegende start te maken binnen het CBS. Naast de directe verantwoordelijkheid en training on the job, bieden we je in dit traineeship een aanvullend programma aan, waardoor je jezelf zowel vakinhoudelijk als persoonlijk versneld kunt ontwikkelen. Je wordt opgenomen in ons programma dat in 2018 totaal 12 trainees kent die samen, en individuele modules volgen.

Tijdens de vakmodules word je bijgepraat door ervaren CBS’ers over diverse inhoudelijke onderwerpen op het snijvlak van IT, datascience en statistiek. In de vaardigheden modules word je persoonlijk en in groepsverband getraind in onder andere communicatieve vaardigheden, presenteren en samenwerken. Daarbij ga je ook aan de slag met het onderzoeken van je persoonlijke kwaliteiten en ontwikkelpunten: hoe zit ik in elkaar en wat betekent dat voor wat ik wil en kan?

Begeleiding als trainee
In je dagelijkse werkzaamheden word je begeleid door je vakmentor, vaak je projectleider. Daarnaast word je begeleid door je leidinggevende, de manager van de afdeling. Met hem of haar heb je geregeld een afspraak om jouw ontwikkeling te bespreken.

Tijdens het traineeship word je begeleid door een loopbaanadviseur bij wie je terecht kunt voor vragen over je (loopbaan)ontwikkeling of je volgende stappen na het vaktraineeship. Voor alle overige vragen kun je terecht bij onze vaktraineeprogrammacoördinator.

Het werk
Je werkt op de afdeling verwerking polisadministratie, die zorg draagt voor een aantal belangrijke statistieken en publicaties rondom banen en lonen. Je ontvangt en verwerkt hiervoor data van onze partners UWV en de Belastingdienst, die het team wekelijks krijgt aangeleverd. Je voert geautomatiseerde en handmatige controles uit op deze data: is de data wel compleet, kloppen de algoritmes die je verwerkt of moet je extra controles uitvoeren om de plausibiliteit van onze data te waarborgen. Dit stem je af met je directe teamleden (projectleider en statistisch onderzoekers) of je neemt contact op met onze externe partners en/of klanten. Eventuele aanpassingen en verbeteringen kun je zelf programmeren in R, SQL en Python. Dit vereist dus zowel een stevige programmeerkennis, maar ook de nodige communicatieve vaardigheden. Affiniteit met de arbeidsmarkt is een pré.
Je werkt in teamverband in een cycli van 2 weken. Je besteedt 2 weken aan de productie van de maand- en jaarstatistieken op basis van de Polisadministratie. Daarnaast is er 2 weken tijd om het proces verder te ontwikkelen, mee te denken over interessante publicaties op het gebied van de arbeidsmarkt en/of te helpen bij andere productieprocessen. Als team lever je het bestand uiteindelijk op in het DSC (data service center), waaruit de maandelijkse Statline publicaties worden gemaakt en waar ook veel andere teams gebruik maken om interessante statistieken mee te maken. Je ziet dus altijd direct resultaat van je werk.

Vorig jaar hebben we een deel van ons proces in een Lean-SixSigma project tegen het licht gehouden wat al veel handmatige controles heeft ontdubbeld en efficiëntie heeft gebracht: kun jij ons helpen deze efficiëntie nog verder te verwerken in onze programmatuur? We werken nu veel in eigen ontwikkeld maatwerk R/ SQL / Python. Wellicht zou jouw onderzoek wel de oplossing kunnen bieden naar meer klantwaarde?

Jouw profiel

 • Je hebt ervaring met R/ SQL/Python.
 • Je bent recent afgestudeerd in een HBO/WO technische of informatica afstudeerrichting (of bijvoorbeeld Econometrie, Informatiemanagement, Wiskunde).
 • Je bent goed in plannen en organiseren en grijpt de kansen om jezelf maximaal te ontwikkelen.

Je salaris

 • We bieden je een contract voor 2 jaar, met na succesvolle eindbeoordeling, een vaste aanstelling bij het CBS.
 • Salaris (afh. van opleiding en ervaring) tussen €2.430,- en €2.825,-.
 • Een vaste eindejaarsuitkering van 8,3% en vakantiegeld uitkering van 8%.
 • Je wordt onderdeel van je eigen traineeklas (max. 12 deelnemers in 2018).
 • Intensieve begeleiding en Training on the job (4 dagen pw ) en gemiddeld 1 dag traineeprogramma.

Meer weten?
We willen je graag leren kennen. Voor inhoudelijke vragen over deze functie kun je terecht bij de leidinggevende en je aanstaande manager Emmy Willems-Pijnenborg (e.willems-pijnenborg@cbs.nl)

Voor vragen over het traineeprogramma kan Sandra Duijndam (sam.duijndam@cbs.nl) je alles vertellen.

We kijken uit naar je cv en motivatiebrief en we nodigen je graag zo snel mogelijk uit voor een eerste kennismakingsgesprek. Een eventueel tweede gesprek vindt altijd plaats met je aanstaande collega’s, waarna je wat ons betreft zo snel mogelijk aan de slag kunt!

Reacties
Je reactie op de vacature Trainee Datascience Arbeidsmarktstatistieken (HBO/WO) ontvangen wij graag. Stuur je CV met begeleidende motivatie via onderstaande button.